Quantcast

Ληξιπρόθεσμες οφειλές: Φόβοι για εκτίναξη εντός του 2022

Τι υπολογίζει το οικονομικό επιτελείο

Αν και οι καταθέσεις, κυρίως των νομικών προσώπων παραμένουν φουσκωμένες, από τα κρατικά μέτρα στήριξης, εντούτοις οι πληθωριστικές πιέσεις και η ακρίβεια αναμένεται το προσεχές διάστημα να αδειάσουν τους λογαριασμούς, ενώ τα φυσικά πρόσωπα για τους ίδιους λόγους είναι εξαιρετικά πιθανόν να μην μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις οι οποίες ξεκινούν σε λίγους μήνες.

 

 

 

Συγκεκριμένα, επιχειρήσεις και επιτηδευματίες πρέπει να επιστρέψουν περί τα 3 δισ. ευρώ από τις επιστρεπτέες προκαταβολές.

Τι υπολογίζει το οικονομικό επιτελείο

Ήδη από το οικονομικό επιτελείο έχουν υπολογίσει ότι θα εισπραχθούν 700 εκατ. ευρώ λιγότερα από το προαναφερθέν ποσό εξαιτίας τόσο της αδυναμίας κάποιων υπόχρεων να πληρώσουν, όσο και κάποιων άλλων που θα εκμεταλλευτούν την έκπτωση 15% εφόσον πληρώσουν εφάπαξ το κρατικό δάνειο.

Παράλληλα, ξεπαγώνουν 2,26 δισ. ευρώ χρεών και φορολογικών αναστολών από 820.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής έχουν ανταποκριθεί ρυθμίζοντας το χρέος τους μόλις 43.000 φορολογούμενοι, με την προθεσμία να εκπνέει στα τέλη του μήνα. Παράλληλα στα τέλη του μήνα πρέπει να πληρωθούν οι τελευταίες δόσεις του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ.

Πέραν όμως των παλαιών εκκρεμοτήτων, από τον Απρίλιο αναμένεται να ξεκινήσουν οι πληρωμές για το φετινό ΕΝΦΙΑ και από τον Ιούλιο η εξόφληση του φόρου εισοδήματος. Μπορεί να έχουν διευρυνθεί οι δόσεις ωστόσο ξεκινούν οι υποχρεώσεις νωρίτερα κάτι που ενδεχομένως να είναι μην είναι έτοιμοι όλοι οι φορολογούμενοι. Με το που τελειώσουν την πληρωμή των οφειλών του προηγούμενου έτους ξεκινούν οι καινούργιες.

Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία για τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι τους τελευταίους μήνες τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξάνονται, αν και όχι όπως τα μνημονιακά χρόνια όπου κάθε μήνα τα χρέη κατέγραφαν αύξηση του 1 δισ. ευρώ.

Παρά τις αναστολές πληρωμών και τα προγράμματα διακανονισμών (100 και 120 δόσεις) τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία συνέχισαν το 2021 να διογκώνονται φθάνοντας σε νέο επίπεδο ρεκόρ στα 111,397 δισ. ευρώ. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις άφησαν απλήρωτους φόρους ύψους 5,79 δισ. ευρώ από τα οποία τα 655 εκ. ευρώ δημιουργήθηκαν το Δεκέμβριο.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι σε σύνολο 3.996.871 οφειλετών η ΑΑΔΕ έχει προχωρήσει σε επιβολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης (κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, πλειστηριασμοί ακινήτων κ.α) σε 1.332.050 και έχει προειδοποιήσει άλλους 1.951.507 φορολογούμενους

Συνολικά, τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία εκτοξεύτηκαν το 2021 στο ποσό των 152,407 δισ. ευρώ καθώς και οι οφειλές από εισφορές αυξήθηκαν κατά 2,243 δισ. ευρώ στο τελευταίο τρίμηνο του 2021 με αποτέλεσμα το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος να διαμορφωθεί στα 41,010 δισ. ευρώ από 38,8 δισ. ευρώ το 2020.