Quantcast

Νέα αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων στην Ευρωζώνη

Οι επενδυτές αναμένουν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων και τον αντίκτυπο από τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό της Βρετανίας που συνεχίζει να είναι έντονος στις αγορές

Με νέο υψηλό επίπεδο 11ετίας αυξήθηκαν σήμερα οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών ομολόγων, ενώ σε υψηλά επίπεδα πολλών ετών αυξήθηκαν γενικότερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, με τους επενδυτές να αναμένουν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων και τον αντίκτυπο από τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό της Βρετανίας να συνεχίζει να είναι έντονος στις αγορές.

Οι αποδόσεις αυξήθηκαν στις αρχές της συνεδρίασης κατά 2-5 μονάδες βάσης στις περισσότερες αγορές με την απόδοση του γερμανικού 10ετούς τίτλου να αυξάνεται πρόσκαιρα στο 2,142%.

 

Μεγάλη αύξηση στις αποδόσεις των ιταλικών και ελληνικών

Τη μεγαλύτερη αύξηση σημείωσαν οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών ομολόγων, οι οποίες σκαρφάλωσαν 8 μ.β. στο 4,6%, ενώ είχαν για λίγο φθάσει και στο 4,7% σε συνέχεια της μεγάλης χθεσινής ανόδου μετά την καθαρή πλειοψηφία που κέρδισε ο δεξιός συνασπισμός υπό την Τζόρτζια Μελόνι στις εκλογές της Κυριακής. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου σημείωσε αύξηση 6 μ.β. στο 4,74%.

To spread μεταξύ της απόδοσης των ιταλικών και των γερμανικών ομολόγων διευρύνθηκε στις 265 μ.β. στην αρχή της συνεδρίασης, για να υποχωρήσει στη συνέχεια κάτω από τις 250 μ.β., το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιουλίου.

Παρόμοιες τάσεις παρατηρούνται και στην υπόλοιπη Ευρώπη, με την απόδοση του γαλλικού ομολόγου να διαμορφώνεται στο 2,69%, του ισπανικού στο 3,30%, του ιρλανδικού στο 2,70%, του βελγικού στο 2,74%, του αυστριακού στο 2,71%, του κυπριακού στο 3,82% και του πορτογαλικού στο 3,20%.

 

Sell off 27% στα βρετανικά ομόλογα

Την ίδια ώρα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα κρατικά ομόλογα καταγράφουν ένα εντυπωσιακό sell off της τάξης του 27% (η απόδοση βρίσκεται στο 4,1%). Και το χειρότερο είναι ότι οι αναλυτές δεν βλέπουν σημάδια αποκλιμάκωσης, ιδίως ενόσω επιμένουν οι ανησυχίες για ύφεση – διαρκείας, ως απόρροια του ιστορικού πληθωρισμού.