Quantcast

Κρυπτονομίσματα: Ο «βασιλιάς» Φριντ είναι «γυμνός» – Από τα 16 δισ. στο ένα δολάριο μέσα σε πέντε μέρες

Κανένας άλλος δισεκατομμυριούχος δεν έχασε τόσα πολλά, τόσο γρήγορα

Μέχρι πριν λίγες ημέρες, η περιουσία του Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ (γνωστός και ως «SBF») υπολογιζόταν από το Bloomberg σε 16 δισ. δολάρια. Σήμερα, ωστόσο, όσο παράξενο κι αν ακούγεται, δεν ξεπερνάει το… 1 δολάριο.

Αυτή ήταν η μεγαλύτερη κατάρρευση που έχει βιώσει ποτέ ένας δισεκατομμυριούχος μέσα σε μια μέρα, σύμφωνα με το Bloomberg. Οφείλεται εξ ολοκλήρου στη διαφαινόμενη κατάρρευση του τρίτου μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων παγκοσμίως, του FTX, του οποίου ο SBF είναι συνιδρυτής και επικεφαλής. Τελικά, την Παρασκευή το FTX του SBF κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στον πτωχευτικό κώδικα των ΗΠΑ (Κεφάλαιο 11).

Τα όσα έλαβαν χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας στην αγορά των cryptos, σημαίνουν ότι η αξία του FTX είναι πλέον μηδενική (στην κυριολεξία), καθώς οι αναλυτές έχουν ήδη προεξοφλήσει την αναστολή της λειτουργίας του.

Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι τον περασμένο Ιανουαρίου, η κεφαλαιοποίηση της αμερικανικής εταιρείας ξεπερνούσε τα 8 δισ. δολάρια. Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα σε λίγες ημέρες, το FTX «στέγνωσε» από κεφάλαια, καθώς οι πελάτες έσπευσαν να «σηκώσουν» τα χρήματά τους, ενώ οι επενδυτές απέσυραν την εμπιστοσύνη τους, σε μία από τις ταχύτερες καταρρεύσεις των τελευταίων ετών.

Πέραν του FTX, ο SBF διαθέτει και ένα μερίδιο μετοχών στη Robinhood Markets, ύψους 500 εκατ. δολαρίων. Όμως, το Bloomberg θεωρεί ότι οι συγκεκριμένες μετοχές θα χρησιμοποιηθούν ως εγγυήσεις για τη λήψη χρηματοδότησης, προκειμένου να διασωθεί το FTX. Άρα, δεν μπορούν να συνυπολογιστούν στην περιουσία του Αμερικανού.

Με βάση, λοιπόν, τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις του Bloomberg, η περιουσία του νεαρού επιχειρηματία (γεννηθείς το 1992) είναι σχεδόν μηδενική, παρότι στις αρχές της εβδομάδας έφθανε τα 16 δισ. δολάρια. Μάλιστα, κάποια στιγμή είχε αγγίξει ακόμη και το ποσό των 26 δισ. δολαρίων, κάτι που «μεταφράζεται» σε μία από τις μεγαλύτερες και ταχύτερες απώλειες χρημάτων των τελευταίων πολλών ετών.

Βέβαια, με εξίσου υψηλή ταχύτητα, ο SBF είχε καταφέρει να «οικοδομήσει» αυτήν την τεράστια περιουσία, κεφαλαιοποιώντας πολύ γρήγορα την «άνθιση» της αγοράς των κρυπτονομισμάτων και αποτελώντας έναν από τους σημαντικότερους ανθρώπους του κλάδου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το «δράμα» για τον Μπάνκμαν-Φριντ ξεκίνησε μόλις πριν λίγες ημέρες, την Κυριακή, μετά την κίνηση της Binance -Νο.1 ανταλλακτηρίου παγκοσμίως και επενδυτή του FTX- να ρευστοποιήσει όλα τα assets που διατηρούσε στο αμερικανικό ανταλλακτήριο.

Αυτό, όπως ήταν λογικό, πυροδότησε ένα μπαράζ εκροών κεφαλαίων, το οποίο με τη σειρά του δημιούργησε έναν φαύλο κύκλο ανατροφοδότησης και μεγέθυνσης του προβλήματος. Αποτέλεσμα ήταν το έλλειμμα φερεγγυότητας να αναγκάσει άπαντες να σηκώσουν τα χρήματά τους, υπό τον φόβο μιας άτακτης κατάρρευσης.