Το πρόγραμμα SURE των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ συνέβαλε καταλυτικά στην προστασία των θέσεων εργασίας και των εισοδημάτων, που επλήγησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, διαπιστώνει στη δεύτερη για το θέμα έκθεσή της η Κομισιόν.
Η έκθεση αναφέρει ότι τα εθνικά μέτρα για την αγορά εργασίας που υποστηρίζονται από το SURE εκτιμάται ότι μείωσαν την ανεργία σχεδόν κατά 1,5 εκατομμύρια άτομα το 2020. Το SURE συνέβαλε στον αποτελεσματικό περιορισμό της αύξησης της ανεργίας στα δικαιούχα κράτη μέλη κατά τη διάρκεια της κρίσης. Χάρη στο SURE και άλλα μέτρα στήριξης, αυτή η αύξηση της ανεργίας αποδείχθηκε σημαντικά μικρότερη από ό, τι κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, παρά την πολύ μεγαλύτερη πτώση του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, το SURE έχει συμβάλει στο να περιοριστεί αποτελεσματικά η αύξηση της ανεργίας στα δικαιούχα κράτη μέλη κατά τη διάρκεια της κρίσης, ενώ τονίζεται πως χάρη στο SURE και σε άλλα μέτρα στήριξης, η αύξηση της ανεργίας ήταν τελικά σημαντικά μικρότερη απ’ ό,τι κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, παρά την πολύ μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ. Μέχρι στιγμής έχει εγκριθεί χρηματοδοτική συνδρομή συνολικού ύψους 94,3 δισ. ευρώ σε 19 κράτη μέλη, εκ των οποίων έχουν εκταμιευθεί 89,6 δισ. ευρώ.
Κύρια ευρήματα
Το SURE έχει υποστηρίξει περίπου 31 εκατομμύρια άτομα το 2020, εκ των οποίων 22,5 εκατομμύρια είναι μισθωτοί και 8,5 εκατομμύρια αυτοαπασχολούμενοι. Αυτό αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ένα τέταρτο του συνολικού αριθμού των ατόμων που απασχολούνται στα 19 δικαιούχα κράτη μέλη.
Επιπλέον, περίπου 2,5 εκατομμύρια επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία του COVID-19 έχουν επωφεληθεί από το SURE, επιτρέποντάς τους να διατηρήσουν εργαζόμενους.
Δεδομένης της ισχυρής πιστοληπτικής ικανότητας της ΕΕ, τα δικαιούχα κράτη μέλη έχουν εξοικονομήσει 8,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε πληρωμές τόκων χάρη στο SURE.
Η Επιτροπή συγκέντρωσε επιπλέον 36 δισεκατομμύρια ευρώ σε τρεις εκδόσεις από τη στιγμή της σύνταξης της πρώτης έκθεσης τον Μάρτιο του 2021. Αυτές οι εκδόσεις υπερκαλύφθηκαν σε μεγάλο βαθμό. Όλα τα κεφάλαια έχουν αντληθεί ως κοινωνικά ομόλογα, δίνοντας στους επενδυτές την εμπιστοσύνη ότι τα χρήματά τους πηγαίνουν σε κοινωνικούς σκοπούς και καθιστώντας την ΕΕ τον μεγαλύτερο εκδότη κοινωνικών ομολόγων στον κόσμο.