Μετάλλαξη Όμικρον: Τα επόμενα μέτρα στήριξης της οικονομίας ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας

Πότε θα ληφθούν οι αποφάσεις και από τι θα εξαρτηθούν

Στα μέσα του επόμενου μήνα και συγκεκριμένα μεταξύ 15 – 20 Ιανουαρίου, όπου οι εκτιμήσεις Ελλήνων επιστημόνων κάνουν λόγο για νέα κορύφωση του κύματος πανδημίας, η κυβέρνηση θα αποφασίσει για το επόμενο πακέτο στήριξης της οικονομίας.

Στην «φαρέτρα» του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα παραμένουν όλα τα δοκιμασμένα όπλα ανάσχεσης των οικονομικών επιπτώσεων. Όμως, όπως διαμηνύουν αρμόδιες πήγες, δεν υπάρχει ακόμα λόγος για επαναφορά του μοντέλου των οριζόντιων άμεσων ενισχύσεων που εφαρμόσθηκαν στο παρελθόν. Αυτό που θα εξεταστεί είναι στοχευμένες παρεμβάσεις στήριξης που θα αντιμετωπίζουν «χειρουργικά» τα προβλήματα από τους όποιους περιορισμούς αποφασίζονται στην λειτουργία των επιχειρήσεων.

 

Το μόνο που είναι σίγουρο και επιβεβαιώνεται καθημερινά απο τις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών είναι πως όσο πλανάται ο εφιάλτης της «Όμικρον» στην οικονομία, όλα τα μέτρα στήριξης θα βρίσκονται στο τραπέζι. Στις «ασκήσεις ετοιμότητας» που πραγματοποιούνται στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζονται, μεταξύ άλλων, τα εξής ενδεχόμενα:

Χορήγηση του ειδικού επιδόματος των 535 ευρώ σε εργαζομένους επιχειρήσεων που πλήττονται από τα νέα περιοριστικά μέτρα και οι συμβάσεις τους θα τεθούν σε αναστολή και το Φεβρουάριο
Περαιτέρω «κούρεμα» του ποσού της επιστρεπτέας προκαταβολής που θα πρέπει να γυρίσουν στα κρατικά ταμεία οι επιχειρήσεις που θα πληγούν από τα περιοριστικά μέτρα. Χρονικά περιθώρια για την απόφαση αυτη υπάρχουν μέχρι τον Μάρτιο, καθώς μέχρι τότε έχει παραταθεί το περιθώριο για την εφάπαξ καταβολή του ποσού (με το πρόσθετο κίνητρο της έκπτωσης του 15%). Η έναρξη της διαδικασίας αποπληρωμής των δόσεων έχει μετατεθεί χρονικά για τον Ιούνιο.

Αξιοποίηση κονδυλίων από κοινοτικά προγράμματα για χρηματοδότηση κεφαλαίων κίνησης και επιδότηση του κόστους εργασίας. Ενδεχομένως να υπάρξουν νέες δράσεις μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, της Αναπτυξιακής Τράπεζας και του ΕΣΠΑ.

Αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων δεν εξετάζονται για την ώρα καθώς αυτά τα μέτρα εφαρμόζονται μόνο όταν επιβάλλεται προσωρινό λουκέτο στις επιχειρήσεις
Βέβαια τα αιτήματα από φορείς αγοράς είναι πολύ περισσότερα από τα μέτρα που λαμβάνονται! Εκτείνονται από το «κούρεμα» ενοικίων έως την καταβολή ενισχύσεων τύπου επιστρεπτέας και τη μετάθεση του χρόνου έναρξης των χρεών της πανδημίας. Όλα αυτά θα εξεταστούν στις 15 – 20 Ιανουαρίου όταν αξιολογηθεί η κατάσταση στην οικονομία και αποφασισθεί εάν απαιτούνται προσθετά μέτρα στήριξης και σε τι εύρος.

Επιπρόσθετα, στις αρχές του 2022, η κυβέρνηση αναμένεται να παρέμβει εκ νέου προκειμένου να περιορίσει τη «φωτιά» στους λογαριασμούς ενέργειας νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Το μείγμα των μέτρων που θα επιστρατευθεί δεν αποκλείεται να είναι ουσιαστικά διαφοροποιημένο σε σχέση με τα τρέχοντα.

Η δύσκολη εξίσωση όμως που θα πρέπει να λυθεί είναι το να επιλεγούν τα αναγκαία μέτρα με το χαμηλότερο δυνατό δημοσιονομικό κόστος και χωρις να χρειαστεί να μπει «χερι» στα ταμειακά διαθέσιμα. Σημειώνεται πως εφέτος τα κρατικά ταμεία χρηματοδότησαν με περίπου 8 δισ. ευρώ τα διάφορα μέτρα ενίσχυσης επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Τα ρευστά διαθέσιμα του Δημοσίου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΔΔΗΧ, μειώθηκαν σημαντικά το τελευταίο τρίμηνο του 2021, κατά 7 δισ. ευρώ περίπου ή ποσοστό 18%, με αποτέλεσμα να έχουν πέσει από τα 38,5 δις ευρώ σε 31,6 δισ. ευρώ, που αποτελεί και το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλος του 2020, όταν βρίσκονταν στην κορύφωσή τους τα μέτρα στήριξης για την πανδημία.