Quantcast

Κατώτατος μισθός: Τα δύο σενάρια για την πρόσθετη αύξηση του 2022

Το υπουργείο Εργασίας έχει ήδη ανακοινώσει αύξηση 2% στις κατώτατες απολαβές από την 1η Ιανουαρίου 2022

Οι αντοχές των εργοδοτών αλλά και η εικόνα που θα παρουσιάζει η ελληνική οικονομία και η αγορά εργασίας το επόμενο έτος θα καθορίσουν, όπως όλα δείχνουν, το ύψος αλλά και το χρονικό πλαίσιο εφαρμογής της δεύτερης αύξησης στον κατώτατο μισθό που προανήγγειλε πρόσφατα τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

 

Το υπουργείο Εργασίας έχει ήδη ανακοινώσει αύξηση 2% στις κατώτατες απολαβές από την 1η Ιανουαρίου 2022, μια ενίσχυση περιορισμένη που σε καμία περίπτωση δεν αρκεί για να στηριχθούν επαρκώς οι περίπου 600.000 μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που σήμερα λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό.

Η κυβέρνηση, αντιλαμβανόμενη ότι η αύξηση αυτή δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι μάλιστα έχουν πληγεί σημαντικά από την πανδημία, είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μια δεύτερη «διορθωτική» μεταβολή των κατώτατων απολαβών κατά το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους.

Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εργασίας επισημαίνουν στο powergame.gr ότι βασική παράμετρος της όποιας μεταβολής στις κατώτατες απολαβές είναι να μην ανατραπούν τα θετικά στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα η αγορά εργασίας. «Είναι σημαντικό να μην σταλεί το λάθος μήνυμα στους εργοδότες» αναφέρουν χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι το κόστος της αύξησης θα πρέπει να είναι διαχειρίσιμο από τις επιχειρήσεις. Κι αυτό, γιατί σε άλλη περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος να προβούν σε μείωση προσωπικού. Κίνηση που απεύχεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας σε μία περίοδο κατά την οποία καταγράφεται αποκλιμάκωση του ποσοστού της ανεργίας στη χώρας μας.

Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα μειώθηκε στο 13,3% (Eurostat), από 16,3% που ήταν ακριβώς ένα χρόνο νωρίτερα. Και το υπουργείο Εργασίας είναι ξεκάθαρο ότι θέλει να διατηρήσει αυτή την θετική πορεία αποκλιμάκωσης .

Πάντως, τα σενάρια για το ύψος της δεύτερης αύξησης έχουν ήδη ξεκινήσει, με αρκετά στελέχη του υπουργείου να προσδιορίζουν και την δεύτερη αύξηση στο 2% ώστε η συνολική ενίσχυση του κατώτατου μισθού εντός του 2022 να φθάσει το 4% φέρνοντας συνολικά στην τσέπη των εργαζομένων περίπου 22 ευρώ καθαρά μηνιαίως. Βέβαια εξετάζεται και το σενάριο για πρόσθετη αύξηση 4% και συνολική 6% μέσα στο επόμενο έτος αλλά εκτιμάται ότι θα προκαλέσει την αντίδραση των εργοδοτικών οργανώσεων. Σε κάθε περίπτωση τα σενάρια εξετάζονται βάσει των προβλέψεων για φετινό ρυθμό ανάπτυξης άνω του 6% από 3,6% που ήταν η αρχική πρόβλεψη του προϋπολογισμού του 2021 .

Σε κάθε περίπτωση, οι εργαζόμενοι θα πάρουν την πρώτη μικρή γεύση σε δύο μήνες, καθώς από 1η Ιανουαρίου ο κατώτατος μεικτός μισθός θα διαμορφωθεί στα 663 ευρώ μεικτά το μήνα από 650 ευρώ που είναι σήμερα. Οι εργαζόμενοι θα δουν στο καθαρό ποσό που λαμβάνουν μια αναπροσαρμογή που θα κινείται στα περίπου 11 ευρώ, ενώ με τις τριετίες το μηνιαίο όφελος τους μεγαλώνει.

Για παράδειγμα, για μισθωτό με προϋπηρεσία από 0 έως 3 χρόνια ο μισθός μένει στα 663 ευρώ, ενώ όσοι έχουν από 3 έως 6 χρόνια θα λαμβάνουν 729,3 ευρώ. Ο μισθός εργαζόμενου με προϋπηρεσία από 6 έως 9 χρόνια διαμορφώνεται σε 795.6 ευρώ και με προϋπηρεσία άνω των 9 ετών μπορεί να φτάσει 861,9 ευρώ.

 

Πηγή: powergame.gr