Σε διαδικτυακή εκδήλωση η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εμφανίστηκε αισιόδοξη για το μέλλον.
Η Ευρωζώνη έχει «πιθανόν περάσει» τα χειρότερα της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, αλλά η ανάκαμψη θα είναι ανομοιόμορφη, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση.
Ο τόνος της Λαγκάρντ ήταν εποικοδομητικός, αλλά κάλεσε τις Αρχές να αξιοποιήσουν την ανακωχή που προσφέρεται τώρα από τον ιό για να προετοιμαστούν.
«Πιθανόν έχουμε ξεπεράσει το χειρότερο σημείο και το λέω αυτό με κάποιο δέος, επειδή φυσικά θα μπορούσε να υπάρξει ένα δεύτερο έντονο κύμα», τόνισε.
Προειδοποίησε ότι η ανάκαμψη θα είναι «ανομοιόμορφη», «ατελής» και «μετασχηματιστική», με την έννοια ότι κάποιες εταιρείες σε κλάδους, όπως αυτοί των αερομεταφορών και της διασκέδασης, δεν θα ανακάμψουν ποτέ, ενώ άλλες θα εξέλθουν ισχυρότερες.
Η ΕΚΤ είναι σε τροχιά να αγοράσει ομόλογα αξίας 1,3 τρισ. ευρώ και να δανείσει ένα αντίστοιχο ποσό στις τράπεζες με αρνητικά επιτόκια για να προστατεύσει την οικονομία της Ευρωζώνης και να αποφύγει μία πιστωτική σύσφιξη. Τα μέτρα αυτά, σε συνδυασμό με τις κρατικές εγγυήσεις σε ορισμένα δάνεια, αποφέρουν τώρα καρπούς, με τις χορηγήσεις δανείων στις εταιρείες της Ευρωζώνης να αυξάνονται τον Μάιο με τον ταχύτερο ρυθμό από τις αρχές του 2009, σύμφωνα με σημερινά στοιχεία.
Σε μία νύξη για την πρόκληση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου όσον αφορά το πρόγραμμα αγορών ομολόγων της ΕΚΤ, η Λαγκάρντ είπε ότι η αντίδραση της κεντρικής τράπεζας ήταν «αναλογική» ως προς την πρόκληση που αντιμετωπίζει. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας Όλι Ρεν, ο οποίος πρόσθεσε ότι είναι καλύτερα η ΕΚΤ να αισθάνεται ασφαλής όταν αποφασίσει να αποσύρει τα μέτρα αυτά, υπενθυμίζοντας ότι η κεντρική τράπεζα αύξησε πρόωρα τα επιτόκια δύο φορές το 2011, με αποτέλεσμα να επιτείνει την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.