Κορωνοϊός: Στην άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας επιμένουν οι θεσμοί – Αντίθετοι με παράταση μετά τις 30 Απριλίου

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΖΗΤΗΣΕ ΠΑΡΑΤΑΣΗ

Κάθετα αντίθετοι στο ενδεχόμενο παράτασης του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας μετά τις 30 Απριλίου, εμφανίσθηκαν χθες οι θεσμοί κατά τη διάρκεια πολύωρης τηλεδιάσκεψης που είχαν με στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης στο πλαίσιο της έκτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Η ελληνική πλευρά ζήτησε χθες από τους θεσμούς την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας δεδομένου ότι οι συνθήκες δεν επιτρέπουν να εφαρμοστεί ομαλά το διάδοχο πλαίσιο.

Κατά πληροφορίες τέθηκε στους θεσμούς το αίτημα για παράταση του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας έως τον Αύγουστο με τους τεχνοκράτες των ευρωπαϊκών οργάνων να απαντούν αρνητικά και να επιμένουν στο αρχικό χρονοδιάγραμμα, επικαλούμενοι την αδύναμη κουλτούρα πληρωμών που διέπει τους Έλληνες δανειολήπτες.

Ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης επιβεβαίωσε στο ΣΚΑΪ πως μετά από 4,5 ώρες τηλεδιάσκεψης δεν υπήρξε συμφωνία.

Δεδομένου ότι η κυβέρνηση δεν προχωρεί σε μονομερείς ενέργειες αναμένονται πρωτοβουλίες από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης θα εξηγηθεί πως η άρση του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας σε μια περίοδο που τα δικαστήρια υπολειτουργούν και η εξυπηρέτηση δανείων είναι εξαιρετικά δύσκολη, θα είχε επίπονα κοινωνικά αποτελέσματα.