Με ευνοϊκές συνθήκες επιστρέφει σήμερα στις αγορές το Ελληνικό Δημόσιο με την έκδοση 15ετούς ομολόγου.
Με το δεκαετές ομόλογο να γράφει τη Δευτέρα νέο ιστορικό χαμηλό στο 1,13%, μια απόδοση για τη 15ετία κάτω από 2%, θεωρείται από πηγές της αγοράς πολύ πιθανό να συμβεί, με σημαντική υπερκάλυψη έναντι των 2-2,5 δισ. ευρώ που φέρεται να ζητά ο ΟΔΔΗΧ, θα έστελνε ένα κρίσιμο μήνυμα στους θεσμούς την ώρα που εκπονούνται οι νεότερες αναλύσεις βιωσιμότητας χρέους.
Η τελευταία έξοδος με 15ετία ήταν στις 11 Νοεμβρίου 2009 όταν το Δημόσιο άντλησε 7 δισ. ευρώ λίγο πριν η χώρα καταλήξει στα Μνημόνια και την αποκλειστική χρηματοδότηση από τους ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ. Το κουπόνι των εν λόγω τίτλων ήταν στο 5,30% και με τιμή 99,122% η απόδοση είχε κλειδώσει στο 5,39%.
Στη νέα έκδοση ανάδοχοι είναι οι BNP Paribas, Barcays, Bank of America, Goldman Sacks, HSBC και JP Morgan.
Το ομόλογο θα διέπεται από το αγγλικό δίκαιο. Για την παροχή εξειδικευμένων νομικών υπηρεσιών σχετικών με την υλοποίηση της έκδοσης θα καταβληθεί αμοιβή στα δικηγορικά γραφεία Cleary Gottlieb steen & Hamilton LLP, Allen & Overy LLP και δικηγορική εταιρεία Κουταλίδη, απευθείας ή μέσω οποιουδήποτε μέλους της κοινοπραξίας των τραπεζών που λειτουργούν ως ανάδοχοι στην σχετική έκδοση και χρησιμοποιούν τις νομικές υπηρεσίες των παραπάνω εταιρειών για τον σκοπό της ολοκλήρωσης της έκδοσης , η οποία αμοιβή δεν δύναται να υπερβεί το συνολικό ποσό των 250.000 ευρώ.
Η έκδοση του 15ετούς ομολόγου γίνεται εν μέσω κύματος θετικών εκτιμήσεων από διεθνείς αναλυτές, μετά την αναβάθμιση από τη Fitch. Η Morgan Stanley με χθεσινή της ανάλυση χαρακτηρίζει θετική έκπληξη την αναβάθμιση της Fitch, τονίζοντας πως η κίνηση αυτή προσφέρει περαιτέρω αποδείξεις ότι η αξιολόγηση της χώρας βρίσκεται σε θετική τάση με τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών να βελτιώνεται σταδιακά και την οικονομική ανάκαμψη να κερδίζει μομέντουμ.
Η Citi από την πλευρά της υπογράμμισε πως η δημοσιονομική πολιτική και το πολιτικό κλίμα γίνονται πιο υποστηρικτικά για την ανάπτυξη, κάτι που θα βοηθήσει στη βιωσιμότητα του χρέους και τη μείωση των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες, επαναλαμβάνοντας την εκτίμησή της ότι αναμένονται περισσότερες αναβαθμίσεις του ελληνικού αξιόχρεου τους επόμενους μήνες.