Quantcast

«Μάχη» για τον Marina Tower: Το μπρα ντε φέρ των ξένων κατασκευαστών για την υλοποίηση έργων στο Ελληνικό

Ποιες εταιρίες θα «κονταροχτυπηθούν» για έξι εμβληματικά κτίρια

Διεθνείς κατασκευαστικοί όμιλοι έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με στόχο την επένδυση του Ελληνικού. Πρόκειται για εταιρείες με εμπειρία σε ψηλά κτίρια και ουρανοξύστες, που θα συνεργαστούν με τους εγχώριους ομίλους για την υλοποίηση έργων όπως ο πύργος κατοικιών Marina Tower και άλλες αναπτύξεις στην έκταση του πρώην αεροδρομίου.

Κάποιες από αυτές έχουν ισχυρή παρουσία, με εμβληματικά έργα στη Μέση Ανατολή, όπως η βελγική Besix, η λιβανέζικων συμφερόντων Arabian Construction Company (ACC) και η κυπριακών συμφερόντων Wade Adams. Κάποιες άλλες βρίσκουν ευκαιρία να επιστρέψουν στη χώρα μας έπειτα από πολλά χρόνια, όπως ο γαλλικός κατασκευαστικός κολοσσός Bouygues και η ιταλική Rizzani de Eccher.

9

Το σχέδιο ανάπτυξης του Ελληνικού προβλέπει την κατασκευή έξι εμβληματικών κτιρίων, με ύψος μέχρι και 200 μέτρα, αλλά και μια ζώνη ψηλών κτιρίων (θα φτάνουν τα 70 μέτρα) περιμετρικά του μητροπολιτικού πάρκου. Η πρώτη μάχη θα δοθεί για τον Marina Towerτον παραθαλάσσιο πύργο κατοικιών, ύψους 45 ορόφων, με 200 πολυτελή διαμερίσματα, για μεγάλο τμήμα του οποίου υπάρχουν ήδη προσύμφωνα πώλησης. Η Lamda Development, που την περασμένη εβδομάδα έλαβε τέσσερις προσφορές για τα πρώτα έργα υποδομής (όπως η υπογειοποίηση της Ποσειδώνος), σύντομα θα ξεκινήσει και τον διαγωνισμό για τον πύργο κατοικιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αρχιρόδον (ελληνικών και αραβικών συμφερόντων) θα διεκδικήσει τον Marina Tower σε συνεργασία με τη βελγική Besix, που κατασκεύασε το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο, τον ουρανοξύστη Burj Khalifa, στο Ντουμπάι, το 2010. Η Besix, με ιστορία πέραν του ενός αιώνα, έχει παραδοσιακή παρουσία στη Μέση Ανατολή, αν και περισσότερο από το 50% των εσόδων της προήλθε το 2020 από την Ευρώπη. Στον όμιλό της ανήκει η Six Construct, που κατασκευάζει αυτήν την περίοδο και τον ουρανοξύστη Uptown Tower, ύψους 340 μέτρων, επίσης στο Ντουμπάι.

Σε συνεργασία με τη μαλαισιανή Ssangyong Engineering & Construction, οι Βέλγοι κατασκευάζουν στο Ντουμπάι το μεγάλο τουριστικό συγκρότημα «The Royal Atlantis Resort and Residences». Το 2020 η Besix είχε έσοδα κοντά στα 2,8 δισ. ευρώ.

45 όροφοι με 200 πολυτελή διαμερίσματα στον Marina Tower, για μεγάλο τμήμα του οποίου υπάρχουν ήδη προσύμφωνα πώλησης

 

Η κατασκευαστική με την μεγαλύτερη παρουσία στο Άμπου Ντάμπι

Πολύ μεγαλύτερη παρουσία από τον βελγικό όμιλο έχει στη Μέση Ανατολή, και ειδικά στο Άμπου Ντάμπιη λιβανέζικων συμφερόντων Arabian Construction Company (ACC), που φέρεται να συνεργάζεται με τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη διεκδίκηση του Marina Tower. Η ACC ιδρύθηκε το 1967 στον Λίβανο και ελέγχεται μέχρι σήμερα από τις οικογένειες Merehbi και Mikati.

Ο κατασκευαστικός όμιλος δραστηριοποιείται σε ευρύ φάσμα έργων, αλλά τα τελευταία χρόνια ολοκλήρωσε πλήθος ουρανοξυστών όχι μόνο στη Μέση Ανατολή, αλλά και στην Ινδία. Στο χαρτοφυλάκιό του περιλαμβάνονται το «Rose Rotana», ένα από τα ψηλότερα ξενοδοχεία στον κόσμο στο Ντουμπάι, οι ουρανοξύστες μικτής χρήσης Etihad Towers στο Αμπου Ντάμπι και κτίρια όπως το Fountain Views, καθώς και οι πύργοι κατοικιών Volante και Gate Towers στο Ντουμπάι. Η ACC διαθέτει και ευρύτατη παρουσία σε ενεργειακά έργα ή άλλα έργα υποδομής στη Μέση Ανατολή. Τα ετήσια έσοδά της προσεγγίζουν το 1,5 δισ. ευρώ.

Η εμπειρία από τους ουρανοξύστες στη Μέση Ανατολή, τα κολοσσιαία έσοδα και οι επιστροφές στην Ελλάδα έπειτα από αρκετά χρόνια

Η ιταλική Rizzani de Eccher φαίνεται πως θα είναι ο συνεργάτης της ΑΒΑΞ, η οποία στο παρελθόν είχε συζητήσει και με αμερικανικό όμιλο. Οι Ιταλοί στο παρελθόν είχαν εμφανιστεί σε έργα στην Ελλάδα, αλλά, σε αντίθεση με ανταγωνιστές τους, όπως η We Build (η πρώην Impregilo), δεν είχαν ποτέ ισχυρή παρουσία. Η Rizzani de Eccher είναι μέλος ενός ευρύτερου ομίλου, με παρουσία σε πολλές κατηγορίες έργων. Στον τομέα των ψηλών κτιρίων έχει να παρουσιάσει, μεταξύ άλλων, το συγκρότημα «Y-Towers» στο Άμστερνταμ, ενώ φέτος ανέλαβε την κατασκευή του ύψους 100 μέτρων Post Tower στο Ρότερνταμ.

Η Bouygues Construction, με έσοδα 12,3 δισ. ευρώ το 2020, είχε επιχειρήσει να αναλάβει έργα στην Ελλάδα προ 20ετίας, αλλά αποχώρησε. Τώρα φέρεται να συνεργάζεται με την Intrakat στη διεκδίκηση του Marina Tower. Στον όμιλο της Bouygues ανήκει και η Colas, με σημαντική παρουσία στη διαχείριση υποδομών, καθώς και η Bouygues Immobilierμε ειδίκευση στην ανάπτυξη ακινήτων και στα κτιριακά έργα. Στον διαγωνισμό για την πρώτη φάση των έργων υποδομής, η Intrakat συνεργάζεται με τη «Μυτιληναίος» και την κυπριακών συμφερόντων Wade Adams, επικεφαλής της οποίας είναι ο Κύπρος Τσέντας.

Πηγη: Parapolitika.gr