Quantcast

Μυτιληναίος: Η ενεργειακή κρίση είναι «μια πρώτη εκ των πολλών που θα ακολουθήσουν»

«Δημιουργήθηκε ένα θετικό μομέντουμ»

Τη θέση της Ελλάδας ανάμεσα στις «δύο όψεις των πραγμάτων στη διεθνή και την ευρωπαϊκή οικονομία» απασχόλησε, μεταξύ άλλων, η πρωινή συνεδρία του Συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών, το οποίο εξελίσσεται από χθες με τη συμμετοχή πληθώρας ακαδημαϊκών, πολιτικών, εκπροσώπων της επιχειρηματικής κοινότητας, αλλά και δημοσιογράφων.

 

Ανοίγοντας τη συζήτηση, ο δημοσιογράφος, Κώστας Καλλίτσης τόνισε πως «διαφαίνεται ένας διχασμός της ελληνικής οικονομίας», περιγράφοντας την ύπαρξη δύο διαφορετικών ταχυτήτων ανάμεσα στις μεγάλες από τη μια και τις μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις από την άλλη.

Απειλή για το μομέντουμ

Αναφερόμενος στη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα μετά την πανδημία, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MYTILINEOS περιέγραψε πως «δημιουργήθηκε ένα θετικό μομέντουμ» στην οικονομία το τελευταίο διάστημα, αλλά, ωστόσο, «αυτό το μομεντουμ απειλείται πάρα πολύ αυτή τη στιγμή» από τις δυσκολίες της παραγωγής να ανταποκριθεί στη ζήτηση, από τα ενεργειακά κοστολόγια και από τον πληθωρισμό, που είναι αποτέλεσμα αυτών των δύο.

Ως αιτίες εμφάνισης του πληθωρισμού, σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, καταγράφονται η υπερέκδοση χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες, αλλά και η μεγάλη, δημοσιονομική ανοχή των κυβερνήσεων λόγω της πανδημίας. Στην ίδια κατεύθυνση συνέτεινε η έντονη ανάγκη του κόσμου να καταναλώσει, η οποία δεν μπορούσε να εξυπηρετηθεί από την προσφορά.

«Υπάρχει ανάκαμψη παγκόσμια ναι, στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερη, γιατί ήταν μεγαλύτερη και η πτώση του ΑΕΠ, αλλά απειλούνται» σημείωσε ο κ. Μυτιληναίος.

Ως προς το αισιόδοξο σενάριο για την μεγέθυνση ελληνικής οικονομίας, «στην Ελλάδα υπάρχει μια ακόμη προσδοκία», η οποία προκύπτει από την αλλαγή του αναπτυξιακού μείγματος υποστήριξε ο Διευθύνων Σύμβουλος, Αlpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, ο οποίος παρατήρησε ότι ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος της χαμηλής απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων, της στασιμότητας του μεταρρυθμιστικού έργου, αλλά και της περαιτέρω δημοσιονομικής χαλάρωσης.

«Εδώ πέρα βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής» σημείωσε ο κ. Ψάλτης και πρόσθεσε ότι υπάρχουν ουσιαστικοί κίνδυνοι τόσο σε παγκόσμιο, όσο και σε εθνικό περιβάλλον.

«Είναι προφανές ότι καλούμαστε να διαλέξουμε ανάμεσα σε δύο αφηγήσεις» εξήγησε ο πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, χαρακτηρίζοντας ως «απλουστευτική» τη διάσταση της κανονικότητας. Στον αντίποδα, «πρέπει να είμαστε πάντα έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε καινοφανείς καταστάσεις» συνέστησε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι χάρη στην ελληνική εμπειρία των μνημονίων, η ΕΕ βρέθηκε με έτοιμους μηχανισμούς να διαχειριστεί την κρίση της πανδημίας.

«Όλα αυτά από εμάς έχουν ξεκινήσει» συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος δεν έκρυψε το φόβο του για μια «νέα Ντοβίλ», όταν δηλαδή οι ισχυροί της ΕΕ (Μέρκελ -Σαρκοζί) τον Οκτώβριο του 2010 αποφάσισαν να αξιολογούνται οι χώρες από τις αγορές καθεμιά με τα δικά της χαρακτηριστικά, γεγονός το οποίο «οδήγησε στην κατάρρευση του πρώτου προγράμματος» στην Ελλάδα.

Νέα παγκόσμια σύμβαση

Στο πλαίσιο αυτό, «χρειαζόμαστε μια νέα παγκόσμια σύμβαση» υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος και συνέχισε λέγοντας πως χρειάζεται «η Ελλάδα να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα στις αξιολογήσεις», καθώς «για εμάς το στοίχημα είναι να μείνουμε στην ποσοτική χαλάρωση την κανονική» πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει τις επενδυτικές προοπτικές του Ταμείου Ανάκαμψης, ο κ. Μυτιληναίος σχολίασε ότι «δίνεται μια πολύ μεγάλη ευκαιρία στην κυβέρνηση να προχωρήσει στο μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα», τη στιγμή που οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν ήδη οργανωθεί, οργανώνονται και μπορούν αν αντλήσουν ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των ενισχύσεων.

Με τις τράπεζες να διαδραματίζουν, την ίδια ώρα, κεφαλαιώδη ρόλο στο Ταμείο Ανάκαμψης, το «οι τράπεζες είναι εδώ για να στηρίζουμε την υγιή επιχειρηματικότητα και αυτά αποφασίζονται σε πανευρωπαϊκό πλαίσιο» σημείωσε ο κ. Ψάλτης, ενώ κληθείς να σχολιάσει τις αιτιάσεις αποκλεισμού των μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων από το δανεισμό, ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχουν συγκεκριμένα (πέντε κριτήρια), τα οποία λαμβάνονται υπόψη, ενώ «είμαστε σε ένα περιβάλλον αυξημένης πολυπλοκότητας».

Ως προς τις δημόσιες, αλλά και τις ιδιωτικές επενδύσεις, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε από πλευράς του ότι «οι όροι διαχείρισης του Ταμείου Ανάκαμψης είναι πάρα πολύ αυστηροί», ενώ «πρέπει να γίνουν βήματα εκσυγχρονισμού και στα τακτικά δικαστήρια και στο Συμβούλιο της Επικρατείας» ως προς τις περιπτώσεις εκείνες που μεσολαβεί η χρήση γης.

Ερωτηθείς, τέλος, για την τρέχουσα ενεργειακή κρίση, ο κ. Μυτιληναίος εκτίμησε ότι η ΕΕ κινήθηκε βιαστικά ως προς την απολιγνιτοποίηση, δεδομένου ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ούτε οι υποδομές, για υποδεχθούν το φυσικό αέριο ως καύσιμο μετάβασης». Τώρα στην κρίση επάνω σκέφτηκαν οι Αρχές στις Βρυξέλλες να αποκτήσει η Ευρώπη υποδομές αποθήκευσης φυσικού αερίου, τώρα το σκέφτηκαν;, διερωτήθηκε ο κ. Μυτιληναίος, ενώ δεν έκρυψε την αγωνία του και ως προς την επάρκεια των ποσοτήτων φυσικού αερίου το φετινό χειμώνα, αφού «ο μόνος που έχει υπερβάλλουσες ποσότητες είναι η Ρωσία και έχει και το δίκτυο αγωγών να το προωθήσει», παρατήρησε ο ίδιος.

«Άρα, αυτή είναι μια πρώτη κρίση εκ των πολλών που θα ζήσουμε μέχρι να φτάσουμε στην πράσινη μετάβαση», κατέληξε.

«Θα έχουμε δύσκολο χειμώνα» εκτίμησε από πλευράς του και ο κ. Βενιζέλος, εστιάζοντας στην ανάγκη να εξομαλυνθεί πολιτικά η κρίση με τη Ρωσία. «Πιστεύω επίσης ότι η ΕΕ πρέπει να πάρει μεγάλες πρωτοβουλίες και για την προμήθεια και για την αποθήκευση» φυσικού αερίου, όπως για παράδειγμα ναύλωση πλοίων που θα λειτουργήσουν ως αποθηκευτικοί χώροι.

«Μου άρεσε πάρα πολύ ο τίτλος αυτού του Συνεδρίου» σχολίασε καταληκτικά ο κ. Μυτιληναίος, συμπεραίνοντας πως «ο κόσμος έχει μπει σε ταχύτατες αλλαγές» και για αυτό «προχωράμε με την κρίση ως κανονικότητα». Μετά από μια δεκαετία διαρκούς επιβίωσης, «νομίζω ότι η κατεύθυνση αλλάζει» ακόμη και αν δεν είναι σαφές ακόμη προς τα που πάει, επισήμανε ο κ. Ψάλτης, δίνοντας έμφαση στο διαμεσολαβητικό ρόλο των τραπεζών, αλλά και την ανάδειξη δυναμικών μορφών επιχειρηματικότητας, που αναδύθηκαν μέσα από την πανδημία.