Μέσα στο Φεβρουάριο ξεκινά η διαβούλευση για τον κατώτατο μισθό

ΠΟΙΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ

Στην διαδικασία έναρξης του διαλόγου που προβλέπεται για την διαμόρφωση του νέου κατώτατου μισθού αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής.

«Θα μπορούσατε να είχατε προχωρήσει στην αύξηση του κατώτατου μισθού από το 2017. Το θυμηθήκατε προεκλογικά για να το εμφανίσετε ως δήθεν δική σας προσφορά προς τους πιο αδύναμους. Αν το αυξάνατε και το 2017 και το 2018 θα είχαν ωφεληθεί και οι εργαζόμενοι» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

«Η δέσμευσή μου για αύξηση του ΑΕΠ που θα συνδέεται άμεσα με την αύξηση της κατώτατης αμοιβής ισχύει απόλυτα. Υπομονή μέχρι τον Ιούνιο, όταν θα νομοθετήσουμε με ευθύνη και ρεαλισμό» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Κάλεσε, δε, στο μεταξύ τον ΣΥΡΙΖΑ να συμβάλλει στην τόνωση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας με τη στάση του, αφήνοντας στην άκρη την κινδυνολογία. «Μην σπέρνετε ψεύτικες ανησυχίες για την κατάσταση της οικονομίας» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Έτσι εντός του Φεβρουαρίου θα ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις για τον νέο κατώτατο μισθό. Στη διαβούλευση θα συμμετέχουν επιστημονικοί, ερευνητικοί και άλλοι φορείς, όπως η Τράπεζα της Ελλάδος, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ο ΟΑΕΔ, τα ερευνητικά Ινστιτούτα των κοινωνικών εταίρων (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ – ΙΜΕ/Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., ΙΟΒΕ, ΙΝΣΕΤΕ, ΙΝ. ΕΜ.Υ. ΕΣΕΕ), το ΚΕΠΕ, ο ΟΜΕΔ, το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου

Οι φορείς καλούνται να συντάξουν έκθεση προς υποβολή έως την 31η Μαρτίου, για την αξιολόγηση του ισχύοντος κατώτατου μισθού και ημερομισθίου με εκτιμήσεις για την προσαρμογή τους στις επίκαιρες οικονομικές συνθήκες. Στα μέσα Απριλίου θα πρέπει να ξεκινήσει η προφορική διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων επί των υπομνημάτων, ενώ στα τέλη Απριλίου διαβιβάζονται όλα τα υπομνήματα και η τεκμηρίωση των διαβουλευομένων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών.

Το ΚΕΠΕ συντάσσει το Σχέδιο Πορίσματος Διαβούλευσης, σε συνεργασία με 5μελή Επιτροπή στην οποία συμμετέχουν ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες.

Η γνώμη που θα διατυπώνεται στο Σχέδιο Πορίσματος Διαβούλευσης, το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι την 31η Μαΐου, μπορεί να αποκλίνει από τις εκθέσεις που υποβάλλονται. Εντός του τελευταίου 15ημέρου του Ιουνίου ο υπουργός Εργασίας θα πρέπει να εισηγηθεί στο υπουργικό Συμβούλιο, τον νέο κατώτατο μισθό και το κατώτατο ημερομίσθιο, λαμβάνοντας υπόψη το Πόρισμα Διαβούλευσης, το οποίο δεν είναι δεσμευτικό για την εισήγησή του.

Πάντως τόσο τα στελέχη της κυβέρνησης όσο και οι εργοδότες δεν αποκλείουν μια αύξηση για φέτος της τάξεως του 4-5%, δηλαδή αύξηση από 26 ως 32 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί μεταξύ 676 – 682 ευρώ.

Η τελική αύξηση του κατώτατου μισθού θα διαμορφωθεί από τους φορείς που θα συμμετέχουν στις διαβουλεύσεις. Ωστόσο παραμένει ο στόχος της κυβέρνησης για διαμόρφωση του κατώτατου μισθού στα 703 ευρώ σε βάθος τριετίας.

Πάντως, σύμφωνα με τη Eurostat, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα η οποία εμφανίζει μειωμένο κατώτατο μισθό τον Ιανουάριο του 2020 συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2010 και μάλιστα κατά 12% και βρίσκεται στην 11η θέση με 758 ευρώ.

Αύξηση στους μισθούς τους θα δουν πάνω από 700.000 εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι εργάζονται με πλήρη απασχόληση και αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

Αύξηση στις απολαβές τους θα δουν και οι εργαζόμενοι με συμβάσεις μερικής απασχόλησης, ενώ επηρεάζονται και περίπου 20 επιδόματα, ανάμεσα στα οποία το επίδομα ανεργίας, το επίδομα επίσχεσης εργασίας, το επίδομα μακροχρόνια ανέργων, το επίδομα παροχής προστασίας της μητρότητας, το ειδικό βοήθηµα µετά τη λήξη επιδότησης λόγω ανεργίας, κλπ.