Ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το SWIFT βάζει στο παιχνίδι την Κίνα

Την ώρα που η Ευρώπη και κυρίως η Ρωσία ηττώνται κατά κράτος, η Κίνα φαίνεται πως θα είναι ο νικητής του παιχνιδιού

Οικονομικό πόλεμο αποφάσισε να κηρύξει η Δύση στη Ρωσία, επιβάλλοντας ένα πακέτο κυρώσεων, εκ των οποίων ξεχωρίζει η απόφαση της αποκοπής από το διατραπεζικό σύστημα πληρωμών Swift των ρωσικών τραπεζών.

 

Την ώρα που η Ευρώπη και κυρίως η Ρωσία ηττώνται κατά κράτος, η Κίνα φαίνεται πως θα είναι ο νικητής του παιχνιδιού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, oι κινεζικές μετοχές που σχετίζονται με πληρωμές εκτινάχθηκαν τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η έξοδος ρωσικών τραπεζών από το σύστημα SWIFT θα ωφελούσε το αντίστοιχο σύστημα διασυνοριακών πληρωμών της Κίνας CIPS, και θα επιτάχυνε την ανάπτυξη του ψηφιακού νομίσματος της χώρας, του e-CNY.

Τι είναι το CIPS

Είναι ένα σύστημα πληρωμών που προσφέρει υπηρεσίες εκκαθάρισης και διακανονισμού για διασυνοριακές συναλλαγές γιουάν. Πράγματι, είναι μια κινεζική έκδοση του SWIFT, και μια επιλογή που έχουν στα χέρια τους οι περισσότερες ρωσικές τράπεζες και που θα αναγκαστούν σύντομα να υιοθετήσουν.

Η CIPS επεξεργάστηκε περίπου 80 τρισεκατομμύρια γιουάν (12,68 τρισεκατομμύρια δολάρια) το 2021, αύξηση 75% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με την κρατική εφημερίδα Jiefang Daily. Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, η CIPS είπε ότι περίπου 1.280 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε 103 χώρες και περιοχές έχουν συνδεθεί στο σύστημα.

Περιλαμβάνουν 30 τράπεζες στην Ιαπωνία, 23 τράπεζες στη Ρωσία και 31 τράπεζες από αφρικανικά έθνη που λαμβάνουν κεφάλαια γιουάν μέσω έργων υποδομής στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Belt and Road του Πεκίνου, σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας Nikkei το 2019.

Παράλληλα, μετρά πολλές ξένες τράπεζες ως μετόχους, συμπεριλαμβανομένων των HSBC, Standard Chartered, Bank of East Asia, DBS Bank, Citi, Australia and New Zealand Banking Group και BNP Paribas, σύμφωνα με στοιχεία του Qichacha, ενός παρόχου πληροφοριών που χρησιμοποιεί επίσημες πηγές εγγραφής εταιρειών.

Ως εκ τούτου μετοχές που συνδέονται με αυτό όπως η Orient Group και η HyUnion Holding κατέγραψαν άνοδο που ξεπερνούσε το 10%, ενώ η Infosec Technologies and Forms Syntron Information ενισχύθηκαν κατά 20%.

 

Πηγή: powergame.gr