Quantcast

«Μίνι» ασφαλιστικό – e-ΕΦΚΑ: Παραγραφή οφειλών προς τα Ταμεία στη δεκαετία – Ποιους αφορά

Πότε παραγράφονται τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ

Με το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση μειώνεται ο χρόνος παραγραφής μη βεβαιωμένων οφειλών στον e-ΕΦΚΑ σε 10 χρόνια, από 20.

Ειδικότερα, μειώνεται σε 10 χρόνια (από 20 σήμερα) ο χρόνος που έχει στη διάθεσή του ο e-ΕΦΚΑ προκειμένου να βεβαιώσει και να εισπράξει απαιτήσεις από ασφαλιστικές εισφορές που δεν καταβλήθηκαν. Εάν η απαίτηση του e-ΕΦΚΑ δεν βεβαιωθεί και δεν κοινοποιηθεί στον ασφαλισμένο η οφειλή μέσα σε αυτό το διάστημα, οι οφειλές παραγράφονται.

Η παραγραφή ξεκινά από την 1η Ιανουαρίου του έτους που ακολουθεί το έτος στο οποίο παρασχέθηκε η εργασία/υπηρεσία που υπάγεται στην υποχρεωτική ασφάλιση. Εάν περάσουν 10 χρόνια, εάν δηλαδή παρέλθει η 31η Δεκεμβρίου του δέκατου έτους μετά το έτος στο οποίο παρασχέθηκε η εργασία/υπηρεσία, χωρίς ο ασφαλισμένος (ή ο εργοδότης) να έχει ειδοποιηθεί με κάποιον τρόπο για την οφειλή του εντός της 10ετίας, αυτή παραγράφεται. Οφειλές που δημιουργούνται από 1/1/2026 και μετά θα παραγράφονται στα 5 χρόνια, ώστε οι χρόνοι παραγραφής των ασφαλιστικών οφειλών να προσεγγίζουν αυτές των φορολογικών.

Με ποιους τρόπους διακόπτεται η παραγραφή;

Η παραγραφή διακόπτεται όταν ο ΕΦΚΑ (ή το ΚΕΑΟ) ειδοποιήσει με οποιονδήποτε τρόπο τον ασφαλισμένο για την οφειλή: με δικαστικό επιμελητή/κλητήρα, επιστολή, ηλεκτρονική ειδοποίηση ή λάβει μέτρο διοικητικής εκτέλεσης για την είσπραξή της (κοινοποίηση ατομικής βεβαίωσης, κατάσχεση, πλειστηριασμός κ.λπ.).

«Μίνι» ασφαλιστικό: Τι αλλάζει με τις πρόωρες συντάξεις

Μόνο εάν έχουν συμπληρώσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022 τις ηλικιακές προϋποθέσεις (56ο έτος) για προσωρινή σύνταξη και είχαν συμπληρώσει 25 έτη προϋπηρεσία τα έτη 2010, 2011 και 2012 θα μπορέσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι να κάνουν χρήση των ευνοϊκότερων διατάξεων για το ηλικιακό όριο και να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα. Από την 1.1.2023 για μειωμένη σύνταξη στο Δημόσιο θα απαιτείται ο ασφαλισμένος να έχει συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας.

Η σχετική διάταξη περιλαμβάνεται στο νέο ασφαλιστικό σχέδιο νόμου που αναρτήθηκε για δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, βάζοντας τέλος στις προσδοκίες για προσωρινή σύνταξη με χαμηλότερα όρια ηλικίας μετά τις 31.12.22.

Κατά πρώτο λόγο στο νομοσχέδιο ενσωματώνονται ως διατάξεις οι παροχές που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, όπως είναι η καταβολή της επιταγής ακρίβειας σε συνταξιούχους και ευάλωτες ομάδες, η επιδότηση των εισφορών κατά 40% για πλήρη απασχόληση, η επέκταση του επιδόματος μητρότητας σε 9 μήνες, η κατάργηση του 1% για τους δημοσίους υπαλλήλους και η μάχιμη 5ετία των ένστολων.

Παράλληλα ξεκαθαρίζει το τοπίο για την πρόωρη συνταξιοδότηση των δημοσίων υπαλλήλων. Συγκεκριμένα περιθώριο έως το τέλος του 2022 θα έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης να βγουν σε πρόωρη σύνταξη πριν από τα 60 και συγκεκριμένα στα 56 και στα 58. Από την 1/1/2023 κλείνει η πόρτα της πρόωρης συνταξιοδότησης και οι εν λόγω υπάλληλοι θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν μετά την ηλικία των 62.

Βασικοί άξονες του μίνι ασφαλιστικού είναι η 10ετής παραγραφή των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και η νέα ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών σε 24 δόσεις.

Περιλαμβάνεται σειρά ρυθμίσεων, οι βασικοί άξονες των οποίων έχουν ήδη παρουσιαστεί από το Υπουργείο Εργασίας, όπως -ενδεικτικά- η μείωση του χρόνου παραγραφής μη βεβαιωμένων οφειλών στον e-ΕΦΚΑ σε 10 χρόνια (από 20), ο διπλασιασμός των δόσεων για πάγια ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών σε 24 δόσεις (από 12), η κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% των ασφαλισμένων του τ. Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) και η επέκταση της «μάχιμης πενταετίας» σε όλους τους ένστολους.