Μέσα στον Μάρτιο τα πρώτα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης

Οι πιο κερδισμένοι, με βάση την πορεία των επιτοκίων δανεισμού τις τελευταίες εβδομάδες, θα είναι εκείνοι που θα εντάξουν πρώτοι επενδυτικά σχέδια στο Ταμείο Ανάκαμψης

Μέσα στον Μάρτιο αναμένεται ότι θα δοθούν από τις ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες τα πρώτα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης σε ελληνικές επιχειρήσεις.

 

Ήδη οι συστηματικές τράπεζες έχουν απευθύνει τις σχετικές προσκλήσεις και το ενδιαφέρον, όπως καταγράφεται, χαρακτηρίζεται ως παρά πολύ σημαντικό.

Το ίδιο ισχύει και για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η οποία ήδη έχει αναλάβει δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 500 εκατ. ευρώ με στόχο να τα χορηγήσει στη χώρα μας. Μέχρι το τέλος της περιόδου εφαρμογής του Σχεδίου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, σύμφωνα και με όσα διαμείφθηκαν κατά πρόσφατη επίσκεψη του αντιπροέδρου της ΕΠΕπ Christian Kettel Thomsen στην Αθήνα, η τράπεζα αναμένεται να διαχειριστεί περίπου 5 δισ. ευρώ, από το σύνολο των 12,7 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης.

Όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, εκείνοι που θα μπούν στην πρώτη «φουρνιά» δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης θα είναι και οι πιο «κερδισμένοι». Η πρώτη «φουρνιά» ως γνωστόν περιλαμβάνει δάνεια ύψους 1,57 δισ. ευρώ τα οποία θα δοθούν με επιτόκιο 0,35%.

Όπως εξηγούν στο powergame.gr στελέχη του υπ. Οικονομικών, το κόστος αυτό δανεισμού είναι το κόστος δανεισμού της Κομισιόν, συν ένα premium 15 μονάδων βάσης που αναλογεί στα διαχειριστικά κόστη. «Η Κομισιόν δανείζεται περίπου με όρους Γαλλίας», παραδέχεται υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, σημειώνοντας ότι τα πρώτα δάνεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης συνάφθηκαν με επιτόκιο δανεισμού 0,20%. Σε αυτό προστέθηκε το premium και το τελικό επιτόκιο δανεισμού για τις ελληνικές επιχειρήσεις διαμορφώθηκε σε 0,35%.

Σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα, μια επιχείρηση που θα εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης ένα επιχειρηματικό σχέδιο ύψους π.χ. 10 εκατ. ευρώ, θα ωφεληθεί περίπου 1 εκατ. ευρώ από την διευκόλυνση που θα του παράσχει το Ταμείο Ανάκαμψης. Συγκεκριμένα, η εταιρεία για να χρηματοδοτήσει το σχέδιό της θα δανειστεί 5 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης (το 50% της δαπάνης) με επιτόκιο 0,35%, 3 εκατ. ευρώ από την τράπεζα (30% της δαπάνης) με επιτόκιο 4%, ενώ τα υπόλοιπα 2 εκατ. ευρώ θα αποτελέσουν ίδια συμμετοχή του επενδυτή (20% της δαπάνης).

Οι όροι αυτοί για μια 12ετία ισχύος του επενδυτικού σχεδίου διαμορφώνουν ένα μέσο πραγματικό επιτόκιο δανεισμού 1,72%, αντί 4% που είναι το επιτόκιο αγοράς. Η τελική δανειακή επιβάρυνση, σύμφωνα με την ΕΤΕ θα διαμορφωθεί σε 0,8 εκατ. ευρώ, αντί 1,9 εκατ. ευρώ που θα ήταν αν η επιχείρηση δανείζονταν τα 8 εκατ. ευρώ με όρους αγοράς. Με άλλα λόγια, το τελικό κόστος της ιδιωτικής επένδυσης των 10 εκατ. ευρώ θα μειωθεί περισσότερο από 10% σε βάθος 12ετίας.

Οι πιο κερδισμένοι, με βάση την πορεία των επιτοκίων δανεισμού τις τελευταίες εβδομάδες, θα είναι εκείνοι που θα εντάξουν πρώτοι επενδυτικά σχέδια στο Ταμείο Ανάκαμψης. Δηλαδή όσοι ενταχθούν στην πρώτη «φουρνιά» δανείων των τραπεζών. Και αυτό συμβαίνει επειδή το κόστος δανεισμού της Κομισιόν σήμερα διαμορφώνεται στο 0,66% γεγονός που οδηγεί αυτόματα το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης στο 0,8% -δηλαδή υπερδιπλάσιο του υφιστάμενου 0,35%.

Όσο όμως και αν ανέλθει το κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ-27, τα δάνεια του RRF θα είναι πάντα πιο ελκυστικά απ’ ότι τα δάνεια των ελληνικών τραπεζών. Υπό αυτή την έννοια, ορθώς η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο προχώρησε στην λήψη του συνόλου του δανείων του RRF (συνολικά 12,7 δισ. ευρώ).

Μάλιστα, καθώς η αύξηση του κόστους δανεισμού της χώρας μας δεν είναι αναλογική εκείνης της Κομισιόν -για τους λιγότερο ισχυρούς της Ευρωζώνης η κλιμάκωση του κόστους δανεισμού είναι μεγαλύτερη από εκείνη που συντελείται στους πιο ισχυρούς- η αξία των δανείων του RRF που έλαβε η χώρα θα φανεί ακόμη περισσότερο στα επόμενα ένα ή δύο έτη. Στη συνέχεια, και αφού η χώρα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα, το κόστος δανεισμού θα σταθεροποιηθεί περισσότερο.