Κομισιόν: Ανάπτυξη για την Ευρωζώνη 4% το 2022 και 2,7% το 2023

Η ΕΕ στο σύνολό της επανήλθε στα προ-πανδημίας επίπεδα στο γ’ τρίμηνο του 2021, ενώ όλα τα κράτη-μέλη θα έχουν διαβεί το ίδιο κατώφλι ως το τέλος του 2022

Το 2021, ο ρυθμός ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας κινήθηκε στο 5,3%, το 2022 θα υποχωρήσει στο 4,0% και το 2023 στο 2,8%, σύμφωνα με τις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν για την Οικονομία, που ανακοίνωσε σήμερα ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος, Πάολο Τζεντιλόνι. Ειδικά για την Ευρωζώνη, ο ρυθμός ανάπτυξης το 2022 θα βρίσκεται στο 4,0% και το 2023 στο 2,7%.

 

Η ΕΕ στο σύνολό της επανήλθε στα προ-πανδημίας επίπεδα στο γ’ τρίμηνο του 2021, ενώ όλα τα κράτη-μέλη θα έχουν διαβεί το ίδιο κατώφλι ως το τέλος του 2022.

Στις χειμερινές της προβλέψεις για την οικονομία η Κομισιόν υποβάθμισε ελαφρώς τις προηγούμενες προβλέψεις για το 2022, κατά 0,3% στο 4%, ενώ βελτίωσε την πρόβλεψη για το 2023 κατά 0,3% στο 2,7%. Γεγονός που οφείλεται στην επέλαση της Όμικρον, στην αύξηση των τιμών στην ενέργεια και στα συνεχιζόμενα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

«Πολλαπλοί αντίθετοι άνεμοι πάγωσαν την ευρωπαϊκή οικονομία αυτό το χειμώνα: Η γρήγορη επέκταση της Όμικρον, η επιπλέον αύξηση του πληθωρισμού πυροδοτούμενη από τις φουσκωμένες τιμές στην ενέργεια και τις επίμονες διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα» αναφέρει ο Επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι, στη δήλωσή του.

Θα εξακολουθήσει η αύξηση των τιμών το καλοκαίρι- Πώς θα κινηθεί ο πληθωρισμός
Ο κ. Τζεντιλόνι προέβλεψε πως οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται μέσα στο καλοκαίρι. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα φτάσει στο ψηλότερο σημείο του 4,8% το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς και θα παραμείνει πάνω από το 3% μέχρι το γ’ τρίμηνο.

Στη συνέχεια θα υποχωρήσει, «καθώς περιορίζεται η αύξηση των τιμών της ενέργειας και χαλαρώνει η συμφόρηση στον ανεφοδιασμό», κάνοντας τον ετήσιο πληθωρισμό να υποχωρήσει κατά 1,7% το επόμενο έτος.

«Ωστόσο, η αβεβαιότητα και τα ρίσκα παραμένουν υψηλά», προσέθεσε. Η οικονομική δραστηριότητα θα μπορούσε να κρατηθεί πίσω από ελλείψεις σε προσωπικό και περιοριστικά μέτρα και ο πληθωρισμός θα μπορούσε επίσης να συνεχίσει να μας αιφνιδιάζει, ειδικά αν οι παραγωγοί μετακυλήσουν τα αυξημένα κόστη στους καταναλωτές.