Quantcast

Κουπόνια για τη ψηφιακή στήριξη 100.000 επιχειρήσεων

Έτσι, στο πρώτο τρίμηνο του 2022 αναμένεται να έχουν βγει στον αέρα οι προκηρύξεις για τέσσερα προγράμματα ψηφιοποίησης επιχειρήσεων

Μετά το πρόγραμμα για κουπόνι (voucher) για μαθητές και σπουδαστές από οικογένειες χαμηλού εισοδήματος για την αγορά εξοπλισμού πληροφορικής, στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουν ενταχθεί και πρόσθετα προγράμματα με voucher που απευθύνονται σε επιχειρήσεις ή νοικοκυριά.

 

Έτσι, στο πρώτο τρίμηνο του 2022 αναμένεται να έχουν βγει στον αέρα οι προκηρύξεις για τέσσερα προγράμματα ψηφιοποίησης επιχειρήσεων, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τα τέσσερα προγράμματα ψηφιοποίησης επιχειρήσεων

Το πρώτο έργο αφορά τη στήριξη 100.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) με κουπόνι ψηφιοποίησης, το δεύτερο την στήριξη 1.000 ΜμΕ πάλι με σύστημα κουπονιών κατά τη μετάβασή τους αποκλειστικά στο υπολογιστικό νέφος.

Το τρίτο συνδέεται με τη δημιουργία τεσσάρων εμβληματικών βιομηχανικών πλατφορμών μετάδοσης δεδομένων (IDP) και του ελληνικού κόμβου Gaia X για τις ΜΜΕ.

Η Gaia X είναι πρωτοβουλία για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής πλατφόρμας, τεχνολογιών και υποδομών υπολογιστικού νέφους.

Το τέταρτο πρόγραμμα επιδοτεί την αναβάθμιση 500.000 ταμειακών μηχανών με λύσεις που βασίζονται σε προσωπικό υπολογιστή και την αντικατάσταση 100.000 παλαιών συστημάτων POS για αγορές με πιστωτικές / χρεωστικές κάρτες, ηλεκτρονικά πορτοφόλια, κ.α.

Τα κουπόνια και τα άλλα μέτρα ενίσχυσης θα επικεντρωθούν στις τεχνολογίες και υπηρεσίες που προωθούν την ψηφιοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και συγκεκριμένα στις ηλεκτρονικές πληρωμές, στις ηλεκτρονικές πωλήσεις και στις εφαρμογές ηλεκτρονικής τιμολόγησης, στα εργαλεία ψηφιακής διαφήμισης, στα συστήματα τηλεργασίας, στην επιχειρηματική αναλυτική, στην αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων, στις υπηρεσίες δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας των δεδομένων και αποκατάστασης σε περίπτωση καταστροφής, στην τεχνητή νοημοσύνη, στο διαδίκτυο των πραγμάτων, στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων για ανέπαφη εξυπηρέτηση, στα συστήματα κυβερνοασφάλειας, στις υποδομές και υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους, στα υποδείγματα και στο λογισμικό βιομηχανικών πλατφορμών δεδομένων, στην αναβάθμιση των ταμειακών μηχανών και του οικοσυστήματος των POS.

 

Στόχος η χρηματοδότηση επενδύσεων σε ψηφιακές τεχνολογίες

Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορούν στην παροχή κεφαλαίων σε ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε ψηφιακές τεχνολογίες και την αγορά συναφών υπηρεσιών.

Αποσκοπεί «στην αντιμετώπιση των σημερινών χαμηλών επιπέδων ψηφιακής ωριμότητας μεταξύ τους, μεταξύ άλλων λόγω των χαμηλών ψηφιακών δεξιοτήτων, ενώ παράλληλα προωθεί την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρήσεων.

Ταυτόχρονα, αναμένεται να βοηθήσει τις επιχειρήσεις αυτές να προσαρμοστούν στις νέες προκλήσεις και να επωφεληθούν από τις αναδυόμενες επιχειρηματικές τάσεις».

Ειδικότερα, προβλέπεται «η δημιουργία ενιαίας ψηφιακής αγοράς, στην οποία θα έχουν πρόσβαση τόσο οι προμηθευτές των εν λόγω προϊόντων όσο και οι πάροχοι αυτών των υπηρεσιών.

Η προώθηση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών και πωλήσεων, η αναβάθμιση των ταμειακών μηχανών και του οικοσυστήματος των POS, καθώς και η δημιουργία βιομηχανικών πλατφορμών δεδομένων αποτελούν βασικούς στόχους».

 

Παροχή κινήτρων για εγκατάσταση οπτικών ινών

Με κουπόνια θα προχωρήσει και το σχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την παροχή κινήτρων σε ιδιοκτήτες κατοικιών ή εμπορικών κτιρίων ώστε να εγκαταστήσουν οπτική ίνα για ταχύτερη σύνδεση στο Διαδίκτυο. Το πρόγραμμα θα επιδοτεί μέσω των κουπονιών το κόστος της εσωτερικής καλωδίωσης και τα τέλη σύνδεσης (το εφάπαξ τέλος εγκατάστασης ευρυζωνικών υπηρεσιών).

Το υπουργείο έχει ήδη σε εξέλιξη το πρόγραμμα Superfast Broadband (SFBB) μέσω του οποίου ενισχύονται, με voucher, και μέχρι του ποσού των 360 ευρώ για 24 μήνες, τα νοικοκυριά ή οι επιχειρήσεις που αποκτούν ευρυζωνική σύνδεση μέσω οπτικών ινών σε περιοχές όπου οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών έχουν ήδη αναπτύξει τα δίκτυά τους ώστε να προσφέρουν αντίστοιχες υπηρεσίες.

Για να λάβει κάποιος το κουπόνι πρέπει η σύνδεσή του να δίνει ταχύτητα καθόδου τουλάχιστον 100 Mbps, άμεσα αναβαθμίσιμη σε 1 Gbps.

Δηλαδή η πραγματική ταχύτητα καθόδου να μπορεί να αναβαθμιστεί σε 1 Gbps σε διάστημα έως 3 εργάσιμες ημέρες, χωρίς εργασίες στον χώρο του τελικού χρήστη. Στην ουσία επιδοτούνται συνδέσεις οπτικών ινών όπως προαναφέρθηκε (Fiber to the Home – FTTH).

Πηγή: powergame.gr