Quantcast

Λαγκάρντ: Παράθυρο για μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο

Η κα Λαγκάρντ δεν έκρυψε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις εντείνονται και διαχέονται πλέον σε πολλούς επί μέρους τομείς της οικονομίας

Την ανησυχία της για τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό και τις επιπτώσεις του στην ευρύτερη οικονομία επανέλαβε η Κριστίν Λαγκάρντ στις δηλώσεις της μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ στο Άμστερνταμ, κατά την οποία ανακοινώθηκε – όπως αναμενόταν – η αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης και η λήξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων APP από τον Ιούλιο.

 

Η κα Λαγκάρντ δεν έκρυψε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις εντείνονται και διαχέονται πλέον σε πολλούς επί μέρους τομείς της οικονομίας. Επανέλαβε τη θέση της ΕΚΤ ότι η αντιμετώπιση του πληθωρισμού αποτελεί την «μεγαλύτερη πρόκληση» για το επόμενο διάστημα και προέβλεψε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες ο πληθωρισμός θα διατηρηθεί σε ανεπιθύμητα υψηλά επίπεδα για αρκετό καιρό ακόμη.

Ως εκ τούτου, τόνισε, η ΕΚΤ αναγκάζεται να αναδιαμορφώσει την πολιτική της, βάζοντας τέλος στα μηδενικά επιτόκια, τα οποία θα αυξηθούν κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο, αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση από τον Σεπτέμβριο, αν αυτό κριθεί αναγκαίο. Μίλησε χαρακτηριστικά για «ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής», στην οποία η ΕΚΤ διατηρεί την «ευχέρεια επιλογής», «δυνατότητες αλλαγής» και θα επιδείξει «ευελιξία» ανάλογα με τις περιστάσεις.

Τόνισε ότι υπήρξε ομοφωνία στη συνεδρίαση της Πέμπτης και χαρακτήρισε τις επόμενες συνεδριάσεις – του Ιουλίου και του Σεπτεμβρίου – ως τα πρώτα βήματα στην κατεύθυνση της αύξησης των επιτοκίων. Στο πλαίσιο αυτό προϊδέασε ότι τον Σεπτέμβριο «αν οι προοπτικές παραμείνουν ως έχουν ή επιδεινωθούν, η αύξηση θα είναι μεγαλύτερη». Η συνέχεια θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από τις συνθήκες που θα επικρατήσουν.

Κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία ότι με την «αδικαιολόγητη εισβολή» στην Ουκρανία, «συνεχίζει να επιβαρύνει την ευρωπαϊκή οικονομία».

Ο πόλεμος – σε συνδυασμό με τα παρατεταμένα lockdown για την πανδημία στην Κίνα – εντείνουν τις πιέσεις, παραδέχθηκε η κα Λαγκάρντ, που προειδοποίησε για παρατεταμένη περίοδο υψηλού κόστους στην ενέργεια και τα τρόφιμα. Αναγνώρισε ότι οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί θα πιεστούν σημαντικά, εξανεμίζοντας τις οικονομίες που είχαν βάλει στην άκρη οι Ευρωπαίοι την περίοδο της πανδημίας. Όπως είπε χαρακτηριστικά, διανύουμε περίοδο «πρωτοφανούς αβεβαιότητας», η οποία «αιφνιδίασε ακόμη και τους αναλυτές».

Αναγνώρισε πάντως ότι η παρούσα περίοδο έχει και ορισμένα θετικά χαρακτηριστικά, όπως η ανάκαμψη που παρατηρείται στους κλάδους της φιλοξενίας και του τουρισμού.