ΙΣΧΥΡΟ ΠΛΗΓΜΑ ΣΕ ΚΙΝΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Morgan Stanley: «Βασικό σενάριο» η ύφεση στην παγκόσμια οικονομία λόγω του κορωνοϊού

14:47
17.03.2020

Ως «βασικό σενάριο» αντιμετωπίζουν πλέον οικονομολόγοι της Morgan Stanley την επερχόμενη ύφεση στην παγκόσμια οικονομία, αν και όπως υποστηρίζουν δεν θα είναι τόσο βαθιά όσο στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης πριν από μία δεκαετία.

Σε έκθεση προς τους πελάτες της αμερικανικής τράπεζας η ομάδα των οικονομολόγων της Morgan Stanley αναφέρει ότι αναμένει ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας να κυμανθεί σε επίπεδα της τάξης του 0,9%, που μπορούν να θεωρηθούν «υφεσιακά», είναι χειρότερα από την ύφεση του 2001, αλλά καλύτερα από το 0,5% του 2009. «Αν και τα μέτρα που έχουν ληφθεί θα παράσχουν ένα δίχτυ προστασίας στην οικονομία, η ζημιά τόσο από τις επιπτώσεις της COVID-10 [που προκαλεί ο κορωνοϊός] όσο και από τις πιο σφικτές οικονομικές συνθήκες θα αποτελέσουν ένα μεγάλο σοκ για την παγκόσμια οικονομία», επισημαίνεται στην έκθεση της αμερικανικής τράπεζας.

Οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley προβλέπουν ότι τη μεγαλύτερη οικονομική ζημιά θα υποστεί η Κίνα στο πρώτο τρίμηνο του 2020 -με το ΑΕΠ της να μειώνεται κατά 5%0, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος στο δεύτερο, με την ευρωζώνη να υφίσταται το μεγαλύτερο πλήγμα σε σχέση με τις υπόλοιπες ανεπτυγμένες οικονομίες με συρρίκνωση του ΑΕΠ της τάξης του 5% σε ετήσια βάση. Τονίζουν δε ότι οι προοπτικές μπορεί να είναι ακόμη χειρότερες σε περίπτωση που οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στις οικονομίες κρατήσουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και αν «παγώσουν» οι χρηματαγορές, ειδικά η χρηματοπιστωτική. Αν ο κορωνοϊός συνεχίσει και στο τρίτο τρίμηνο να επηρεάζει αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα, η ύφεση μπορεί να είναι βαθύτερη, επισημαίνουν.