Μείωση ασφαλιστικών εισφορών: Ποιοι εργαζόμενοι θα δουν αυξήσεις στους μισθούς τους

ΑΠΟ 2,7 ΕΩΣ 27 ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΚΑΘΑΡΟ ΠΟΣΟ ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα η πρώτη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,9%, ενώ το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει τα επόμενα βήματα μέχρι και την συνολική μείωση κατά 5% ως το 2023.

Την ίδια ώρα και ενώ οι δημοσιονομικές δυνατότητες περιορίζονται λόγω της κρίσης τόσο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του όσο και ο υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας μιλούν για επικείμενη συνέχιση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών.

Την ευκαιρία για κάτι τέτοιο δίνει το τεράστιο ποσό των 32 δισ. ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης μαζί με τα 19,4 δισ. ευρώ του επόμενου του ΕΣΠΑ που φαίνεται ότι θα εξασφαλίσει η Ελλάδα από την πρόταση της Κομισιόν η οποία θα πρέπει βέβαια να συμφωνηθεί και σε επίπεδο Κορυφής .

Η πρώτη δόση της μείωσης της μείωσης κατά 0,9% για τους εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση επιμερίζεται σε 0,48% για τις κρατήσεις του εργοδότη και σε 0,42% για τις κρατήσεις του εργαζόμενου.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα δουν μικρές αυξήσεις από 2,7 έως 27 ευρώ στο καθαρό ποσό του μισθού. Από την πλευρά τους, οι εργοδότες θα έχουν όφελος από 3 έως 31 ευρώ, χάρη στο μικρότερο ποσό των εργοδοτικών εισφορών.

«Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα λειτουργήσει ευεργετικά στην αγορά εργασίας, καθώς μειώνει το μη μισθολογικό κόστος στις επιχειρήσεις και δίνει κίνητρα για προσλήψεις» είχε δηλώσει προσφάτως ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος είχε προσθέσει και το εξής:

«Ταυτόχρονα, έρχεται να λειτουργήσει ως αντικίνητρο σε παραβατικές συμπεριφορές αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας. Σήμερα, πιάνουμε το νήμα εκεί που το αφήσαμε το 2014, όταν στο υπουργείο Εργασίας είχαμε μειώσει ξανά κατά έξι μονάδες τις ασφαλιστικές εισφορές».

«Θα πρέπει να τονίσουμε ότι, παρ’ όλο που το μέτρο είχε ψηφιστεί πριν από την πανδημία του κορωνοϊού, θεωρείται επίκαιρο και αναγκαίο στη συνολική προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, για τη θωράκιση και ενδυνάμωση της αγοράς εργασίας, καθώς μειώνει το μη μισθολογικό κόστος στις επιχειρήσεις και δίνει κίνητρα για προσλήψεις» είχε συμπληρώσει ο αρμόδιος υπουργός.

Όπως υποστηρίζει το υπουργείο Εργασίας, το μέτρο έρχεται ως εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης 4670/2020, που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020 και θα βοηθήσει σημαντικά, συνδυαστικά με τις άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες, στην επανάκαμψη της απασχόλησης και, συγκεκριμένα, στην αύξηση των θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Ακολουθούν πίνακες, που έχει ήδη ανακοινώσει το υπουργείο Εργασίας, στους οποίους αποτυπώνεται το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών, όπως διαμορφώνονται, μετά από αυτήν τη μείωση.