Την αναστολή των φορολογικών – ασφαλιστικών υποχρεώσεων όπως και την επαναφορά της αναστολής συμβάσεων εργασίας εισηγείται μέσω του parapolitika.gr ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης για όσες επιχειρήσεις πλήττονται από τους νέους υγειονομικούς περιορισμούς. Όπως επισημαίνει τα μέτρα είναι σκληρά κι απαιτούν υποστηρικτικά αντίμετρα προκειμένου να διασφαλιστεί καλύτερα η δημόσια υγεία και να επιβιώσουν οι εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις εστίασης, ψυχαγωγίας και διασκέδασης. Συγκεκριμένα, υπογραμμίζει τα εξής:
« Είναι γεγονός ότι βρισκόμαστε εν μέσω ενός πέμπτου απειλητικού κύματος της πανδημίας, που δυστυχώς αυτές τις εορταστικές μέρες επιβάλει ένα νέο κύκλο περιοριστικών μέτρων. Η αναζωπύρωση της πανδημίας, μέσω της μετάλλαξης Όμικρον, χωρίς δεύτερη σκέψη, πρέπει να μας προτρέψει να χρησιμοποιήσουμε το μεγάλο όπλο της τρίτης δόσης του εμβολιασμού.
Τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν παραμονές πρωτοχρονιάς για την ανάσχεση της ραγδαίας εξάπλωσης των κρουσμάτων, είναι σκληρά για την εστίαση – διασκέδαση και οφείλουν να συνοδεύονται με υποστηρικτικά αντίμετρα, κάτι που είμαι βέβαιος πως το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει γρήγορα, αλλά όχι πρόχειρα.
Στις επιχειρήσεις εστίασης που από εδώ και στο εξής θα υπολειτουργούν και της διασκέδασης που θα κλείσουν, πρέπει σε δύο στάδια να ανακοινωθούν και να εφαρμοστούν τεκμηριωμένα, κοστολογημένα και εφικτά μέτρα οικονομικής στήριξης.
Σε πρώτη φάση, λοιπόν, να ανασταλούν άμεσα όλες οι τρέχουσες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις και να τεθεί σε εφαρμογή η αναστολή συμβάσεων εργασίας. Σε δεύτερη φάση να παραταθεί το «ξεπάγωμα» των οφειλών της πανδημίας και για την ενίσχυση της ρευστότητας των πληγέντων επιχειρήσεων να βρεθεί τρόπος πλήρους απαλλαγής από την επιστροφή του ποσοστού της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.
Η Ομικρον σαρώνει την χώρα μας και οφείλουμε να τηρήσουμε τα πρόσθετα μέτρα χωρίς εξαιρέσεις για να αποφύγουμε ένα πιθανό γενικευμένο lockdown, που θα θέσει συνολικά σε κίνδυνο τις χιλιάδες των επιχειρήσεων, τις θέσεις εργασίας που διατηρούν, αλλά και την ελληνική οικονομία, που παρά τις αντίξοες συνθήκες βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης. Ας προστατεύσουμε λοιπόν το κοινωνικό σύνολο τηρώντας προσεκτικά τα υγειονομικά μέτρα, ατομικά και συλλογικά.
Οι κανόνες και τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας δεν εκδικούνται επιχειρηματικούς κλάδους, ούτε στοχοποιούν κάποια επαγγελματική δραστηριότητα, αλλά στοχεύουν στον περιορισμό των πηγών συγκέντρωσης και μετάδοσης της πανδημίας, που βεβαίως είναι και επιχειρήσεις.
Σε αυτή λοιπόν τη δύσκολη κατάσταση, που η παραβίαση των κανόνων θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές δεν είναι για να παραβιάζονται, αλλά να εφαρμόζονται. Άλλωστε το πράξαμε με συνέπεια τα τελευταία δύο χρόνια στις επιχειρήσεις μας και οφείλουμε να το πράξουμε ξανά για όσο διάστημα χρειαστεί και τη νέα χρονιά. Η μετάλλαξη «Ο» μπορεί να καθυστερεί την ανάκαμψη μας, αλλά δεν μηδενίζει τις προσπάθειες μας. Μετά τα 10+2 χρόνια αγώνα απέναντι στη δημοσιονομική κρίση και την πανδημία, ο χρόνος μετρά αντίστροφα υπέρ μας και όντως διανύουμε το «τελευταίο μίλι» με την αισιοδοξία για τη νέα χρονιά να είναι ισχυρότερη από τη ταλαιπωρία των τελευταίων παραλλαγών της πανδημίας. Με τη πεποίθηση πως η νέα χρονιά που έρχεται θα είναι η τελευταία, που οι μάσκες θα κρύβουν τα χαμόγελα της χαράς και της αισιοδοξίας όλων μας, εύχομαι από καρδιάς, Καλή Χρονιά!».