Quantcast

Κομισιόν: «Πρασίνισε» την πυρηνική ενέργεια και μονάδες φυσικού αερίου

Τι αναφέρει το κείμενο της Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε χθες κανόνες για να επιτραπεί σε ορισμένους σταθμούς φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας να χαρακτηρίζονται «πράσινες» επενδύσεις.

 

 

 

Αυτό έγινε με μικρές αλλαγές σε προηγούμενο σχέδιο απόφασης.

Το κείμενο

Το κείμενο, το οποίο έχουν επικρίνει αρκετές μη κυβερνητικές οργανώσεις, θεωρείται ότι θα βοηθήσει στο να στραφούν ιδιωτικές επενδύσεις σε δραστηριότητες που περιορίζουν τους ρύπους οι οποίοι προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Αποτελεί μέρος του στόχου της ΕΕ να επιτευχθούν οι στόχοι για τον περιορισμό των ρύπων έως το 2050.

«Υπό αυστηρές προϋποθέσεις, το φυσικό αέριο και τα πυρηνικά μπορούν να λειτουργήσουν ως γέφυρες προς ένα πιο πράσινο ενεργειακό σύστημα», ανέφερε σε tweet ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Οι Βρυξέλλες προσπαθούν εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο να διευθετήσουν εάν το φυσικό αέριο και η πυρηνική ενέργεια θα πρέπει να χαρακτηρίζονται «πράσινες» στην ταξινόμηση της ΕΕ, ένα εγχειρίδιο κανόνων για την καθοδήγηση των επενδύσεων που θα συμβάλει στην προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων οι οποίες απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή.

Τι θα χαρακτηρίζεται «πράσινο»

Στους τελικούς κανόνες που δημοσιοποιήθηκαν χθες, οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο θα χαρακτηρίζονται πράσινοι αυτή τη δεκαετία αν πληρούν το όριο εκπομπών των 270g ισοδύναμου CO2 ανά kWh ή έχουν ετήσιες εκπομπές κάτω από 550kg CO2e ανά kW για 20 χρόνια.

Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει μονάδες φυσικού αερίου με σχετικά υψηλές εκπομπές CO2 σήμερα, υπό την προϋπόθεση ότι θα μεταπηδήσουν σε αέριο χαμηλών εκπομπών άνθρακα ή θα μειώσουν τις ώρες λειτουργίας τους τα επόμενα χρόνια.

Οι μονάδες φυσικού αερίου πρέπει επίσης να στραφούν σε αέρια χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2035. Μια απαίτηση που υπήρχε σε προηγούμενο σχέδιο, σύμφωνα με την οποία οι σταθμοί έπρεπε να αρχίσουν να αλλάζουν από το 2026, εγκαταλείφθηκε.

Τα νέα πυρηνικά εργοστάσια

Τα νέα πυρηνικά εργοστάσια πρέπει να λάβουν άδεια κατασκευής πριν από το 2045 για να λάβουν το σήμα της πράσινης επένδυσης και να βρίσκονται σε χώρα με σχέδιο και κεφάλαια για την ασφαλή διάθεση των ραδιενεργών αποβλήτων έως το 2050.

Η Γαλλία, η οποία παράγει το 70% της ενέργειάς της από πυρηνικούς σταθμούς και χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, όπως η Πολωνία και η Τσεχία, που πρέπει να αντικαταστήσουν τους εξαιρετικά ρυπογόνους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με λιθάνθρακα, έχουν υποστηρίξει την πρωτοβουλία.

Η συμμετοχή σε αυτήν την ταξινόμηση επιτρέπει τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τα σχετικά έργα και για τα κράτη που επιθυμούν να τα υποστηρίξουν.

Αλλά οι περιβαλλοντολόγοι καταγγέλλουν τη συμπερίληψη σταθμών παραγωγής ενέργειας με φυσικό αέριο, που εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα, και πυρηνικής ενέργειας, λόγω των ραδιενεργών αποβλήτων και του κινδύνου ατυχημάτων.

Τέσσερις χώρες έστειλαν επιστολή στην Κομισιόν

Τέσσερις χώρες έστειλαν επιστολή στην Κομισιόν τη Δευτέρα καλώντας την να αποκλείσει το φυσικό αέριο, επικαλούμενη «έλλειψη επιστημονικών στοιχείων» για την επισήμανση του καυσίμου ως πράσινου. Η Αυστρία και το Λουξεμβούργο έχουν απειλήσει μάλιστα να προβούν σε νομικές ενέργειες.

Μια υπερπλειοψηφία 20 χωρών της ΕΕ – από τις συνολικά 27 – ή η πλειοψηφία των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα μπορούσε να ασκήσει βέτο στους τελικούς κανόνες, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου ελέγχου τεσσάρων μηνών μετά τη δημοσίευσή τους.

Πάντως, οι ειδικοί σύμβουλοι της Επιτροπής την περασμένη εβδομάδα δήλωσαν ότι τα σχέδια κανόνων για το φυσικό αέριο και τα πυρηνικά δεν ευθυγραμμίζονται με τους στόχους της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή, συμπεριλαμβανομένου του στόχου της να έχει μηδενικές εκπομπές έως το 2050.