Mεταποίηση: Aύξηση δυναμικού τον Φεβρουάριο – Στις 57,8 μονάδες ο PMI

«Οι Έλληνες κατασκευαστές υπέδειξαν μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγής κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου, καθώς η παραγωγή αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα πέντε μηνών»

H επέκταση της ελληνικής μεταποίησης συνεχίστηκε και τον Φεβρουάριο, με τις επιχειρήσεις να αυξάνουν το εργατικό τους δυναμικό, ωστόσο, ο ρυθμός επέκτασης των νέων παραγγελιών επιβραδύνθηκε.

 

Ο κύριος δείκτης υπευθύνων προμηθειών για την ελληνική μεταποίηση (PMI), που αντιστοιχεί στο 10% της ελληνικής οικονομίας, έκλεισε στις 57,8 μονάδες τον Φεβρουάριο από 57,9 μονάδες τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα της IHS Markit.

Μετρήσεις άνω του 50 υποδηλώνουν ανάπτυξη του κλάδου.

«Οι Έλληνες κατασκευαστές υπέδειξαν μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγής κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου, καθώς η παραγωγή αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα πέντε μηνών», σχολίασε η Sian Jones, οικονομολόγος της IHS Markit.

«Παρ’ όλα αυτά, τα υποκείμενα δεδομένα υπέδειξαν την εμφάνιση κάποιων προκλήσεων που σχετίζονται με τη ζήτηση, με περαιτέρω υποχώρηση της αύξησης της ζήτησης από την πλευρά των πελατών του εσωτερικού και του εξωτερικού», πρόσθεσε η Jones.

Παρά τη σχετικά αρνητική επίδραση των αποθεμάτων αγορών, αυτές αντισταθμίστηκαν από την εντονότερη αύξηση της παραγωγής, η οποία ενίσχυσε τον δείκτη, είπε η Markit.

Οι νέες παραγγελίες που έλαβαν οι Έλληνες κατασκευαστές αυξήθηκαν για ενδέκατο συνεχή μήνα τον Φεβρουάριο. Ο ρυθμός αύξησης ήταν σε γενικές γραμμές σταθερός, ωστόσο υποχώρησε για έκτο συνεχή μήνα στην ασθενέστερη τιμή που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο του 2021.

Οι εταιρείες εξακολούθησαν να αυξάνουν απότομα τον αριθμό των εργαζομένων, καθώς οι πιέσεις στην παραγωγική ικανότητα εξασθένησαν.

Οι προσλήψεις συνδέθηκαν με τις επενδύσεις σε παραγωγικό δυναμικό και τις προσπάθειες των εταιρειών να καλύψουν τις αυξημένες απουσίες του προσωπικού λόγω Covid, σύμφωνα με τη Markit.