Ο «χάρτης» φορολογικών ελαφρύνσεων για το 2020

ΠΟΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ

Το πλάνο με τις φοροελαφρύνσεις καταρτίζουν στο υπουργείο Οικονομικών.

Τον Μάιο, όταν θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, η κυβέρνηση θα κλειδώσει το νέο πακέτο ελαφρύνσεων το οποίο θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται από φέτος.

Έως τότε το οικονομικό επιτελείο θα έχει πιο καθαρή εικόνα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού και τον δημοσιονομικό χώρο, και αναμένεται να λάβει τις οριστικές αποφάσεις για την πρώτη μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που θα δουν φέτος οι φορολογούμενοι, τη μείωση του φετινού ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά σε συνδυασμό με τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής 2021-2024 θα αποτυπωθούν οι κυβερνητικές στοχεύσεις για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων καθώς και η μείωση των φορολογικών βαρών.

Άλλωστε η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5% στο 2-2,5% για το 2021 – 2022 αποτελεί μείζονα προτεραιότητα της κυβέρνησης.

ΕΝΦΙΑ και ειδική εισφορά αλληλεγγύης είναι πιθανόν να μειωθούν ήδη από εφέτος.

Εάν συμβεί αυτό θα προστεθούν στα ήδη επεκτατικά μέτρα του Προϋπολογισμού 2020.

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων καθώς ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει από την επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών θα εξαρτηθεί και το ποιοι θα είναι οι τελικοί συντελεστές. Και στην περίπτωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση δεν θα είναι οριζόντια καθώς στις μικρές και μεσαίες περιουσίες θα γίνει μεγαλύτερη έκπτωση (10-15%) σε σχέση με τις μεγάλες και τις πολύ μεγάλες.

Η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης θα είναι της τάξεως του 30-35% και θα χρειαστεί δημοσιονομικό χώρο της τάξεως των 300-400 εκατ. ευρώ ο οποίος εκτιμάται ότι θα προκύψει από την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού. Η μείωση δεν θα είναι οριζόντια καθώς θα επιχειρηθεί να δοθεί έμφαση στον μηδενισμό από το 2020 της εισφοράς για όσους έχουν αποδοχές έως και 20.000 ευρώ τον χρόνο. Η κυβέρνηση θα εξετάσει τα σενάρια μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης από τον Μάιο και αφού έχει προκύψει ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος.

Το πιθανότερο είναι ότι θα «χτιστεί» καινούργια φορολογική κλίμακα με μεγαλύτερο όριο απαλλαγής από την εισφορά (σ.σ σήμερα είναι στα 12.000 ευρώ) το οποίο και αναμένεται να φτάσει τουλάχιστον στα 20.000 ευρώ. Με αυτό τον τρόπο, θα έχουν μεγαλύτερο όφελος αυτοί που έχουν αποδοχές από 12.000 έως και 20.000 ευρώ δηλαδή πολύ μεγάλο μέρος της μεσαίας τάξης.

Αν εργαζόμενος με ετήσιες αποδοχές 20.000 ευρώ απαλλαγεί από το 2020 από την εισφορά αλληλεγγύης, τότε θα κερδίσει 12,57 ευρώ αύξηση στον μισθό του μόνο από τη συγκεκριμένη αλλαγή από τον Μάιο και μετά. Επίσης, με το εκκαθαριστικό του 2021 θα εισπράξει αναδρομικά επιπλέον 75 ευρώ ενώ θα διατηρήσει και τη μείωση του φόρου κατά 12,57 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως ο φετινός Προϋπολογισμός περιλαμβάνει φοροελαφρύνσεις ύψους 1,18 δισ. ευρώ, μεταξύ των οποίων η μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στο 9% και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά περίπου 1% αποκλειστικά για την πλήρη μισθωτή απασχόληση.