Ηχηρή βουτιά 4,45% για τον γενικό δείκτη του Χ.Α., αλλά και των ξένων χρηματιστηρίων. Τέτοιο ποσοστό πτώσης είχε να δει ο δείκτης από τον Σεπτέμβριο του 2020.
Η διαφορά όμως είναι ότι η πτώση που συντελείται, γίνεται από τα… ιστορικά υψηλά τους και όχι από τα οριακά επίπεδα στα οποία κινείται τα τελευταία χρόνια το Ελληνικό Χρηματιστήριο. Πτώση σχεδόν 875 μονάδων για τον Dow και 550 για τον Dax αναδεικνύουν τον φόβο από τη μετάλλαξη της Μποτσουάνα και ειδικά ως προς το αν τα εμβόλια που υπάρχουν σήμερα την εντοπίζουν. Οι ειδικοί μάλιστα, όπως αναφέρουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης, θα χρειαστούν περίπου δύο εβδομάδες για να εκφέρουν γνώμη. Μέχρι τότε, η μία μετά την άλλη οικονομία της Ευρώπης θα κλείνει, όπως έγινε νωρίτερα στο Βέλγιο, μετά τη Σλοβακία και την Αυστρία.
Τα κέρδη του γενικού δείκτη του Χ.Α. από την αρχή της εβδομάδας περιορίστηκαν σε 6%, ενώ αντίστοιχο είναι το ποσοστό πτώσης του γενικού δείκτη για τη χρηματιστηριακή εβδομάδα που τελείωσε. Στο μάτι του κυκλώνα βρέθηκαν μετοχές που είχαν πρωταγωνιστήσει το τελευταίο διάστημα εξαιτίας των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου. Ενόψει κλεισίματος της χρονιάς, ουκ ολίγοι Έλληνες θεσμικοί έσπευσαν να πάρουν τα κέρδη που κατέγραψαν μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου σε Alpha, Πειραιώς και ΔΕΗ, πιέζοντας τα χαρτιά στο 1,01, 9,22 και 1,27 ευρώ αντίστοιχα με πρωτοφανείς όγκους συναλλαγών. Πάνω από 23 εκατ. τεμάχια άλλαξαν χέρια την Alpha, 1,4 εκατ. τεμάχια στη ΔΕΗ και πάνω από 5 εκατ. τεμάχια στην Πειραιώς. Η Alpha λύγισε με την πτώση να ξεπερνάει το 8%, η ΔΕΗ το 4,95% και η Πειραιώς το εξίσου βαρύ 7,9%.
Από εκεί και πέρα τη νύφη πλήρωσαν μετοχές που μπορεί να επηρεαστούν από την νέα μετάλλαξη του κορωνοϊου. Πρώτη στη λίστα των πωλητών βρέθηκε η Aegean, κλείνοντας τα μάτια στα θεαματικά οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου. Η πτώση ξεπέρασε το 6,7% και η μετοχή γύρισε στα 4,68 ευρώ με 238 χιλιάδες κομμάτια. Σ ειρά πήραν τα διϋλιστήρια, ΕΛΠΕ και Μότορ Όιλ, υπό το φόβο ενός νέου lock down. Πτώση πάνω από 4% για κάθε μία, με την αγορά επίσης να κλείνει τα μάτια στα υπερδιπλάσια κέρδη 9μήνου για την ΜΟΗ και στην προοπτική διανομής γενναίου μερίσματος το προσεχές καλοκαίρι…
Από εκεί και πέρα, στο μάτι του κυκλώνα βρέθηκε το σύνολο του ταμπλό και ειδικά η μεγάλη κεφαλαιοποίηση.
Οι Έλληνες θεσμικοί, πρωταγωνιστές της σημερινής πτώσης, πάτησαν τη σκανδάλη στη Βιοχάλκο, στέλνοντάς τη στα 4,40 ευρώ και πτώση πάνω από 5,6%, στην Coca Cola στα 28,29 ευρώ και απώλειες 4%, στον Μυτιληναίο στα 14,10 ευρώ με περισσότερες από 400 χιλιάδες κομμάτια, στον ΟΠΑΠ στα 12,20 ευρώ και απώλειες 4,69% και στην Τέρνα Ενεργειακή στα 13,28 ευρώ και ποσοστό πτώσης άνω του 5%.
Πηγή: powergame.gr