Ο φόβος της ύφεσης ρίχνει τις αγορές και το χρηματιστήριο

Sell off στις ξένες αγορές, με τους επενδυτές να πουλάνε μετοχές και…. bitcoin

Υπό το φόβο ότι θα γυρίσουν από το τρίτο τρίμηνο οι οικονομίες σε ύφεση, με την κατάρρευση των χρηματιστηρίων συνεχίζεται και την Wall να κλείνει με νέες τραγικές απώλειες.

Ο S&P υποχώρησε κάτω και από τις 4.000 μονάδες, ενώ ο Dax σήμερα σημειώνει πτώση πάνω από 2% στις 13.500 μονάδες. Η αβεβαιότητα ως προς το πότε θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και ο νέος απρόβλεπτος παράγοντας του lockdown στις μεγάλες πόλεις και λιμάνια της Κίνας, έχει παγώσει το ενδιαφέρον για επενδύσεις και συναλλαγές, ειδικά σε ένα περιβάλλον αύξησης των επιτοκίων. Πάντως, σήμερα παρατηρείται, σε αντίθεση με τα χρηματιστήρια, υποχώρηση στις αποδόσεις των ομολόγων, με το γερμανικό στο 0,88%, το γαλλικό στα επίπεδα του 1% και το ελληνικό στο 3,3%. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. μη μπορώντας να ξεφύγει από τον διεθνή περίγυρο, υποχωρεί σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα στήριξης, τις 850 μονάδες.

Σήμερα ανακοινώνονται μια σειρά από οικονομικά αποτελέσματα και ταυτόχρονα, αναμένεται η αναδιάρθρωση του MSCI, που ενδεχομένως περιλάβει κάποιες ελληνικές μετοχές. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις και το κλίμα, τίποτα δεν δείχνει ότι υπάρχει τάση διαφοροποίησης στην αγορά. Πτώση 1,12% για την Πειραιώς στο 1,23 ευρώ, 1,5% η πτώση στην Alpha, στα 0,93 ευρώ, 1,47% οι απώλειες στην ΕΤΕ, στα 3,28 ευρώ και λιγότερο, 0,82% οι απώλειες στην Eurobank, κάτω από τα 90 λεπτά.

Τελικά φήμες ήταν όσα ακούστηκαν χθες για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στην Βιοχάλκο, που σήμερα υποχωρεί πάνω από 2%, στα 3,82 ευρώ. Η μετοχή της Ιντρακάτ βρίσκεται στο +3,6% με άλλες φήμες να κάνουν λόγο για ενδιαφέρον συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο από τρίτους επενδυτές. Τα ΕΛΠΕ υποχωρούν κάτω από τα 7 ευρώ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κάτω από το 1,30, στο 1,69 ευρώ αμετάβλητος ο Ελλάκτωρ, στα 5,74 ευρώ υποχωρεί η Λάμδα και με πτώση πάνω 1,9%, 1,7% οι απώλειες για την ΜΟΗ, στα 15,49 ευρώ. Τείνουν για διαφορετική πορεία σήμερα, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, στα 17,90 και 13,31 ευρώ αντίστοιχα, με μικρές απώλειες. Πάντως, η Πειραιώς ανακοίνωσε 520 εκατ. Ευρώ καθαρά κέρδη και ο ΟΤΕ αύξηση 4,7% στο προσαρμοσμένο του EBITDA.

Πηγή: Powergame.gr