Quantcast

Κατώτατος μισθός: Αύξηση τουλάχιστον 5% εντός του 2022

Μέχρι σήμερα, είναι «κλειδωμένη» η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% από 1η Ιανουαρίου

Συνολική αύξηση που θα κινείται στην περιοχή του 5% αναμένεται να δουν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους στο πλαίσιο της διπλής παρέμβασης του υπουργείου Εργασίας στα κατώτατα όρια μισθών.

 

Μέχρι σήμερα, είναι «κλειδωμένη» η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% από 1η Ιανουαρίου, η οποία σύμφωνα με υπηρεσιακά στελέχη είχε συμβολικό χαρακτήρα και δεν καλύπτει σε ικανοποιητικό βαθμό τις ανάγκες των εργαζόμενων. Κι αυτό, γιατί από τον Ιανουάριο ο κατώτατος μισθός από 650 ευρώ που είναι σήμερα θα αυξηθεί κατά 13 ευρώ, φτάνοντας δηλαδή τα 663 ευρώ μεικτά.

Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θέλοντας να δώσει μεγαλύτερη ενίσχυση στους εργαζόμενους που έχουν πληγεί σημαντικά και λόγω της πανδημίας, έχει αποφασίσει να προχωρήσει και σε δεύτερη αναπροσαρμογή του κατώτατου στα μέσα του 2022. Μάλιστα, καλά γνωρίζοντες κάνουν λόγο για μια δεύτερη «τόνωση» του κατώτατου της τάξης του 3%-4%. Αυτό σημαίνει λοιπόν ότι ο κατώτατος μισθός στο χειρότερο σενάριο και εφόσον δεν ανατρέψει τα δεδομένα η υγειονομική κρίση θα φτάσει τουλάχιστον στα 682 ευρώ.

Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου επισημαίνουν ότι η διπλή αύξηση είναι πλέον απαραίτητη όχι μόνο λόγω της υγειονομικής κρίσης που έχει «ροκανίσει» σημαντικά το εισόδημα των εργαζόμενων, αλλά και λόγω της ισχυρής ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας που κάνει την καθημερινότητα των εργαζόμενων όλο και πιο δύσκολη. Εξάλλου, όπως επισημαίνουν, η αύξηση του κατώτατου πατάει πάνω σε γερές βάση, καθώς όλοι οι δείκτες της οικονομίας κινούνται ανοδικά (ανάπτυξη 6%-7%) επιτρέποντας στο οικονομικό επιτελείο να αναπροσαρμόσει προς τα πάνω τις απολαβές των περίπου 600.000 μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.

Φυσικά, η όποια μεταβολή στον κατώτατο φέρνει αλλαγές και στο μηνιαίο εισόδημα χιλιάδων δικαιούχων επιδομάτων. Κι αυτό, γιατί πλήθος παροχών είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τον θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό και τα ημερομίσθια. Έτσι, η διπλή αύξηση που αναμένεται θα επηρεάσει το επίδομα ανεργίας που καταβάλλεται σε χιλιάδες εγγεγραμμένους ανέργους, το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας, το ειδικό βοήθημα έπειτα από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα ανέργων, το επίδομα γάμου, τις αποδοχές όσων εργάζονται με μερική απασχόληση, το ειδικό βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας ή επίδομα σε όσους δεν έχουν καταγγελία της σύμβασης τους λόγω διακοπής λειτουργίας της επιχείρησης και άλλα.

Πάντως, το ενδιαφέρον είναι η στάση που θα κρατήσουν οι εργοδότες απέναντι στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε δεύτερη αύξηση μέσα στο ίδιο έτους. Κι αυτό, γιατί η πλειονότητα των επιχειρήσεων εμφανίζεται αρνητική, σημειώνοντας ότι θα λειτουργήσει σαν… θηλιά στο λαιμό τους. Επιχειρηματικοί κύκλοι διαρρέουν ότι είναι κατά της αύξησης επικαλούμενοι τις επιπτώσεις της πανδημίας και τις επιπτώσεις ενδεχόμενης αύξησής του στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τους. Μάλιστα, κάποιοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σημειώνοντας ότι μια αυθαίρετη αύξηση μπορεί να φέρει μπαράζ λουκέτων και απολύσεων, καθώς οι επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις τρέχουσες υποχρεώσεις.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες παράγοντες των ΚΕΠΕ, ΣΟΕ, ΤτΕ , καθώς και άλλων οργανισμών κάνουν λόγο για σταδιακή μεταβολή του κατώτατου ανά εξάμηνο, ώστε οι οποίες θετικές αλλαγές στο εισόδημα των εργαζόμενων να έχει διάρκεια και να μην λειτουργήσει ως «μπούμερανγκ» για τους εργαζόμενους.

Το πλαίσιο που προτείνουν είναι λοιπόν η σταδιακή αύξηση των μισθών σε συνάρτηση με την πορεία της οικονομίας, ώστε να υπάρξει ομαλότητα όταν αυτή σταθεροποιηθεί. Παράλληλα, μια επιπλέον παράμετρος που εξετάζεται είναι η σύνδεση παραγωγικότητας και διεθνούς ανταγωνιστικότητας των μισθών.

 

Πηγή: powergame.gr