Quantcast

Λαγκάρντ: Σε προ πανδημίας επίπεδα η παραγωγή στην Ευρωζώνη πριν από το τέλος του 2021

Η επικεφαλής της ΕΚΤ μίλησε στο Bloomberg για τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα η Ένωση

Μπορούν τα «κεφάλια» της ΕΕ να εφαρμόζουν τις απαραίτητες αλλαγές για να μεταμορφώσουν τις δυνατότητες της οικονομίας ή όχι; Αυτή είναι η πρόκληση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη αυτή τη στιγμή η Ευρώπη σύμφωνα με την επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Η άνευ προηγουμένου νομισματική και δημοσιονομική στήριξη αλλά και η αύξηση του ρυθμού εμβολιασμών στη Γηραιά Ήπειρο έχουν φέρει την οικονομία της ΕΕ σε ένα σημείο όπου «ανακάμπτει πιο γρήγορα από ό, τι περιμέναμε», ανάφερε η κ. Λαγκάρντ στην τηλεόραση του Bloomberg και πρόσθεσε «Η Ευρωζώνη αναμένεται να φτάσει τα επίπεδα παραγωγής πριν από την πανδημία και μάλιστα πριν το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η βασική δοκιμασία στην οποία η ΕΕ καλείται να ανταποκριθεί με επιτυχία είναι το πως θα καταφέρει να γεφυρώσει επιτέλους το χάσμα ανάμεσα σε βορρά και νότο, να μειώσει τις ανισότητες που αυξάνονται λόγω πανδημίας και να μεταβεί σε μία περισσότερο βιώσιμη οικονομία σημείωσε η Λαγκάρντ.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι πάντα να τα καταφέρουμε», είπε. «Να κατευθύνουμε τη χρηματοδότηση στη σωστές επενδύσεις, διασφαλίζοντας ότι οι οικονομίες θα ανακάμψουν με τον σωστό τρόπο, με τις σωστές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν την παραγωγικότητα των οικονομιών και θα τις καταστήσουν πιο ψηφιακές και πιο ”πράσινες”».

Τα σχόλια της προέδρου φέρνουν ξανά στο προσκήνιο τα πάγια προβλήματα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας, οι αδύναμες πληθωριστικές πιέσεις ανάγκασαν την ΕΚΤ να ασκήσει εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική, σημειώνει το Bloomberg. Η Λαγκάρντ, η θητεία της οποίας ξεκίνησε στα τέλη του 2019, ανακοίνωσε στη συνέχεια το υπερόπλο της οικονομικής στήριξης που δεν είναι άλλο από το Έκτακτο Πρόγραμμα Αγοράς ομολόγων ύψους 1,85 τρισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας στην Ευρώπη.

Μιλώντας με τα καλύτερα λόγια για τον συντονισμό των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων κατά την πανδημική κρίση η Λαγκάρντ εξέφρασε την ελπίδα ότι τα κράτη θα διδαχθούν αυτήν την εμπειρία.

Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο πρωτοφανές πακέτο στήριξης (σ.σ. Ταμείο Ανάκαμψης) ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει ένα μείγμα δανείων και επιχορηγήσεων που προορίζονται για την τόνωση της ανάπτυξης.

Το Ταμείο «πρόκειται να συμβάλλει στη οικονομική σύγκλιση των κρατών μελών και στη μείωση του χάσματος ανάμεσα σε βορρά και νότο. «Σίγουρα αυτή είναι η πρόθεση», δήλωσε η κ. Λαγκάρντ.

Μια βασική πρόκληση θα είναι επίσης η αποκατάσταση της ζημιάς σε πτυχές της αγοράς εργασίας, όπου οι γυναίκες και οι νέοι ήταν οι πλέον ευάλωτοι, είπε.

Αξίζει να σημειωθεί πως η επικεφαλής της ΕΚΤ πρόβλεψε ότι οι υπάλληλοι γραφείου πιθανότατα δεν θα επιστρέψουν στα γραφεία τους υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης, καθώς οι εταιρείες έμαθαν να ζουν με ευέλικτες μορφές απασχόλησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Την περασμένη εβδομάδα η ΕΚΤ ανακοίνωσε μέτρια χαμηλότερο ρυθμό καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του προγράμματος πανδημίας για αγορές έκτακτης ανάγκης (PEPP), ενώ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια.

Βάσει κοινής αξιολόγησης των συνθηκών χρηματοδότησης και των προοπτικών για τον πληθωρισμό, το Διοικητικό Συμβούλιο έκρινε ότι οι ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης μπορούν να διατηρηθούν με έναν μετρίως χαμηλότερο ρυθμό διενέργειας καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα τρίμηνα.

Ωστόσο, η Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να συζητήσουμε περαιτέρω βήματα για τη μείωση της στήριξης, καθώς η οικονομία είναι αντιμέτωπη με ένα αβέβαιο σκηνικό που συνθέτουν οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού και οι κραδασμοί στην πλευρά της συνολικής προσφοράς.