Quantcast

Κύμα προσλήψεων στην αγορά πληροφορικής φέρνει η πανδημία

Πρόκειται για τον τομέα της Πληροφορικής, όπου σημειώνεται κύμα προσλήψεων, το οποίο μάλιστα αναμένεται να συνεχιστεί

Μπορεί οι εταιρείες στην Ελλάδα να βρίσκονται στη μέγγενη της πανδημίας, ωστόσο υπάρχει ένας τομέας που θεωρείται νευραλγικός και οι επιχειρήσεις δεν μπορούν παρά να τον στελεχώσουν, προχωρώντας σε μαζικές προσλήψεις για την κάλυψη των αναγκών τους. Πρόκειται για τον τομέα της Πληροφορικής, όπου σημειώνεται κύμα προσλήψεων, το οποίο μάλιστα αναμένεται να συνεχιστεί.

Περισσότερες από μία στις δυο εταιρείες στην Ελλάδα προσέλαβαν το 2021, εν μέσω πανδημικής κρίσης, ειδικευμένο στην τεχνολογία προσωπικό. Ειδικότερα, το 53% των εταιρειών προχώρησε σε προσλήψεις νέων υπαλλήλων σε ρόλους που σχετίζονται με την καινοτομία ή και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Μάλιστα, παρά την οικονομική αβεβαιότητα που συνοδεύει την πανδημία, το ποσοστό των προσλήψεων αυτού του είδους προσωπικού ήταν αυξημένο κατά 11% σε σχέση με το 2020.

Και ενώ οι εταιρείες προσπαθούν μέσα από νέες προσλήψεις να σταθούν στο ύψος των ψηφιακών απαιτήσεων της εποχής, το υφιστάμενο προσωπικό δεν φαίνεται να ακολουθεί την ταχύτητα με την οποία προχωρά ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Για παράδειγμα, μόνο το 50% των υπαλλήλων σε επιχειρήσεις σήμερα δηλώνει ότι έλαβε μέρος σε κάποιο πρόγραμμα αναβάθμισης δεξιοτήτων εντός του 2021.

Όσον αφορά στις δεξιότητες του προσωπικού, η αναλυτική και καινοτόμος σκέψη είναι η πιο σημαντική δεξιότητα που πιστεύουν ότι χρειάζονται οι εργαζόμενοι για να υποστηρίξουν το ταξίδι του ψηφιακού μετασχηματισμού (η ίδια απάντηση είχε δοθεί και το 2020).

Τρέχουν να προλάβουν

Οι αυξημένες ψηφιακές ανάγκες δεν αλλάζουν μόνο το τοπίο στα εργασιακά, αλλά αναγκάζουν τις εταιρείες σε ριζικές αλλαγές στη λειτουργική τους δομή. Σύμφωνα με το ετήσιο report των Found.ation και EIT Digital, που καταγράφει τις απόψεις των στελεχών ελληνικών επιχειρήσεων σχετικά με τις διαδικασίες ψηφιακού μετασχηματισμού, πλέον, οι περισσότερες εταιρείες έχουν δημιουργήσει ειδικό τμήμα αφιερωμένο σε αυτό τον τομέα.

Σήμερα, περισσότερες από τις μισές εταιρείες στην Ελλάδα, το 54%, απαντά ότι διαθέτει ένα αντίστοιχο τμήμα. Είναι εντυπωσιακή μάλιστα η εξέλιξη που σημειώθηκε μέσα σε έναν μόλις χρόνο, καθώς το 2020 το 58% των επιχειρήσεων δήλωνε ότι δεν διαθέτει ένα τμήμα που να ασχολείται με τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Σύμφωνα με τα ευρήματα του report «Digital Transformation in Greece 2021-2022», ένα σημαντικό ποσοστό (78%) των ελληνικών εταιρειών «τρέχει» σήμερα projects, που περιλαμβάνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό ή αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής DT. Μάλιστα, περισσότερο από το 70% των στελεχών των εταιρειών έχει ενεργό εμπλοκή σε αυτά τα projects.

Η πανδημία συνέβαλε σημαντικά στην ψηφιακή εγρήγορση των ελληνικών επιχειρήσεων: το 97,7% των εταιρειών παραδέχεται ότι επιτάχυνε τις προσπάθειές για ψηφιακή μετάβαση σε κάποιο βαθμό. Το 65% των απαντήσεων κυμαίνεται από το «σε σημαντικό» έως το «σε υπερθετικό βαθμό».

Πάντως, ακόμη και σήμερα δεν είναι σαφής σε όλους ο ρόλος του ψηφιακού μετασχηματισμού. Τα στελέχη τον συνδέουν περισσότερο με όρους όπως η τηλεργασία και λιγότερο με τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη. Ωστόσο, αναγνωρίζουν πως μέσα στο 2022 τα Big Data θα είναι η τεχνολογία που θα ήθελαν να αξιοποιηθεί περισσότερο από τις επιχειρήσεις τους.

Πηγη: powergame.gr