Νέα τροπολογία για τα ενοίκια των φοιτητών με την οποία θα διευρύνεται το δίχτυ προστασίας για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού, καταθέτει άμεσα η κυβέρνηση στην ΠΝΠ που συζητήθηκε σήμερα στις επιτροπές της Βουλής.
Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος στην τροπολογία θα περιλαμβάνεται ρύθμιση για τα ενοίκια των φοιτητών (για να επεκταθεί η «έκπτωση» του 40% σε φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας και οι γονείς τους είναι σε αναστολή σύμβασης), ενώ εξετάζονται ευνοϊκές ρυθμίσεις και για τους ιδιοκτήτες που έλαβαν μόνο το 60% του ενοικίου.
Επίσης θα διευρυνθεί το πλαίσιο για τη χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπούς προκειμένου να καλυφθούν όσοι έχουν επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 5 και έως 20 εργαζόμενους (αφορά ατομικές επιχειρήσεις, ΟΕ, ΕΕ κ.α.
Στη διάρκεια της συνεδρίαση των επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής όπου συζητήθηκε μία ακόμα ΠΝΠ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού το θέμα με τα προγράμματα κατάρτισης αλλά και η προστασία της πρώτης κατοικίας ανέβασαν τους τόνους μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος από τη ΝΔ τόνισε πως «το θέμα των voucher υπήρχε από τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ». Τέλος απάντησε στα πυρά του ΣΥΡΙΖΑ-αναφορικά με τα προγράμματα κατάρτισης που τρέχουν – τονίζοντας πως στα προγράμματα που υλοποιούνται ο τρόπος διάθεσης των χρημάτων είναι διάφανος.
Από το ΣΥΡΙΖΑ ο Κώστας Ζαχαριάδης εστίασε στην ανάγκη προστασίας της πρώτης κατοικίας και στο πάγωμα των πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του χρόνου. «Καταψηφίσατε την τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα, ωστόσο διορθώστε τώρα το λάθος σας» είπε απευθυνόμενος στην κυβερνητική πτέρυγα, προσθέτοντας «μην αφήσετε την πρώτη κατοικία απροστάτευτη μετά την 1η Μαϊου».
Στην ανάγκη προστασίας της πρώτης κατοικίας αναφέρθηκε από το Κίνημα Αλλαγής ο Μιχάλης Κατρίνης, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων. Παράλληλα επεσήμανε πως «καταθέτουμε για τρίτη φορά την τροπολογία για την υπαγωγή των εργαζομένων στην υγεία στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα», προσθέτοντας πως πρέπει να χορηγηθεί επίδομα έκτακτων συνθηκών σε όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Από το ΚΚΕ η Μαρία Κομνηνάκα άσκησε κριτική στην ασκούμενη πολιτική, εστιάζοντας κυρίως σε διατάξεις που αφορούν στην αγορά εργασίας και στη δημόσια υγεία.