Κυβερνοεπίθεση στον ΔΕΣΦΑ – Ποιες είναι οι πρώτες πληροφορίες για το δίκτυο φυσικού αερίου

Η κυβερνοεπίθεση έγινε χθες

Θύμα κυβερνοεπίθεσης έπεσε ο ΔΕΣΦΑ, με το σχετικό περιστατικό να έχει αρχίσει να διακινείται από χθες το απόγευμα στο darkweb.

 

 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr, ομάδα χάκερς φέρεται να εισήλθε στο εσωτερικό δίκτυο του Διαχειριστή χθες 19 Αυγούστου, στις 18:42 το απόγευμα και να υπέκλεψε κάποια αρχεία.

Κατά τη συνήθη πρακτική τέτοιων ομάδων, τέθηκε μια διορία προς τον ΔΕΣΦΑ, μετά την παρέλευση της οποίας θα δημοσιοποιούντο αυτά τα αρχεία, με προφανή στόχο, όπως εικάζεται, την απόσπαση λύτρων.

 

Το newmoney επικοινώνησε με τον ΔΕΣΦΑ προκειμένου να επιβεβαιώσει αυτές τις πληροφορίες.

Εκπρόσωπος της διοίκησης του Διαχειριστή ανέφερε στο newmoney ότι πράγματι ο ΔΕΣΦΑ έχει υποστεί μια κυβερνοεπίθεση, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν έχει επηρεαστεί στο παραμικρό η λειτουργία του δικτύου και των παραδόσεων φυσικού αερίου.

Θωρακισμένη η λειτουργία του δικτύου

Όπως επισήμανε η λειτουργία του δικτύου είναι απόλυτα θωρακισμένη κάτι που αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα του Διαχειριστή για λόγους ασφαλείας.

Περαιτέρω τόνισε ότι με το περιστατικό της επίθεσης ασχολούνται ήδη τρεις διαφορετικές ομάδες εμπειρογνωμόνων που εξετάζουν όλα τα δεδομένα, ώστε να γίνει αντιληπτό εάν έχει γίνει υποκλοπή αρχείων και τι αφορούν αυτά. Για αυτό το σκοπό έχουν απομονωθεί ορισμένα τμήματα του Data Center, τα οποία ωστόσο δεν επηρεάζουν σε τίποτα την ομαλή λειτουργία του δικτύου φυσικού αερίου.

Μέχρι τώρα δεν έχει ξεκαθαριστεί ποιες είναι οι προθέσεις των χάκερς, κάτι που αναμένεται να φανεί μέσα στις επόμενες ώρες.

Οι άλλες επιθέσεις

Υπενθυμίζεται ότι κατά το πρόσφατο παρελθόν αντίστοιχες κυβερνοεπιθέσεις έχουν δεχθεί αρκετές εταιρείες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Μεταξύ αυτών, τα ΕΛΤΑ τον Μάρτιο του 2022, η Cosmote τον Οκτώβριο του 2020 κ.α.

Το πρώτο, στην Ελλάδα, περιστατικό κυβερνοεπίθεσης σε μεγάλη εταιρεία με στόχο την απόσπαση λύτρων συνέβη τον Οκτώβριο του 2018, εναντίον του Ομίλου Vivartia. Τότε άγνωστοι χάκερ «αιχμαλώτισαν» για δύο ημέρες τα ηλεκτρονικά σύστηματα του ομίλου με αποτέλεσμα να μπλοκάρουν τα πάντα, από τις ταμειακές μηχανές στα Everest και τα Goody’s έως τα τιμολόγια για τα προϊόντα της ΔΕΛΤΑ. Η συγκεκριμένη κυβερνοεπίθεση έληξε όταν πληρώθηκαν 75.000 ευρώ σε bitcoin.