Quantcast

Moody’s: Πρωταθλήτρια στη μείωση χρέους η Ελλάδα το 2022

Πώς θα κυμανθεί η ανάπτυξη

Λίγες ώρες πριν από το κρίσιμο review της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας, ο οίκος Moody’s, σε νέα έκθεσή του, αναλύει τις πιστωτικές προοπτικές των χωρών της ευρωζώνης το 2022.

 

 

 

Υπενθυμίζεται ότι η αυριανή ετυμηγορία για το ελληνικό αξιόχρεο προβλέπεται θετική, με την Morgan Stanley να εκτιμά ότι η Moody’s θα αναβαθμίσει την αξιολόγηση της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, από το Ba3 στο Ba2.

Ο οίκος εκτιμά ότι αν και η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει πολύ υψηλό επίπεδο χρέους προς το ΑΕΠ, ωστόσο θα σημειώσει τη μεγαλύτερη μείωση το 2022, λαμβάνοντας σημαντική ώθηση από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ανάπτυξη 4,3%

Η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Moody’s, θα εμφανίσει ανάπτυξη 4,3% το 2022, ενώ το ελληνικό χρέος θα μειωθεί κατά 10,1 ποσοστιαίες μονάδες για να διαμορφωθεί στο 191% του ΑΕΠ, με τη μείωση να είναι η μεγαλύτερη από όλες τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Ενδεικτικά, ακολουθούν στη μείωση χρέους η Κύπρος (-6,8%) και η Πορτογαλία (-5,9%).

Όπως επισημαίνει ο οίκος, αναφερόμενος στις χώρες της ευρωζώνης, τα υψηλά επίπεδα χρέους που προκάλεσε η πανδημία, θα αποτελέσουν το σημαντικότερο πρόβλημα για τις οικονομίες και τις κυβερνήσεις και τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τα κόστη δανεισμού τους, καθώς απόσυρση των μέτρων στήριξης και ο πληθωρισμός αυξάνουν τους κινδύνους γύρω από την ανάπτυξη και υπονομεύουντις προσπάθειες μείωσης του βάρους του χρέους.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Moody’s, η οικονομία της Ευρωζώνης συνολικά θα είναι το 2022 κατά 2,7% μεγαλύτερη από τα προ-πανδημίας επίπεδα, με τις πιο οριακές επιδόσεις της Ελλάδας να αποδίδονται στη μεγάλη εξάρτηση της χώρας από τον τουρισμό (παρόμοια είναι η εικόνα της Ιταλίας και της Ισπανίας).

Γενικότερα, η Moody’s αναμένει πως οι χώρες της ευρωζώνης θα συνεχίσουν να επωφελούνται από τις ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες και το 2022, ο μεγάλος κίνδυνος ωστόσο θα είναι τα υψηλά επίπεδα του χρέους.

Ο οίκος εκτιμά πως οι προοπτικές της πιστοληπτικής ικανότητας των οικονομιών για τους επόμενους 12 με 18 μήνες είναι σταθερές, με ώθσηση από τις θετικές οικονομικές και νομισματικές συνθήκες.

Ανεργία

Μια δεύτερη πρόκληση αποτελούν τα επίπεδα ανεργίας, κυρίως σε χώρες που βρέθηκαν πιο βαθιά στη δίνη της κρίσης χρέους, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία. Η ανεργία εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να αποτελεί παράγοντα που θα περιορίζει τις επιλογές πολιτικής στην Ευρωζώνη τα επόμενα χρόνια, ακόμα και σε ένα περιβάλλον ισχυρλης ανάκαμψης από την πανδημία.