Quantcast

Ντέρμπι ΟΤΕ με Vodafone για τα νέα πακέτα με διαιτητή την ΕΕΤΤ

Στην πράξη, με την επιστολή-αίτημα λήψης προσωρινών μέτρων η ΕΕΤΤ καλείται να παγώσει τον διπλασιασμό των ταχυτήτων στο διαδίκτυο, μια κίνηση η οποία φέρεται να έδωσε ώθηση στον ΟΤΕ και ταυτόχρονα πάγωσε την αγορά, καθώς οι καταναλωτές αναμένουν την υλοποίηση του μέτρου

Καθυστερήσεις σημειώνονται στην πολυπόθητη αναβάθμιση των ταχυτήτων στο διαδίκτυο που υποσχέθηκε ο ΟΤΕ και η οποία θα μπορούσε να βελτιώσει την εικόνα του ελληνικού διαδικτύου. Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) δεν ενέκρινε την περασμένη Δευτέρα τα πακέτα του ΟΤΕ που θα αξιοποιούνταν προς αυτή τη κατεύθυνση, δημιουργώντας εμπόδια στη αναβάθμιση.

 

Η Vodafone μέσω δύο επιστολών, τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο, ζήτησε από την ΕΕΤΤ, τη λήψη μέτρων, όχι μόνον να μην εγκρίνει τα νέα πακέτα του ΟΤΕ, αλλά ακόμη να μην υλοποιηθεί ο διπλασιασμός των ταχυτήτων στο διαδίκτυο, για τα πακέτα που ήδη έχουν εγκριθεί. Σημειώνεται ότι ο ΟΤΕ έχει καταθέσει πάνω από 450 εμπορικά πακέτα για έγκριση, προκειμένου να διπλασιάσει τις ταχύτητες στο διαδίκτυο, και μέχρι σήμερα η ΕΕΤΤ έχει εγκρίνει το 1/3. Θεωρητικά, μετά την ανασυγκρότηση της Επιτροπής στις επόμενες συνεδριάσεις της, θα ενέκρινε και τα υπόλοιπα πακέτα.

Ειδικότερα η Vodafone στην τελευταία επιστολή της, περιέλαβε τέσσερα αιτήματα:

Να θέσει η ΕΕΤΤ σε ισχύ το νέο μοντέλο ελέγχου των οικονομικών προγραμμάτων του ΟΤΕ.

Να εκδώσει η ΕΕΤΤ άμεσα προσωρινή διαταγή με την οποία ο ΟΤΕ θα υποχρεωθεί να παύσει την εμπορική διάθεση του συνόλου των οικονομικών προγραμμάτων που εγκρίθηκαν μέχρι σήμερα βάσει του υφιστάμενου «παρωχημένου» -όπως το χαρακτηρίζει η Vodafone- μοντέλου εξέτασης εμπορικών πακέτων. Η διάθεση των πακέτων θα γίνει μόνον εφόσον ελεγχθούν από το νέο μοντέλο ελέγχου εφόσον βεβαίως εξασφαλιστεί η οικονομική αναπαραγωγιμότητα τους και από την λοιπή αγορά.

Η εξέταση των λοιπών προς έγκριση οικονομικών προγραμμάτων, πέραν των ανωτέρω ήδη δημοσιευμένων, να διενεργηθεί αποκλειστικά μέσω του νέου μοντέλου ελέγχου συμπίεσης περιθωρίου κέρδους.

Να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία αλλαγής του μοντέλου καθορισμού των νέων τελών χονδρικής (Bottom Up LRIC+) προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι τρέχουσες εξελίξεις και αλλαγές που επέρχονται στην αγορά, βάσει της αλλαγής της ζήτησης.

Στην πράξη, με την επιστολή-αίτημα λήψης προσωρινών μέτρων η ΕΕΤΤ καλείται να παγώσει τον διπλασιασμό των ταχυτήτων στο διαδίκτυο, μια κίνηση η οποία φέρεται να έδωσε ώθηση στον ΟΤΕ και ταυτόχρονα πάγωσε την αγορά, καθώς οι καταναλωτές αναμένουν την υλοποίηση του μέτρου.

Η Vodafone υποστηρίζει ότι με τις νέες τιμές που εφαρμόζει ο ΟΤΕ θα υποστεί συμπίεση περιθωρίου κέρδους, καθώς οι τιμές που θα αγοράζει η ίδια από τον ΟΤΕ, θα είναι πολύ υψηλότερες απ’ εκείνες που θα πουλά ο ΟΤΕ στην λιανική. Έτσι ζητεί την μείωση των χρεώσεων χονδρικής που πουλά ο ΟΤΕ στους άλλους παρόχους. Συγκεκριμένα ζητεί:

Τη μείωση της εφάπαξ χρέωσης μετάβασης ενός πελάτη από το Αστικό Κέντρο στην Καμπίνα (αποτελεί τεχνικό μέτρο που θεωρείται απαραίτητο για τον διπλασιασμό των ταχυτήτων) και κοστίζει 33 ευρώ ανά πελάτη.

Τη μείωση της εφαρμοζόμενης μηνιαίας τιμής χονδρικής μιας σύνδεσης από τον ΟΤΕ στους παρόχους που κυμαίνεται ανάλογα με την ταχύτητα της σύνδεσης στα 7-10 ευρώ.
Ο ΟΤΕ έχει δώσει εκπτώσεις μόνον στο εφάπαξ κόστος μετάβασης μιας σύνδεσης από το αστικό κέντρο στην καμπίνα. Οι εκπτώσεις αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες, φτάνουν ακόμη και το 60% αν υπάρχει μεγάλος αριθμός μεταβάσεων από το κέντρο σε μια καμπίνα. Οι εκπτώσεις ωστόσο δεν κρίθηκαν επαρκείς, από την Vodafone η οποία υποστηρίζει ότι το συνολικό κόστος ανέρχεται σε περισσότερα από 90 εκατ. ευρώ για το σύνολο των ανταγωνιστών του ΟΤΕ.

Βεβαίως η κατάσταση αυτή θα ήταν εντελώς διαφορετική, αν οι ανταγωνιστές του ΟΤΕ είχαν καταφέρει να κινηθούν πιο γρήγορα στα δίκτυα NGA. Αν είχε συμβεί αυτό, τότε το κόστος δεν θα ήταν τόσο υψηλό.

Τώρα τις λύσεις θα πρέπει να τις βρει η ΕΕΤΤ μετά την ακρόαση που έχει οριστεί να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή. Πάντως για να σταματήσει το μέτρο θεωρείται μάλλον απίθανο, δεδομένο ότι η πολιτική βούληση για τη μείωση του κόστους στις τηλεπικοινωνίες και τη βελτίωση της κατάστασης στο ελληνικό διαδίκτυο, θεωρείται δεδομένη και σε υψηλό επίπεδο.

 

Πηγή: powergame.gr