«Την προηγούμενη εβδομάδα δώσαμε στη δημοσιότητα την εξαμηνιαία έρευνα του οικονομικού κλίματος για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις η οποία δείχνει ότι το πρώτο εξάμηνο του 2022 ήταν ένα εξάμηνο που οδηγεί σε σταθερότητα αλλά ταυτόχρονα δίνει 2-3 δείκτες οι οποίοι με προβληματίζουν», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς.
«Είναι ο δείκτης ρευστότητας των επιχειρήσεων, μιας στις δύο επιχειρήσεις δηλώνει ότι έχει πρόβλημα ρευστότητας και βέβαια το κόστος το ενεργειακό έχει επιβαρύνει υπέρμετρα τις επιχειρήσεις. 75-76% περίπου στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, 56% περίπου στην κίνηση των οχημάτων, 45% μεσοσταθμικά οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες και αυτό που καταλήγει είναι ότι το 6,5% των επιχειρήσεων δηλαδή περίπου 50 χιλιάδες επιχειρήσεις βρίσκονται μπροστά στο φάσμα του λουκέτου», υπογράμμισε ο Καββαθάς.
Ερωτηθείς τι θα περιμένει να ακούσει από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ απάντησε: «Πρέπει να ξεκινήσω από την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, ενός φόρου που είναι επί δικαίων και αδίκων είτε έχεις κέρδη είτε έχεις ζημίες. Άλλωστε υπάρχει και σχετική προτροπή από την ΕΕ προς την ελληνική κυβέρνηση για την κατάργηση του συγκεκριμένου τέλους. Η μείωση του μη μισθολογικού κόστους και αυτό είναι ένα από τα ζητούμενα όπως επίσης το μεγάλο πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων όταν έχουμε αυτή τη στιγμή ιδιωτικό χρέος που έχει αγγίξει τα 260 δις. Φαίνεται μόνο από τον ΕΦΚΑ ότι έχουμε 10 δις αύξηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα αυτά δεν μπορούν να τα διαχειριστούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις αντιλαμβάνεστε ότι χρειάζεται ρύθμιση».
Ερωτηθείς αν οι πρωτοβουλίες που λήφθηκαν για την αντιμετώπιση των χρεών που δημιουργήθηκαν εντός της πανδημίας έχουν επιφέρει κάποιο θετικό αποτέλεσμα, τοποθετήθηκε λέγοντας: «Βεβαίως δεν θα μηδενίσουμε την προσπάθεια. Είναι σαφές ότι τα μέτρα στήριξης από την πλευρά της κυβέρνησης, η αύξηση του τουρισμού και το άνοιγμα της οικονομίας την πανδημία, μετά το δεύτερο τρίμηνο του ’22 βγάζουν το αποτέλεσμα της θετικότητας του πρώτου εξαμήνου αλλά αυτό δεν μπορεί να διατηρηθεί με τους τρεις μήνες τουριστικής περιόδου».