Η Τουρκία έδωσε στη δημοσιότητα το πολυαναμενόμενο σχέδιο, με το οποίο επιχειρεί να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να φέρουν τον χρυσό που έχουν «κάτω από το στρώμα» τους στο τραπεζικό σύστημα.
Κατά παράδοση οι Τούρκοι, φυλάσσουν τα χρυσαφικά τους στο σπίτι, με την κυβέρνηση να εκτιμά ότι σε σεντούκια, στρώματα και συρτάρια βρίσκονται περίπου 5.000 τόνοι χρυσού αξίας 250-350 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η τουρκική κυβέρνηση έχει ήδη συνάψει συμφωνίες με πέντε διυλιστήρια χρυσού για να βοηθήσει στη μετατροπή των χρυσών κοσμημάτων που παραδίδουν πολίτες, σε αντάλλαγμα με λίρες, ο οποίος πρόκειται να προστεθεί στα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας.
Παρουσιάζοντας το σχέδιο στην Κωνσταντινούπολη, ο υπουργός Οικονομικών και Νουρεντίν Νεμπατί είπε στους δημοσιογράφους ότι οι τραπεζικοί λογαριασμοί μετατροπής χρυσού προσφέρουν στον κόσμο «εισόδημα χωρίς κίνδυνο».
Και πρόσθεσε ότι ο κόσμος μπορεί να μεταφέρει με ασφάλεια και εύκολα τα χρυσαφικά τους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα μέσω κοσμηματοπωλείων και τραπεζών, με 10.000 κοσμηματοπώλες να συμμετέχουν στην προσπάθεια μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Και σε μια προσπάθεια να δώσει μεγαλύτερο κίνητρο, υπογράμμισε ότι ο χρυσός που τοποθετείται στο χρηματοπιστωτικό σύστημα βάσει του νέου σχεδίου μπορεί να ληφθεί πίσω εάν ζητηθεί.
«Η τράπεζα εκκαθάρισης, διακανονισμού και θεματοφυλακής της Τουρκίας (Takasbank), η Borsa Istanbul και το νομισματοκοπείο θα αναπτύξουν συνεργασία με τράπεζες για να φέρουν τον χρυσό στην οικονομία», είπε ο Νεμπατί, προσθέτοντας ότι αυτό θα ενισχύσει την οικονομία της χώρας και θα μειώσει την πίεση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Η συμμετοχή και οι δημόσιες τράπεζες θα είναι τα πιο σημαντικά εργαλεία σε αυτή τη διαδικασία, είπε.
Ο Νεμπατί είπε επίσης ότι η αξία των λογαριασμών καταθέσεων και συμμετοχών σε λίρες που προστατεύονται από συνάλλαγμα, μια πολιτική που εφαρμόστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, έχει πλέον προσεγγίσει τα 340 δισεκατομμύρια λίρες (περίπου 25 δισεκατομμύρια δολάρια).
Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, η κυβέρνηση στοχεύει να εφαρμόσει μοντέλα που φέρνουν αποταμιεύσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα με μια ολιστική προσέγγιση, να αναπτύξει εγχώριες αποταμιεύσεις αντί για ξένες αποταμιεύσεις στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης, να κατευθύνει τις εγχώριες αποταμιεύσεις σε αποτελεσματικές και αποδοτικές επενδύσεις και να αυξήσει την ελκυστικότητα της αποταμίευσης σε λίρες.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέτρεψε τον λαό να μετατρέψει τα αποθέματά του σε χρυσό σε τουρκική λίρα μέσω νέων χρηματοπιστωτικών μέσων που εισήχθησαν για την ενίσχυση του νομίσματος.
Μάλιστα παρεμβαίνοντας στις δηλώσεις τους Νεμπατί μέσω βιντεοκλήσης , ο Ερντογάν είπε: «Στο πλαίσιο του Προγράμματός μας για την απλούστευση του συστήματος ΦΠΑ, μειώνουμε τον ΦΠΑ (φόρο προστιθέμενης αξίας) στα βασικά προϊόντα διατροφής από 8% σε 1%».
Οι μειώσεις θα γίνουν σε βασικά προϊόντα όπως αλεύρι, ρύζι, ζυμαρικά, κρέας, ψάρι, τσάι, καφές, νερό, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, τυρί, αυγά, λάδια, ζάχαρη, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και όσπρια.
Πηγή: ΟΤ