Κοντά στην χρεοκοπία η Ρωσία – Σε επίπεδα Βενεζουέλας το χρέος της χώρας

Οι διαπραγματευτές πετρελαίου διαβλέπουν τη δημιουργία μιας σκιώδους αγοράς πετρελαίου

Με τις διεθνείς αγορές να αποφεύγουν κάθε συναλλαγή με το ρωσικό πετρέλαιο όσο περιθωριοποιείται η οικονομία της χώρας από τις κυρώσεις της Δύσης, η Μόσχα αναζητά ενδιαφερομένους στην Ινδία και την Κίνα,οι οποίες εξαρτώνται από τις εισαγωγές ενέργειας, προσφέροντας ενδεχομένως τον ορυκτό πλούτο της σε χαμηλότερο αντίτιμο.

 

 

Οι διαπραγματευτές πετρελαίου διαβλέπουν τη δημιουργία μιας σκιώδους αγοράς πετρελαίου, όπου θα γίνονται συναλλαγές με προγράμματα ανοικτής πίστωσης, προκαταβολών και πληρωμών σε γουάν ή ρουπίες, αναφέρει το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg. Με τη ρωσική οικονομία να βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, η Ινδία και ιδιωτικά διυλιστήρια στην Κίνα εξετάζουν τρόπους για να συνεχίσουν να αγοράζουν πετρέλαιο από τη Ρωσία χωρίς να τεθούν στο μικροσκόπιο της Δύσης. Η Ινδία, η 3η χώρα με τις μεγαλύτερες εισαγωγές πετρελαίου, έχει συμφέρον να το προμηθευτεί ενέργεια με χαμηλότερο αντίτιμο σε μια περίοδο που οι τιμές έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.

Η αντίδραση από τη Δύση

Αλλά αναμένεται να υπάρξουν αντιδράσεις από τη Δύση.

Ύστερα από μακρές συνομιλίες μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, είπε ότι «έχουμε ξεκαθαρίσει πως δεν θα επιτρέψουμε σε καμία χώρα να αποζημιώσει τη Ρωσία για τις απώλειες της». Σε παρόμοιο μήκος κύματος, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Πσάκι, δήλωσε πως «οι G7 αντιπροσωπεύουν το 50% της παγκόσμιας οικονομίας και η Κίνα το 15% με 20%», αναφερόμενη σε μια συμπαράσταση της Κίνας στη Ρωσία χωρίς να διευκρινίζει τι εργαλεία θα χρησιμοποιούνταν από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι ανακοίνωσε μετά τη σειρά του πως η χώρα του δεν έχει παίξει κανέναν ρόλο σε αυτήν την κρίση και ούτε επιθυμεί οι κυρώσεις να την επηρεάσουν. Πρόσθεσε πως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα υπάρξουν αντίποινα. Σημειωτέον ότι το Πεκίνο αποφεύγει να αναφέρεται απευθείας σε πόλεμο της Ουκρανίας.

Η Ρωσία τείνει να αποκλειστεί πλήρως από τις διεθνείς αγορές αφούη Δύση επέβαλε κυρώσεις στα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας και στις δυο ισχυρότερες τράπεζες της, ενώ απέκλεισε ορισμένες άλλες από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT. Λίγο μετά την εισβολή του Κρεμλίνου στην Ουκρανία και την καταδίκη της Δύσης στα τέλη του περασμένου μηνός, το κύμα των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας και των ολιγαρχών της είναι ασταμάτητο όσο το Κρεμλίνο συνεχίζει τους βομβαρδισμούς στην Ουκρανία. Η Shellαναγκάστηκε προ ημερών να απολογηθεί για την αγορά πετρελαίου από τη Ρωσία ύστερα από την έντονη αντίδραση της κοινής γνώμης, δεσμευόμενη να διακόψει επαφές με τη συγκεκριμένη αγορά.

Σε επίπεδα Βενεζουέλας το χρέος της Ρωσίας

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η ρωσική οικονομία υποβαθμίστηκε από τις Moody’s, S&P Global και Fitch στην κατηγορία «junk». Σήμερα η αξία των κρατικών ομολόγων της, έχει υποχωρήσει κάτω από τα 10 σεντς ως προς το δολάριο, τονίζει η Wall Street Journal με βάση χρεόγραφο που λήγει το 2026 με κουπόνι 4,75%. Σε ανάλογα επίπεδα κυμαίνονταν τα ομόλογα της Βενεζουέλας προ πενταετίας, όταν οι πολίτες της χώρας δεν μπορούσαν να αγοράσουν βασικά τρόφιμα λόγω του υπερπληθωρισμού.

Την Τετάρτη η Ρωσία, μάλιστα, καλείται να ανταποκριθεί σε πληρωμές τόκων 117 εκατ. δολαρίων που αντιστοιχούν σε δυο ομόλογα που έχει εκδώσει σε δολάρια. Το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας ανακοίνωσε πως προτίθεται να πληρώσει σε ρούβλια, αλλά μια τέτοια κίνηση θα ισοδυναμούσε με αδυναμία κάλυψης χρεών. Τυπικά προβλέπεται 30ήμερηπερίοδος χάριτος για την κάλυψη υποχρεώσεων. Όμως, στενεύει ο κλοιός στη ρωσική οικονομία, η οποία βασίζεται στις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Πηγή: powergame.gr