«Αυτό (η ινδική απαγόρευση) μας απασχολεί και μας προβληματίζει ιδιαίτερα» πρόσθεσε μιλώντας στο αμερικανικό CNBC, τονίζοντας ότι «συμφωνήσαμε με τις ΗΠΑ να συνεργαστούμε και να συντονίσουμε τις ενέργειές μας πάνω σε αυτό το θέμα, επειδή… ως απάντηση στη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, ως ανταπόκριση στην αύξηση των τιμών των τροφίμων και στις ανησυχίες για τη διατροφική ασφάλεια, οι χώρες αρχίζουν να λαμβάνουν αυστηρά μέτρα αναφορικά με τις εξαγωγές. Και θεωρούμε ότι αυτή είναι μια τάση που επί της ουσίας επιτείνει το πρόβλημα». Για την ακρίβεια, ο κ. Ντομπρόβσκις, αναφερόμενος όχι μόνο στην ινδική απόφαση, αλλά και σε αυτή της Ινδονησίας να παγώσει τις εξαγωγές φοινικέλαιου, είπε πως «χειροτερεύουν την κατάσταση».
Εν τω μεταξύ, οι τιμές του σιταριού σημειώνουν νέο ράλι ανόδου με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης να καταγράφουν αύξηση έως και 5,9% στα 12,47 δολάρια το μπουσέλ, το υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου διμήνου. Οι τιμές του σιταριού έχουν αυξηθεί περισσότερο από 60% φέτος, λόγω της αναστάτωσης από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι δύο χώρες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού.
Η Ινδία, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός σιταριού στον κόσμο μετά την Κίνα, είχε καλύψει ένα κενό στις αγορές, εν μέρει χάρη στην αυξημένη συγκομιδή 7 εκατομμυρίων τόνων πέρυσι, παρόλο που οι κακές καιρικές συνθήκες μείωσαν τις καλλιέργειες άλλων μεγάλων εξαγωγέων. Ωστόσο, η κυβέρνηση της Ινδίας ανακοίνωσε την απαγόρευση εξαγωγής σιτηρών με άμεση ισχύ, καθώς η χώρα με τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγή σιτηρών στον κόσμο προσπαθεί να συγκρατήσει τις τιμές στην εγχώρια αγορά, έπειτα από -όχι και τόσο- αισιόδοξες προβλέψεις για καλή σοδειά. Εξαιρούνται μόνο οι εξαγωγές σιτηρών που αφορούν παραγγελίες για τις οποίες έχουν ήδη καταβληθεί πληρωμές, διευκρίνισε η ινδική κυβέρνηση. Οι διεθνείς αγορές πόνταραν στην Ινδία όσον αφορά στις προμήθειες σιτηρών αφότου μειώθηκαν οι εξαγωγές από τη Μαύρη Θάλασσα, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.
Πλέον, είναι διάχυτος ο φόβος για ελλείψεις, καθώς μέσα σε αυτό το κλίμα, όπως προαναφέρθηκε, η Ινδονησία έχει σταματήσει τις εξαγωγές φοινικέλαιου, ενώ η Σερβία και το Καζακστάν επέβαλαν ποσοστώσεις στις αποστολές σιτηρών.
Οι υπουργοί Εξωτεριών των 7 πλουσιότερων χωρών, που συναντήθηκαν την Παρασκευή, εξέφρασαν σήμερα ανησυχία ότι λόγω της κρίσης ακόμα 40 έως 50 εκατομμύρια άνθρωποι θα προστεθούν στα 800 εκατομμύρια που πεινούν στον πλανήτη, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ.
Πηγή: Powergame.gr