Quantcast

Κουτεντάκης: Οι συγκυριακοί παράγοντες που έφεραν τον υψηλό αριθμό ανάπτυξης δεν θα συνεχιστούν

«Είναι κυρίως οι συσσωρευμένες αποταμιεύσεις και οι κρατικές μεταβιβάσεις»

Κατατέθηκε σήμερα το προσχέδιο του προϋπολογισμού, με τις πληθωριστικές πιέσεις να είναι στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου σήμερα. Η διαπίστωση από τα στοιχεία του δεύτερου τριμήνου δείχνει ότι ο ρυθμός μεγέθυνσης είναι υψηλότερος από ό,τι προβλεπόταν μέχρι πρότινος και το πιθανότερο είναι ότι θα συνεχιστεί αυτό και στο τρίτο τρίμηνο με αποτέλεσμα συνολικά για το έτος, να έχουμε έναν υψηλότερο αριθμό απ’ ό,τι αναμενόταν.

 

“Το κρίσιμο πάντως που βλέπουμε και στην έκθεσή μας, είναι ότι οι παράγοντες που έφεραν αυτόν τον υψηλό αριθμό είναι κάτι που δεν αναμένουμε να συνεχιστεί”, σημείωσε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, Φραγκίσκος Κουτεντάκης.

Αν είναι 6% ή 7%, είναι ένα μέγεθος που δεν μπορεί να απαντηθεί τώρα, ανέφερε, καθώς οι συνθήκες είναι τέτοιες που όλες οι προβλέψεις έχουν έναν μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας.

Το κρίσιμο σημείο στα οποίο εστίασε ο κ. Κουτεντάκης είναι ότι ο υψηλός ρυθμός μεγέθυνσης, οφείλεται σε συγκυριακούς παράγοντες που δεν θα παραμείνουν σε ισχύ στο επόμενο διάστημα.

“Είναι κυρίως οι συσσωρευμένες αποταμιεύσεις και οι κρατικές μεταβιβάσεις. Αυτά στήριξαν την μεγάλη αύξηση της ζήτησης και όσο τελειώνει η πανδημία, αυτοί οι παράγοντες θα εξαλειφθούν. Είχαμε μια πολύ μεγάλη ύφεση το 2020 και οι λόγοι που την προκάλεσαν, οι διακοπές της οικονομικής δραστηριότητας, σταμάτησαν να ισχύουν οπότε λογικό είναι η επαναφορά της ζήτησης να φέρει έναν υψηλό ρυθμό μεγέθυνσης. Ωστόσο και με 6%-7% μεγέθυνση είμαστε ακόμα πίσω από τα επίπεδα του 2019. Για να πιάσουμε εκείνα τα επίπεδα θέλουμε περίπου ένα 9% μεγέθυνση φέτος, κάτι το οποίο είναι κάπως δύσκολο”.

Η τροφή του πληθωρισμού που εκφράστηκε κυρίως με τις αυξήσεις στην ενέργεια και στις μεταφορές, προέρχεται από την μεγάλη διαφορά προσφοράς και ζήτησης που συνέβη και στην ελληνική οικονομία και παγκόσμια, εξήγησε ο κ. Κουτεντάκης.

“Είχαμε λόγω των πολιτικών που ακολουθήθηκαν, μια απότομη αύξηση της ζήτησης στην οποία δεν μπορεί να ακολουθήσει η παγκόσμια προσφορά. Αυτό προκαλεί σημαντική αύξηση των τιμών, το ερώτημα είναι αν θα προκαλέσει μόνιμο σταθερό πληθωρισμό, που προφανώς είναι ένας κίνδυνος σε παγκόσμια κλίμακα και στην χώρα μας και προφανώς θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και να παρακολουθείται προσεκτικά το επόμενο διάστημα”, είπε καταλήγοντας ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.