Κούρεψε μισθούς και ώρες απασχόλησης η Notos

Χοντρό μαχαίρι

Χοντρό μαχαίρι στους μισθούς και στις ώρες απασχόλησης των εργαζόμενων τους έβαλαν τα πολυκαταστήματα Notos.

 

 

 

Μέχρι στιγμής, έχουν υπογραφεί νέες ατομικές συμβάσεις, με βάση τις οποίες μειώθηκαν οι αποδοχές των υπαλλήλων που κατέχουν θέσεις ευθύνης από 15% έως 25%. Για δε τους υπολοίπους υπαλλήλους, περιορίστηκαν οι ώρες απασχόλησης κατά 20% εβδομαδιαίως, με αντίστοιχη μείωση των αποδοχών τους, με σκοπό να διατηρηθεί το κόστος εργασίας ανά υπάλληλο στα προηγούμενα της εκ περιτροπής εργασίας επίπεδα που εφαρμόζονταν από το 2012.

Παράλληλα, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τα έξοδα της, η εταιρεία μειώνει τα ενοίκια τόσο των πολυκαταστημάτων όσο και των καταστημάτων λιανικής, ενώ αποχωρεί από καταστήματα, όπου η μείωση των ενοικίων δεν είναι ικανοποιητική.

Η γνωστή αλυσίδα πολυκαταστημάτων που έχει και σημαντική παρουσία στον χώρο των καλλυντικών, της ένδυσης και της υπόδησης, βαρύνεται με χρέη προς τις τράπεζες 176,6 εκατ. ευρώ και ευελπιστεί αυτό το πρόβλημα να επιλυθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Ήδη τον περασμένο Ιούλιο, η M&G μεταβίβασε το δάνειο στην Optima Bank, ενώ μέχρι το τέλος της χρονιάς, αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση του χρέους από τις τράπεζες και θα μπουν νέα κεφάλαια τόσο από τους μετόχους όσο και από νέο δανεισμό που θα δώσουν σημαντική ώθηση στην εταιρεία.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων η οποία ενέκρινε αφενός την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 3 εκατ. ευρώ αφετέρου την έκδοση δύο νέων ομολογιακών δανείων 4 εκατ. ευρώ και 0,6 εκατ. ευρώ τα οποία θα καλυφθούν από την Optima Bank και την ΑΚΡΟΝ AKINHTA AE αντίστοιχα.

Πώς κυμάνθηκαν περυσι οι πωλήσεις

Πέρυσι οι πωλήσεις της εταιρείας σημείωσαν πτώση 34,5% υποχωρώντας στα 83,233 εκατ. ευρώ, το EBITDA μείωση 36,8% στα 6,6 εκατ. ευρώ ενώ εμφάνισε ζημιές 11,4 εκατ. ευρώ από ζημιές 10,2 εκατ. ευρώ. Επίσης η εταιρεία προχώρησε σε περαιτέρω διακοπή των ζημιογόνων δραστηριοτήτων.

Επί πλέον στις αρχές του 2021 διέκοψε τη λειτουργία του πολυκαταστήματος Notos Ηome στο Μαρούσι Αττικής εντός του εμπορικού κέντρου Golden Hall, αφού παρά τις οποιεσδήποτε ενέργειές της δεν κατέστη δυνατή η λειτουργική κερδοφορία του.

Τη φετινή χρονιά, οι συνολικές πωλήσεις προβλέπεται να διαμορφωθούν στο ποσό των 100-106 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, το EBITDA αναμένεται να διαμορφωθεί σε 13-16 εκατ. ευρώ.