«Νέο Εξοικονομώ»: Αυξάνεται η επιδότηση, πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Με ειδική μέριμνα για τα φτωχά νοικοκυριά θα ανοίξει μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου νέο «Εξοικονομώ»

Με ειδική μέριμνα για τα φτωχά νοικοκυριά θα ανοίξει μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου νέο «Εξοικονομώ», το οποίο στοχεύει στην ενεργειακή αναβάθμιση περισσότερων από 50.000 κατοικιών.

 

 

Το πρόγραμμα αφορά σε μονοκατοικίες και διαμερίσματα, ενώ σε αυτό μπορούν να συμμετέχουν ιδιοκτήτες, ενοικιαστές, αλλά και όσοι έχουν δωρεάν παραχώρηση.

Στον «αέρα» βρίσκεται από χθες Τρίτη, η ιστοσελίδα του «Νέου Εξοικονομώ» (https://exoikonomo2021.gov.gr), το οποίο αναμένεται να προκηρυχθεί το Νοέμβριο.

Το νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ υπολογίζεται να διαχυθεί σε 50.000 νοικοκυριά με την πλατφόρμα να αναμένεται να ενεργοποιηθεί.

Ειδικότερα, το ύψος της επιδότησης ξεκινά από 40% και φτάνει μέχρι και το 65%, σύμφωνα με πηγές, ανάλογα µε το ατοµικό ή οικογενειακό εισόδηµα, ενώ για την ίδια συµµετοχή, προβλέπονται χρηµατοδοτικά εργαλεία ώστε να καλυφθεί µε τραπεζικό δανεισµό.

Στην ιστοσελίδα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που έχουν σχέση με το πρόγραμμα, και συγκεκριμένα:

-Ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα.

-Το ύψος της επιδότησης ανάλογα με τα κριτήρια που ισχύουν.

-Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τον σχεδιασμό για τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων.

-Το ενεργειακό πλαίσιο στο οποίο πρέπει να ανήκουν τα δυνητικά επωφελούμενα κτίρια, σύμφωνα με τον «Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων».

-Το είδος των επιλέξιμων παρεμβάσεων.

-Τα στάδια και τα κριτήρια για την αξιολόγηση των αιτήσεων.

-Τις προθεσμίες που σχετίζονται με το πρόγραμμα σε όλα τα στάδια υλοποίησης του.

Υπενθυμίζεται ότι οι επιλέξιμες παρεμβάσεις περιλαμβάνουν αντικατάσταση κουφωμάτων, τοποθέτηση/ αναβάθμιση θερμομόνωσης, αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ ψύξης, σύστημα ZNX με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), λοιπές Παρεμβάσεις Εξοικονόμησης (smart home, αναβάθμιση φωτισμού).

Όπως σημειώνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το «Νέο Εξοικονομώ» έχει σημαντικές διαφορές σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, είναι πιο δίκαιο και πιο αποδοτικό, δεδομένου ότι καταργείται η χρονική ιεράρχηση των αιτήσεων και δημιουργείται λίστα επιλαχόντων, ενώ για πρώτη φορά θα υπάρχει ξεχωριστός προϋπολογισμός ύψους 100 εκατ. ευρώ για ευάλωτα νοικοκυριά. Ειδική μέριμνα θα ληφθεί για μονογονεϊκές οικογένειες, πολυτέκνους και νοικοκυριά με ΑμεΑ. Ως σημαντικότερο κριτήριο, ορίζεται η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων.

Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης με 632 εκατ. ευρώ και μαζί με τη μόχλευση θα κινητοποιηθούν συνολικά πάνω από 1 δισ. ευρώ. Στο «Νέο Εξοικονομώ» προβλέπεται να ενταχθούν έως και 50.000 κατοικίες, 38% περισσότερες συγκριτικά με τον προηγούμενο κύκλο. Έτσι, το πρόγραμμα θα συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα για την ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κτιρίων έως το 2030.

Ποιες οι αλλαγές

Με σημαντικές αλλαγές έρχεται το νεό πρόγραμμα, από τα προηγούμενα «Εξοικονομώ».

Πιο συγκεκριμένα, μια πρώτη και μεγάλη αλλαγή είναι ότι καταργείται η χρονική ιεράρχηση υποβολής αιτήσεων και εισάγονται κριτήρια αξιολόγησης. Για πρώτη φορά εισάγονται κοινωνικά κριτήρια για ΑμεΑ, πολύτεκνους και μονογονεϊκές οικογένειες, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 21% του ποσοστού μοριοδότησης.

Επίσης μπαίνουν κριτήρια βαθμοημερών, ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες κάθε περιοχής. Το σημαντικότερο όμως κριτήριο θα αποτελέσει η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων σε ποσοστό 50% και ακολούθως το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα σε ποσοστό 15%.

Σημαντική επίσης αλλαγή αποτελεί η κατανομή των πόρων, η οποία στο εξής θα γίνεται ανά Περιφερειακή Ενότητα (νομός) και όχι ανά Περιφέρεια. Αιτήσεις θα μπορούν να υποβάλλουν και μάλιστα μία όσοι έχουν εμπράγματο δικαίωμα στο ακίνητο το οποίο αποτελεί την κύρια κατοικία τους.

Με στόχο την ψηφιοποίηση του κράτους και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου/Διηρημένης Ιδιοκτησίας καθίσταται υποχρεωτική και επιδοτείται στο πλαίσιο του Προγράμματος.