Lockdown: Αυτό θα είναι το οικονομικό εάν επιβληθεί στην Ελλάδα

Η ευρωπαϊκή οικονομία θα μπορούσε να παραμείνει στάσιμη ή και να συρρικνωθεί το τέταρτο τρίμηνο εάν οι «κόκκινες» χώρες προχωρήσουν σε lockdown

Σειρά υπολογισμών για να προβλέψουν το κόστος που θα έχει μια ενδεχόμενη επιβολή lockdown σε εννέα χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα κάνουν οι αναλυτές του UBS, μετά και την επιβολή του μέτρου στην Αυστρία.

Εννέα χώρες αντιμετωπίζουν έντονη πίεση. Οι δείκτες δείχνουν αύξηση των κρουσμάτων σε Ελλάδα, Αυστρία, Γερμανία, Βέλγιο, Φινλανδία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Σλοβακία και Σλοβενία. Οι εννέα χώρες αντιπροσωπεύουν το 50% του ΑΕΠ της ευρωζώνης και καταγράφουν αύξηση των κρουσμάτων πάνω ή κοντά στα προηγούμενα ρεκόρ τους.

Οι αναλυτές εξηγούν ότι τα περιοριστικά μέτρα δεν προκαλούν πια τόσο μεγάλη ζημιά στο ΑΕΠ όσο τα πρώτα lockdowns. Κι αυτό επειδή οι οικονομίες έχουν μάθει σε μεγάλο βαθμό να λειτουργούν στη νέα πραγματικότητα.

Όμως τα μέτρα που έχουν επιβληθεί μέχρι στιγμής (σε Αυστρία, Ολλανδία, Ιρλανδία, Σλοβακία, Σλοβενία και Λετονία), υπολογίζεται ότι θα μπορούσαν να αφαιρέσουν περίπου 0,15 ποσοστιαίες μονάδες από την ανάπτυξη της Ευρωζώνης το τέταρτο τρίμηνο του 2021 (η σημερινή εκτίμηση της UBS κάνει λόγο για τριμηνιαία ανάπτυξη 0,8%).

Τα περιοριστικά μέτρα που πρόκειται να επιβληθούν στη Γερμανία θα αφαιρέσουν άλλες 0,15 ποσοστιαίες μονάδες, ανεβάζοντας το συνολικό κόστος στις 0,30 ποσοστιαίες μονάδες.

Εάν οι εννέα χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, που εμφανίζουν αύξηση των κρουσμάτων κατέφευγαν σε lockdown ανάλογο με εκείνο της Αυστρίας, η UBS υπολογίζει ότι η ζημιά στους ρυθμούς ανάπτυξης της Ευρωζώνης για το δ΄ τρίμηνο θα ήταν της τάξης των 0,7-0,8 ποσοστιαίων μονάδων, κάτι που σημαίνει ότι η Ευρωζώνη θα παρέμενε στάσιμη στο διάστημα αυτό.

Σε κάθε περίπτωση, αν χώρες του ευρωπαϊκού νότου αναγκαστούν να σκληρύνουν τα μέτρα, το δ’ τρίμηνο θα μπορούσε να εμφανίσει ακόμη και αρνητική ανάπτυξη.