Μπόστιτς – Fed: Μπορούμε να γλιτώσουμε τον πόνο στη μάχη με τον πληθωρισμό

Ο Ράφαελ Μπόστιτς, πρόεδρος της Federal Reserve στην Ατλάντα πιστεύει πως η Fed μπορεί να συγκρατήσει τον πληθωρισμό χωρίς σημαντικές απώλειες στις θέσεις εργασίας, με δεδομένο το συνεχιζόμενο θετικό μομέντουμ στην οικονομία

Ειδικότερα, όπως δήλωσε στην εκπομπή “Face the Nation” του CBS, την οποία επικαλείται δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters: «Αν ανατρέξουμε στην ιστορία… υπάρχει μια πραγματικά μεγάλη πιθανότητα οι απώλειες θέσεων εργασίες να είναι λιγότερες από ό,τι σε προηγούμενες περιόδους επιβράδυνσης της οικονομίας».

«Ο πληθωρισμός είναι υψηλός. Είναι πολύ υψηλός. Και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τον μειώσουμε», συνέχισε ο Μπόστιτς αναφερόμενος στα σχέδια της Fed να συνεχίσει τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων, οι οποίες αποσκοπούν σε επιβράδυνση της οικονομίας, ευθυγράμμιση της ζήτησης για αγαθά και υπηρεσίες με την προσφορά και μείωση του πληθωρισμού που βρίσκεται σε υψηλά 40 ετών.

Το πόσο χρειάζεται μία βαθιά και διαρκής επιβράδυνση παραμένει αντικείμενο συζήτησης, με υπαλλήλους της Fed να υποστηρίζουν ότι οι εταιρείες δεν είναι πιθανό να απολύσουν εργαζόμενους που κατέστη δύσκολο να προσληφθούν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Επικαλούμενος τη συνεχή ισχυρή ανάπτυξη στις εργασίας, ο ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής τράπεζας στην Ατλάντα δήλωσε ότι υπάρχει «μεγάλη θετική δυναμική… υπάρχει κάποια ικανότητα της οικονομίας να απορροφήσει τις ενέργειές μας και να επιβραδύνει με σχετικά ομαλό τρόπο».

«Πρέπει να έχουμε μια επιβράδυνση. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα για να αποφύγουμε τον βαθύ πόνο» υπογράμισε.

Η Fed ενέκρινε την Τετάρτη την τρίτη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων κατά τρία τέταρτα και εξέδωσε προβλέψεις που έδειχναν ότι τα επιτόκια θα ανέβαιναν υψηλότερα και θα παρέμεναν εκεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι ανέμεναν οι επενδυτές.

Παρά τις παγκόσμιες ανησυχίες που δημιούργησε το σκληρό μήνυμα της Τετάρτης, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να εστιάζει στον πληθωρισμό των ΗΠΑ και θα πρέπει να δει μια πειστική μείωση του ρυθμού αύξησης των τιμών “τους επόμενους μήνες” για να αλλάξει τις προοπτικές της.

Πηγή: Powergame.gr