Quantcast

Κατώτατος μισθός: Αντίστροφη μέτρηση για τη δεύτερη αύξηση

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη αύξηση στον κατώτατο έχει ήδη εφαρμοστεί, καθώς από 1η Ιανουαρίου οι κατώτατες απολαβές 600.000 περίπου εργαζόμενων αυξήθηκαν κατά 2% φτάνοντας τα 663 ευρώ μεικτά

Σε ράγες υλοποίησης μπαίνει η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης έδωσε το… σήμα για την έναρξη των διαβουλεύσεων που θα οδηγήσουν στο νέο επανακαθορισμό του μέχρι τον Ιούνιο.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη αύξηση στον κατώτατο έχει ήδη εφαρμοστεί, καθώς από 1η Ιανουαρίου οι κατώτατες απολαβές 600.000 περίπου εργαζόμενων αυξήθηκαν κατά 2% φτάνοντας τα 663 ευρώ μεικτά.

Ωστόσο, η Κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα σταθεί σε αυτήν τη… συμβολική αύξηση. Προς αυτή την κατεύθυνση οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας έχουν βάλεις μπρος τις προβλεπόμενες διαδικασίες προκειμένου ο κατώτατος μισθός να αναμορφωθεί εκ νέου εντός του πρώτο εξαμήνου.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του οικονομικού επιτελείου η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού θα κινείται στην περιοχή του 3%, ώστε αθροιστικά να φτάσει στο 5% μέσα στο 2022.

Ωστόσο, οι πιο αισιόδοξοι δεν αποκλείουν, ανάλογα και με την πορεία της πανδημίας και την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, και μεγαλύτερη αύξηση, που ενδεχομένως να αγγίζει ακόμη και το 5%.

Εάν τελικά επικρατήσει το αισιόδοξο σενάριο οι εργαζόμενοι θα δουν συνολικά σε διάστημα έξι μηνών μια αύξηση στο εισόδημα τους της τάξης του 7%. Ο δε κατώτατος μισθός από 663 ευρώ που είναι σήμερα θα φτάσει τα 696 ευρώ μεικτά.

Η διαδικασία που οδηγεί στην δεύτερη αύξηση του κατώτατου

Ωστόσο, για να φτάσουμε στη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού θα πρέπει να ακολουθηθεί μια συγκεκριμένη διαδικασία, στην οποία εμπλέκονται οι κοινωνικοί εταίροι, τα επιστημονικά ινστιτούτα, το ΚΕΠΕ, η ΤτΕ, αλλά και ανεξάρτητη αρχή εμπειρογνωμόνων.

Το πρώτο βήμα πραγματοποιείται από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης, η οποία αποστέλλει στα εμπλεκόμενα μέρη πρόσκληση προκειμένου να κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου.

Η τριμελής Επιτροπή Διαβούλευσης (Πρόεδρος Ο.ΜΕ.Δ., εκπρόσωπος υπουργού Οικονομικών και εκπρόσωπος του υπουργού Εργασίας), θα πρέπει να στείλει έγγραφη πρόσκληση προς εξειδικευμένους επιστημονικούς ερευνητικούς και λοιπούς φορείς, μεταξύ των οποίων, η Τράπεζα της Ελλάδος, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), το Ινστιτούτο Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε./ΑΔΕΔΥ (ΙΝΕ−Γ.Σ.Ε.Ε.), το Ινστιτούτο ΙΜΕ−Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., το Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Οικονομικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ (ΙΝΣΕΤΕ), το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΙΝ. ΕΜ.Υ. ΕΣΕΕ).

Ακολούθως, οι ερευνητικοί αυτοί φορείς θα πρέπει να καταρτίσουν την έκθεση για την αξιολόγηση του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου με εκτιμήσεις για την προσαρμογή τους στις επίκαιρες οικονομικές συνθήκες.

Στη συνέχεια θα πρέπει να υποβληθούν οι προτάσεις από τους επιστημονικούς φορείς για την αναμόρφωση του κατώτατου μισθού.

Στο αμέσως επόμενο στάδιο η Επιτροπή Διαβούλευσης δημιουργεί τον φάκελο με τις εκθέσεις των εξειδικευμένων ερευνητικών φορέων και των παραγόντων διαφοροποίησης του κατωτάτου μισθού και ημερομισθίου και τον στέλνει στους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, ΓΣΕΕ, Σ.Ε.Β., Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., Ε.Σ.Ε.Ε., Σ.Ε.Τ.Ε. ώστε να εκφράσουν γνώμη, με υποβολή υπομνήματος και τεκμηρίωσης για την αναπροσαρμογή του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου.

Μέσα στο επόμενο τετράμηνο θα πρέπει τα υπομνήματα των διαβουλευόμενων να σταλούν στους υπόλοιπους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση σε σχέση με την τυχόν αναπροσαρμογή του εκάστοτε ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου, ενώ λίγες εβδομάδες μετά διαβιβάζονται όλα τα υπομνήματα και η τεκμηρίωση τους, όπως επίσης και η έκθεση των εξειδικευμένων επιστημονικών και ερευνητικών φορέων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) προς σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης.

Το Σχέδιο Πορίσματος Διαβούλευσης σχετικά με τις δυνατότητες προσαρμογής του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και νομοθετημένου ημερομισθίου θα πρέπει να περιέχει ιδίως τη συστηματική καταγραφή των προτάσεων των διαβουλευόμενων κοινωνικών εταίρων, τα σημεία συμφωνίας τους, τεκμηρίωση ως προς την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και της αγοράς εργασίας και τους παράγοντες που επιδρούν στον καθορισμό του προτεινόμενου νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου. Μόλις το Σχέδιο του Πορίσματος Διαβούλευσης «κλειδώσει» υποβάλλεται στον υπουργό Οικονομικών και τον υπουργό Εργασίας.

Μέσα στον Ιούνιο εκτιμάται ότι ο υπουργός Εργασίας, θα εισηγηθεί στο υπουργικό Συμβούλιο, τον νέο κατώτατο μισθό υπαλλήλων και το κατώτατο ημερομίσθιο των εργοτεχνιτών, λαμβάνοντας υπόψη το Πόρισμα Διαβούλευσης, όπως αυτό υποβλήθηκε και συντάχθηκε.

 

Πηγή: powergame.gr