Quantcast

Νέα έξοδος στις αγορές με πενταετές ομόλογο: Οι προσδοκίες για 3 δισ. ευρώ και η επίτευξη των στόχων στην Οικονομία

Το σχέδιο της κυβέρνησης και τα επόμενα βήματα

Τις θετικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία του τελευταίου διαστήματος θέλει να κεφαλαιοποιήσει η κυβέρνηση, που σχεδιάζει σήμερα, Τρίτη, νέα έξοδο στις αγορές, αυτή τη φορά σύμφωνα με πληροφορίες με πενταετές ομόλογο.

 

 

 

Η πρώτη – και τελευταία μέχρι στιγμής – έκδοση χρέους ήταν στα μέσα Ιανουαρίου, με δεκαετές ομόλογο, από το οποίο το ελληνικό Δημόσιο άντλησε 3 δισ. ευρώ, με την απόδοση να φτάνει στο 1,8%. Ένα αντίστοιχο ποσό περίπου φιλοδοξεί να αντλήσει αύριο από τη νέα έκδοση που αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ώρες.

Η τελευταία κομβική εξέλιξη

Η τελευταία – και πιο κομβική ίσως – θετική εξέλιξη ήταν η αναβάθμιση τη Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ (ώρα Ελλάδας) της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s (S&P) κατά μία βαθμίδα (σε ΒΒ+), ένα «σκαλοπάτι» δηλαδή κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, η επίτευξη της οποίας αποτελεί για τον πρωθυπουργό έναν εθνικό στόχο για την επόμενη περίοδο.

«Εμπιστοσύνη»

«Η αναβάθμιση από την S&P μετά από δύο χρόνια πανδημίας και εν μέσω πολέμου επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Είμαστε μια ανάσα από την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, μια σφραγίδα αξιοπιστίας που θα αναβαθμίσει τις επενδυτικές και αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας μας», επεσήμανε.

Είχε προηγηθεί, στις αρχές Απριλίου, η αποπληρωμή των οφειλών της χώρας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Η αποπληρωμή του ΔΝΤ, τα δάνεια του οποίου συνοδεύονται από υψηλότερο επιτόκιο συγκριτικά με τα κεφάλαια στήριξης που έχει χορηγήσει στη χώρα μας ο ESM, στέλνει ένα θετικό μήνυμα στις αγορές, ενισχύει το προφίλ του δημοσίου χρέους και αποφέρει εξοικονομήσεις στον κρατικό προϋπολογισμό, συνολικού ύψους 230 εκατομμυρίων ευρώ», ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.

Πρώτη πληρωμή

Ακολούθησε το «πράσινο φως» της Κομισιόν, που έκανε την Ελλάδα την τρίτη χώρα ανάμεσα στις 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έλαβε την πρώτη πληρωμή από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 3,6 δισ. ευρώ (1,72 δισ. επιδοτήσεις και 1,84 δισ. δάνεια).

Την ανάγκη διατήρησης της οικονομίας σε τροχιά υψηλής ανάπτυξης και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων αναμένεται να υπογραμμίσει μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί μετά την επιστροφή του από τη Σκωτία, όπου μεταβαίνει σήμερα κατόπιν πρόσκλησης του Πρίγκιπα της Ουαλίας, Καρόλου.

Πηγή: parapolitika.gr