Πετρέλαιο, τρόφιμα και ακίνητα ευθύνονται για τον υψηλό πληθωρισμό, ο οποίος αναμένεται να παραμείνει για αρκετό διάστημα σε υψηλά επίπεδα, με δεδομένο ότι η ακρίβεια συνεχίζει να ροκανίζει τα εισοδήματα των νοικοκυριών.
Στις 10 Μαΐου ανακοινώνεται ο πληθωρισμός για το μήνα Απρίλιο, όπου οι προβλέψεις παραπέμπουν σε διψήφιο νούμερο μετά από 28 χρόνια. Ο «δείκτης» τότε, τον Απρίλιο του 19994 είχε γράψει νούμερο 10,20%.
Και αυτόν, βέβαια, τον μήνα αναμένεται να «δώσουν καύσιμα» στο ράλι της ακρίβειας, οι συνεχιζόμενες ανατιμήσεις στην ενέργεια, στα καύσιμα, στα έξοδα κατοικίας, ενοικίων, αλλά και σε βασικά προϊόντα.
Σύμφωνα, δε, με τα προκαταρκτικά στοιχεία (flash estimates) που ανακοίνωσε η Eurostat τον μήνα Απρίλιο και αφορούν όμως τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών, η Ελλάδα έγραψε νέα υψηλά στο 9,4% από 8% τον Μάρτιο, ευρισκόμενη στην 6η θέση μεταξύ των χωρών μελών της ευρωζώνης μετά την Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία, Ολλανδία και Σλοβακία με πληθυσμό άνω του 10%.
Συγκεκριμένα η Εσθονία ήταν στο+19%, η Λιθουανία στο +16,6%, η Λετονία στο + 13,2%, η Ολλανδία στο +11,2% και η Σλοβακία στο +10,9%.
Οι πιέσεις άλλωστε σε μια σειρά από είδη, είναι ήδη αποτυπωμένες στο δείκτη του αποκαλούμενου «εισαγόμενου πληθωρισμού», που καταγράφει τις τιμές των εισαγόμενων βιομηχανικών προϊόντων, συχνά βασικών για την εγχώρια παραγωγή.
Διαβάστε τη συνέχεια στο powergame.gr