Quantcast

Morgan Stanley: Οι προθέσεις της ΕΚΤ για τα ελληνικά και ιταλικά ομόλογα

Κατά την άποψή της, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ έχει τρεις επιλογές στο τραπέζι

Αναλυτικότερα στοιχεία για το πώς θα τρέξουν οι επανεπενδύσεις του PEPP με έμφαση στα ελληνικά και τα ιταλικά ομόλογα αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η ΕΚΤ μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνεδρίασής της, όπως εκτιμούν οι αναλυτές της Morgan Stanley.

Κατά την άποψή της, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ έχει τρεις επιλογές στο τραπέζι.

Πρώτον, υπάρχει η επιλογή της λεκτικής παρέμβασης, με την ΕΚΤ να εκδίδει απλώς μια ανακοίνωση-δήλωση, παρόμοια σε περιεχόμενο με τη χθεσινή ομιλία της Ίζαμπελ Σνάμπελ η οποία τόνισε πως αν και όποτε χρειαστεί, η Τράπεζα μπορεί και θα σχεδιάσει και να χρησιμοποιήσει νέα εργαλεία για να διασφαλίσει τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής και ως εκ τούτου τη βασική εντολή της για σταθερότητα των τιμών, προσθέτοντας πως η δέσμευσή της στο ευρώ είναι το εργαλείο κατά του κατακερματισμού.

Η δεύτερη επιλογή είναι η ενεργοποίηση της ευελιξία των επανεπενδύσεων του PEPP: Η ΕΚΤ θα μπορούσε σήμερα να αποφασίσει να ενεργοποιήσει την ευελιξία επανεπενδύσεων του PEPP και να αρχίσει να αγοράζει ιταλικά και ελληνικά ομόλογα, ενώ παράλληλα θα μπορούσε να ανακοινώσει έναν νέο ειδικό φάκελο.

Τέλος, η ΕΚΤ θα μπορούσε να συμφωνήσει και να ανακοινώσει ένα νέο πρόγραμμα δίνοντας σήμερα στη δημοσιότητα τα βασικά του χαρακτηριστικά, με την ενεργοποίησή του να ακολουθεί σε λίγες ημέρες.

Κατά την Morgan Stanley το πιο πιθανό είναι να προχωρήσει στη δεύτερη επιλογή, αυτή των ευέλικτων επανεπενδύσεων του PEPP, εξαντλώντας έτσι πρώτα αυτό εργαλείο που ήδη έχει στη διάθεσή της. Μία λεκτική μόνο παρέμβαση θεωρείται ανεπαρκής σε αυτό το στάδιο, ενώ η ενεργοποίηση ενός νέου προγράμματος είναι ακόμα πρόωρη, καθώς η διεύρυνση των spreads που παρατηρήθηκε μέχρι στιγμής δεν ήταν συστημική.

Ωστόσο, η Morgan Stanley εκτιμά πως ακόμη και η πλήρης κατανομή των επανεπενδύσεων του PEPP σε Ελλάδα και Ιταλία θα αντιπροσώπευε μόνο το ένα τρίτο της συνολικής ακαθάριστης προσφοράς. Έτσι, ίσως να μην είναι αρκετή για την αντιμετώπιση των κινδύνων κατακερματισμού.

Και κατά την Capital Economics, η επιλογή αυτή δεν θα ήταν αρκετή για να ηρεμήσει την αγορά. Όπως σημείωσε, η ΕΚΤ θα μπορούσε να αρχίσει να επανεπενδύει τίτλους εντός της ευελιξίας του PEPP για να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που δεν σχετίζονται με την πανδημία. Από μόνο του, αυτό πιθανότατα θα ήταν επίσης απογοητευτικό για την αγορά, επειδή το μέγεθος των περιουσιακών στοιχείων που λήγουν είναι πολύ μικρό σε σύγκριση με την πιθανή ανάγκη σταθεροποίησης των αγορών.