Σε πρωτόγνωρα επίπεδα διαμορφώθηκαν οι εκροές κεφαλαίων από επενδυτικά προϊόντα κρυπτονομισμάτων κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου σε συνάρτηση με τις απώλειες που σημειώθηκαν στη Wall Street και την Ευρώπη, καθώς η προοπτική μιας ταχύτερης και μεγαλύτερης αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων αλλάζει την κατεύθυνση των χαρτοφυλακίων.
Σύμφωνα με στοιχεία της CryptoCompare που αναφέρουν οι Financial Times, οι εκροές από επενδυτικά προϊόντα κρυπτονομισμάτων, όπως είναι τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία σε bitcoin, έφθασαν τα 61 εκατ. δολάρια κατά μέσον όρο για κάθε εβδομάδα του Ιανουαρίου. Η CryptoCompare παρακολουθεί 50 από τα μεγαλύτερα επενδυτικά οχήματα κρυπτονομισμάτων, τα οποία στην πλειοψηφία τους έχουν δημιουργηθεί μετά την πανδημία της νόσου Covid-19.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα αμερικανικά χρηματιστήρια έκλεισαν τον Ιανουάριο με τις μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες από τη χρηματοπιστωτική κρίση. Ο τεχνολογικός κλάδος σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση. Η υποχώρηση των κρυπτονομισμάτων και των επενδυτικών προϊόντων που είναι συνδεδεμένα με αυτά συμβάδιζαν με την πτώση των χρηματιστηρίων στις δυο πλευρές του Ατλαντικού. Το bitcoin υποχώρησε από σχεδόν 69.000 δολάρια τον περσινό Νοέμβριο σε λιγότερο από 49.000 δολάρια στις αρχές του 2022.
Ο ρόλος των επιτοκίων
Μετά από μια παρατεταμένη περίοδο με ιστορικά χαμηλά επιτόκια τόσο στις ΗΠΑ όσο και στις υπόλοιπες οικονομίες του ανεπτυγμένου κόσμου, οι κεντρικές τράπεζες δρομολογούν αυξήσεις προκειμένου να συγκρατήσουν την άνοδο των τιμών στην πραγματική οικονομία.
Οπότε οι διαχειριστές κεφαλαίων προσπαθούν να αξιολογήσουν το νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές και να διευκρινίσουν εάν αξίζει να διατηρούν περιουσιακά στοιχεία στα χαρτοφυλάκια τους που ενέχουν υψηλότερο ρίσκο όπως είναι τα κρυπτονομίσματα ή τα εταιρικά ομόλογα χαμηλής επενδυτικής βαθμίδας.
Οικονομικοί αναλυτές τονίζουν πως υπάρχει μεγάλος συσχετισμός ανάμεσα στην πορεία των κρυπτονομισμάτων και των μετοχών τεχνολογίας. «Τα κρυπτονομίσματα είναι συνυφασμένα με πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία ή με τίτλους που απαιτούν ισχυρή δυναμική ανάπτυξης. Κατά τη διάρκεια του περασμένου μηνός, τα κρυπτονομίσματα έχουν αντιδράσει πιο πολύ σαν τεχνολογικές μετοχές παρά με οποιοδήποτε άλλο τίτλο», σχολίασε ο Γκρεγκ Τέιλορ, επικεφαλής επενδύσεων στην Purpose Investments.