Quantcast

Λύση-«πακέτο» για τις αυξήσεις μισθών – «Κλειδώνει» στα 780-800 ευρώ με μείωση εισφορών το «μείγμα» για τον κατώτατο μισθό

Τα επόμενα βήματα

Για την επόμενη εβδομάδα μεταφέρεται, λόγω του τριήμερου πένθους, η ανακοίνωση της κυβέρνησης για την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο οποίος φαίνεται να «κλειδώνει» στο ύψος των 780 έως 800 ευρώ, δηλαδή αύξηση μεταξύ 9,4% και 12,2%.

Τυχόν ποσοστό άνω του 10% αποτελεί σαφώς το «αισιόδοξο» σενάριο, που ανταποκρίνεται άμεσα στην προτροπή του πρωθυπουργού για «γενναίες» αυξήσεις, αλλά απαντά και στην προεκλογική πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ.

Τα επόμενα βήματα

Η διαδικασία προσδιορισμού του νέου κατώτατου μισθού μπήκε ήδη στην τελική ευθεία, με τη βάση να ξεκινά μεταξύ του 8,4% και την οροφή να φτάνει στο 12,2%. Η τελική απόφαση βρίσκεται στα χέρια του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος φαίνεται να έχει καταλήξει σε ένα «μείγμα» αύξησης, μεγαλύτερης από τις προτάσεις των οργανώσεων των εργοδοτών, με την ταυτόχρονη εξαγγελία για περαιτέρω σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε ορίζοντα 3-4 ετών κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες – ως αντιστάθμισμα. Να σημειωθεί ότι για φέτος εκκρεμεί η μείωση των εισφορών κατά 0,60%, ώστε να ολοκληρωθεί η πρόβλεψη του νόμου για 5% για την περίοδο 2019-2023.

Η κυβέρνηση θεωρεί τα δύο αυτά θέματα ως αλληλένδετα, προκειμένου να αντισταθμιστεί μέρος της επιβάρυνσης των επιχειρήσεων από την αύξηση το εργατικού κόστους, καθώς η μείωση των εισφορών αποτελεί κεντρικό αίτημα του ΣΕΒ και η υιοθέτησή του αναμένεται να λειτουργήσει εξισορροπητικά στα χαμηλότερα ποσοστά αύξησης που προτείνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.

Αντιθέσεις

 

Μεγάλο είναι το χάσμα που χωρίζει τις προτάσεις που έχουν καταθέσει οι εταίροι (κοινωνικοί και θεσμικοί), με τον ΣΕΒ να εμφανίζεται ιδιαίτερα συγκρατημένος και να προτείνει αυξήσεις της τάξης του 5,5%.

  • Ο Σύνδεσμος -μέσω της έκθεσης του ΙΟΒΕ- προτείνει δύο εναλλακτικά σενάρια, με αυξήσεις 4% και 6%, τα οποία περιλαμβάνουν συνδυασμούς αύξησης κατώτατου μισθού και μείωσης εισφορών εργαζομένου, οι οποίοι μπορούν να αποδώσουν έως και 10% αύξηση στις καθαρές αποδοχές των χαμηλόμισθων.
  • Αντιθέτως, η ΓΣΕΕ προτείνει αύξηση περίπου 16%, σημειώνοντας ότι «ο κατώτατος μισθός πρέπει να αυξηθεί πάνω από το όριο της αξιοπρεπούς διαβίωσης». Επιπλέον, η Συνομοσπονδία ζητεί το ξεπάγωμα των τριετιών, ώστε να δικαιούνται. όλοι οι εργαζόμενοι επιδόματα προϋπηρεσίας (σύμφωνα με τον νόμο θα ξεπαγώσουν, όταν η ανεργία πέσει κάτω από 10%), όπως επίσης και την επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά και τη σύγκληση της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης (που είναι ανενεργή εδώ και 12 χρόνια), ώστε να τεθούν και να αντιμετωπιστούν όλα τα ανοικτά ζητήματα της εποχικής απασχόλησης.
  • Κοντά στο 7% κινείται και η πρόταση των εμπόρων (ΕΣΕΕ), στην οποία επισημαίνεται ότι μια ενδεχόμενη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού θα πρέπει να είναι «λελογισμένη». Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι έμποροι στέκονται θετικά απέναντι στην αύξηση του κατώτατου ορίου, ωστόσο ταυτόχρονα επισημαίνουν το αυξημένο κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων. Μάλιστα, η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει αυξήσεις στο 8%.
  • Από την πλευρά των τουριστικών επιχειρήσεων, θεωρείται λογική μια αύξηση της τάξεως του 5,5%, με τον κατώτατο μισθό να ανέρχεται στα 753 ευρώ. Αντίστοιχη είναι και η πρόταση του ΚΕΠΕ και της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς εκτιμούν πως μια γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού θα πλήξει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και θα αυξήσει ασύμμετρα το κόστος εργασίας.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 2/3