Η Κίνα αύξησε σημαντικά την επιρροή της στους μεγάλους διεθνείς οργανισμούς, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, υπογραμμίζει ομάδα προβληματισμού που έχει την έδρα της στην Ουάσινγκτον, εκτιμώντας ότι η τάση αυτή μπορεί να χρειάζεται ενδελεχή εξέταση.
Οι κινεζικές εταιρίες κερδίζουν πλέον την πλειονότητα των συμβολαίων που προτείνονται από τις τράπεζες ανάπτυξης ενώ το Πεκίνο αύξησε σε 66 δισεκατομμύρια δολάρια τις συνδρομές του σε αυτούς τους θεσμούς, σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου για την Παγκόσμια Ανάπτυξη (CGD), που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Η Κίνα ξεπέρασε την Ιαπωνία και έγινε η δεύτερη χώρα με τη μεγαλύτερη συνεισφορά μετά τις ΗΠΑ, διευκρίνισε.
Την ίδια ώρα, ο ασιατικός γίγαντας είναι ένας από τους κύριους δικαιούχους της βοήθειας των πολυμερών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, σύμφωνα με την έκθεση αυτή, ακόμη κι αν έχει αποκτήσει δύναμη ψήφου και ρόλους στη λήψη αποφάσεων στους κόλπους των οργανισμών αυτών.
«Αυτό δεν είναι κατ΄ανάγκην ανησυχητικό. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες κυβερνήσεις ώθησαν την Κίνα να συμβάλλει περισσότερο στο διεθνές σύστημα επί δεκαετίες» γράφει ο Σκοτ Μόρις, ερευνητής στο CGD και συντάκτης της μελέτης.
«Είναι προτιμότερο για όλο τον κόσμο η Κίνα να εργάζεται εντός του συστήματος παρά εκτός αυτού», πρόσθεσε.
Ωστόσο, οι συντάκτες της έκθεσης εκτιμούν ότι μπορεί να είναι αναγκαίο να διενεργηθεί «πιο ενδελεχής εξέταση σε ορισμένους τομείς” και να καταβληθούν» εύλογες προσπάθειες για τον μετριασμό της δεσπόζουσας θέσης της Κίνας” ώστε να εμποδιστεί η χώρα να υπονομεύσει τους αναπτυξιακούς στόχους.
Αυτό περιλαμβάνει τον ηγετικό ρόλο του Πεκίνου ως δανειοδότη των φτωχών χωρών, πολλές από τις οποίες είναι αντιμέτωπες με την υπερχρέωση.
Επιπλέον, «οι κινεζικές εταιρίες έχουν κυριαρχήσει στα εμπορικά συμβόλαια (της πολυμερούς αναπτυξιακής τράπεζας) σε βαθμό που υπονομεύει την πολιτική υποστήριξη αυτών των οργανισμών σε άλλες χώρες», αναφέρει η έκθεση.
Οι ερευνητές επανεξέτασαν την αύξηση των δωρεών, της δύναμης ψήφου και της παρουσίας της Κίνας σε καίριες θέσεις σε 76 μεγάλους παγκόσμιους οργανισμούς, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ή η Συμμαχία για τα εμβόλια Gavi.
Η δύναμη ψήφου της χώρας αυξήθηκε, σε μεγάλο βαθμό λόγω της ταχείας ανάπτυξης της οικονομίας της, αλλά και η Κίνα υπερτετραπλασίασε τις προαιρετικές εισφορές της στους οργανισμούς αυτούς.
«Η Κίνα έκανε ξεκάθαρα τη συνειδητή επιλογή να αυξήσει την ισχύ της και την επιρροή της στο διεθνές σύστημα», συμπεραίνει η Σάρα Ρόουζ, αρμόδια της αποστολής στο CGD.