Quantcast

Ναυτιλία: Μετ’ εμποδίων ο ανεφοδιασμός με καύσιμα – Στα ύψη οι τιμές

Επικίνδυνη μείωση των αποθεμάτων

Σε τροχιά διατάραξης έχει εισέλθει το τελευταίο διάστημα ακόμα και ο ίδιος ο ανεφοδιασμός των πλοίων της ποντοπόρου ναυτιλίας με καύσιμα. Πρόκειται για μια ακόμα παράπλευρη απώλεια του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και της έξαρσης κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κίνα, πέραν ασφαλώς της εκτόξευσης της τιμής των καυσίμων, σε πρωτοφανή επίπεδο της τάξεως των 1.000 ευρώ/τόνος, έναντι από 400 ευρώ/τόνος μέχρι πριν από λίγους μήνες. Σημειωτέον ότι η αύξηση αυτή θα μεταφραστεί σε υψηλότερο μεταφορικό κόστος, επιτείνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις και την ακρίβεια αγαθών στην παγκόσμια οικονομία.

 

Ο ανεφοδιασμός των πλοίων

Αρχικά, φαίνεται πως ο πόλεμος στην Ουκρανία, έχει αρχίσει να προκαλεί ζητήματα στον ανεφοδιασμό των πλοίων τα οποία ελλιμενίζονται στην βορειοδυτική Ευρώπη (π.χ. μεγάλα κοντέινερ πλοία που κάνουν διατλαντικά ταξίδια, φορτηγά πλοία από την Κίνα, δεξαμενόπλοια κτλ.). Πριν το ξέσπασμα του πολέμου, πολλά πλοία χρησιμοποιούσαν λιμάνια της Βαλτικής, προκειμένου να ανεφοδιαστούν. Σήμερα, λόγω επικινδυνότητας κι εγγύτητας με την Ουκρανία, τα πλοία αυτά έχουν στραφεί για τον ανεφοδιασμό τους στον κόμβο εμπορίας πετρελαιοειδών που υφίσταται στα λιμάνια του Άμστερνταμ και του Ρότερνταμ στην Ολλανδία και της Αμβέρσας στο Βέλγιο. Η εξέλιξη αυτή έχει αρχίσει να δημιουργεί τα πρώτα προβλήματα, καθώς ήδη έχουν αρχίσει να μειώνονται κατακόρυφα οι διαθέσιμες ποσότητες ναυτιλιακών καυσίμων, ιδίως του MGO (Marine Gasoil), χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο, η χρήση του οποίου είναι υποχρεωτική για όλα τα πλοία από τις αρχές του 2020 (εξαιρούνται μόνο όσα φέρουν ειδικά συστήματα πλυντηρίδων, που φιλτράρουν τα εκπεμπόμενα αέρια του θερμοκηπίου που εκπέμπουν τα πλοία).

Ναυτιλιακά καύσιμα: Επικίνδυνη μείωση των αποθεμάτων

Τα αποθέματα ναυτιλιακών καυσίμων έχουν αρχίσει να μειώνονται επικίνδυνα, τόσο λόγω της αυξημένης ζήτησης, όσο κι εξαιτίας της έλλειψης φορτίων για να γεμίσουν ξανά οι δεξαμενές. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα διυλιστήρια αποφεύγουν να αγοράσουν αργό πετρέλαιο από τη Ρωσία. Ήδη έχουν αρχίσει να πληθαίνουν οι αναφορές για μετάβαση ρωσικών φορτίων και πλοίων στην Νότια Αφρική, προκειμένου να αποθηκεύσουν εκεί το πετρέλαιο που δεν μπορούν να διαθέσουν στην αγορά. Μόνο κατά την διάρκεια των προηγούμενων ημερών, ταυτοποιήθηκαν τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις πλοίων ρωσικών συμφερόντων ή με φορτία ρωσικής προέλευσης πετρελαίου, τα οποία αποχώρησαν από την Μεσόγειο, πέρασαν τη διώρυγα του Σουέζ και μετακινήθηκαν προς τη Νότια Αφρική, με προορισμό σταθμούς αποθήκευσης πετρελαίου.

Προς το παρόν πάντως, φαίνεται πως οι ελλείψεις είναι αντιμετωπίσιμες και δεν πρόκειται να υπάρξουν πλοία που δεν θα μπορέσουν να ανεφοδιαστούν. Αλλά σε κάθε περίπτωση, το κόστος ανεφοδιασμού θα παραμείνει υψηλό, δεδομένου ότι, αυτήν την περίοδο, πολλά διυλιστήρια έχουν σε εξέλιξη προγράμματα συντήρησης, γεγονός που ασκεί περαιτέρω πίεση στην προσφορά.

Η κατάσταση στην Ασία

Περνώντας στην άλλη πλευρά της Yφηλίου, στην Ασία, τα προβλήματα ανεφοδιασμού των πλοίων, έχουν άλλο χαρακτήρα. Συγκεκριμένα, εδράζονται στη διατάραξη της ομαλής λειτουργίας των λιμανιών, προεξάρχοντος εκείνου της Σαγκάης, όπου εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων, λόγω της έξαρσης κρουσμάτων του κορονοϊού. Τα μέτρα αυτά έχουν προκαλέσει συμφόρηση πλοίων, που περιμένουν να φορτώσουν, ή να ξεφορτώσουν τα εμπορεύματά τους. Έτσι, πολλοί πλοιοκτήτες επιλέγουν να προχωρήσουν και στον ανεφοδιασμό τους στο λιμάνι που βρίσκονται, αντί να μεταβούν στην κοντινή Σιγκαπούρη, η οποία τα τελευταία χρόνια, είχε εξελιχθεί σε κέντρο ανεφοδιασμού για όλη την περιοχή της Ασίας.

Μάλιστα, η επιλογή ανεφοδιασμού σε κάποιο κινεζικό λιμάνι, γίνεται περισσότερο για λόγους ανάγκης. Η πολυήμερη αναμονή κατά μήκος των ακτών, μεταφράζεται σε κατανάλωση καυσίμου (ακόμα κι αν το πλοίο είναι ακίνητο), με αποτέλεσμα συχνά να μην επαρκούν τα καύσιμα, για την μετάβαση μέχρι τη Σιγκαπούρη. Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, οι αρχές στη Σιγκαπούρη, δεν έχουν μεν καταγραφεί αναφορές για ηθελημένη αποφυγή των πλοίων, να ανεφοδιαστούν στην χώρα, αλλά από την άλλη πλευρά, όταν ένα πλοίο περιμένει στην Κίνα για 21 μέρες, προκειμένου να εξυπηρετηθεί, τότε η πετρέλευσή του εκεί, είναι πλέον υποχρεωτική.